Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 31. marts 2014

Tid til en øl - Grauballe Remstrup Blonde


31. Marts 2014

Remstrup Å er den del af Gudeåen der løber fra Brassø til Silkeborg. Det er ikke der, den løber hurtigst, og det giver sikkert en del slam på bunden. Måske er det derfor, Grauballe Bryghus har så meget bundfald i deres ”Remstrup Blonde” Men hælder man forsigtigt, får man en fin, gylden øl på bordet.

Grauballe Bryghus flyttede jo i efteråret til Silkeborg, hvor jeg var en smut forbi, mens min kone og svigerinde var på garnmarked ved siden af.Og jeg købte ved den lejlighed nogle flakser med hjem. Så vidt jeg husker var ”Remstrup Blonde” en temmelig ny øl på det tidspunkt. Den er i hvert fald ikke kommet på deres hjemmeside.

Det er en gylden øl på 5,9%. Den er ufiltreret og upasteuriseret. Det er hvedemalt i for at give en behagelig og blød karakter. Humlen er Styrian og der er brugt belgisk klostergær ( hvad det præcist dækker ). Der er meget få bobler og skummet er let og luftigt. Frugtagtig aroma med drue og appelsin – måske en snert abrikos. Sødlig smag med frugt og bær som svage noter – også her med lidt appelsin.

Karakter 4


søndag den 30. marts 2014

Tid til en øl - Vejle Bukkefeber


30. Marts 2014

I dag stod opgaverne på tidlig gudstjeneste, elevkoncert på Kunsten i Aalborg og dansetræning. Efter træningen gik vi på Cafe Sigurd, hvor jeg fik en Grimbergen Dubbel, mens de andre fik varm chokolade. Det var så lunt, at vi kunne sidde udenfor med nogle tæpper om benene – dejligt.

Til aften blev det ”Bukkefeber” fra Vejle Bryghus. Det er en af de tre jagtøl, de udsendte i efteråret.

”Bukkefeber” er en Altbier – altså en overgæret øl, der der gæret ved undergær-temperatur.

Det er en en ravfarvet øl på 5,6%. Der er stort set ingen bobler. På billedet er den klar, men der kan komme bundfald med i slutningen. Den har en maltet aroma med en lidt nøddeagtig karakter. Den er behagelig at drikke med fin fylde. Smagen er maltet med en let frugtig note, der ikke helt lever op til den originale altbier fra Düsseldorf. Let bitter eftersmag.

Karakter 3+

 


Tid til en øl - Everards Regimental Ale


30. Marts 2014

I går var det havevejr og jeg fik lavet en del, men der er stadig rigtig meget at gøre. Til frokost var tilbehøret snaps og øl, og det blev en ”IPA” fra det engelske bryggeri Everard. Bryggeriet ligger i Leicester og det var William Everard, der i 1849 bryggede den første pint. Han udtalte dengang: ” No effort shall be found wanting in the production or supply of genuine ale of first rate quality”. Det er stadig et familiebaseret selskab, der har 170 pubs rundt omkring Leicester. Deres India Pale Ale er ”Regimental Ale” på 5,0%. I 1804 sejlede The Royal Leicester Regiment” til Indien, og 2Regimental Ale” er en hyldest til deres bedrifter.

Det er en fin, kobberfarvet ale med få spredte bobler og luftigt, hvidt skum. Det sætter sig fint på glasset sider. Dejlig duft af humle med fyr og citrus. Det er en skarp humlesmag, hvor det mest er nye granskud, der dukker frem.

Karakter 3+


torsdag den 27. marts 2014

Tid til en øl - Vicaris Tripel / Gueuze


27. Marts 2014

Så er dansekoreografien til vores afdansningsbal i maj ved at være på plads. Vi kan den efter en 3-4 forsøg, så nu skal vi bare øve så den sidder første gang. Det er et arrangement, der blander 5 forskellige danse med nye overledninger mellem hver, så der er noget at tænke på. Det skal nok blive godt til sidst.

Efter sådan en danselektion kan man godt have brugt for lidt at drikke. Om tirsdagen har vi lidt social hygge med brød og vin / vand / øl efter dansen, men her om torsdagen slutter vi så sent, at der ikke er tid til det. Så det må vi tage herhjemme.

Jeg tænkte at en ”Tripel / Gueuze” kunne være en forfriskende sag. Det er bryggeriet Dilewyns, der laver en serie – ”Vicaris” – hvor denne type findes. Dilewyns ligger i byen Dendermonde, hvor vi også finder bryggerierne De Block og Bosteels ( nabobyen Buggenhout ).

Vincent Dilewyns stammer fra en gammel bryggerfanilie på bedstemoderens side. Familien Wauman omdannede oliemøllen i Grimbergen til bryggeri i 1873. Dette bryggeri blev lukket i 1943, da kobberet blev brugt til våbenproduktion. Vincent åbnede sit bryggeri i 1999. I begyndelsen var det bare produktion til eget brug, men snart blev hans ”Vicaris Tripel” kendt og vandt flere priser og i 2011 blev bryggeriet formelt indviet. Det er nu Anne-Cathrine Dilewyns, der er brygmester, men det er faderens opskrifter, der benyttes. ”Vicaris” betyder ”præsten”, men jeg er ikke helt klar over hvorfor.

”Vicaris Tripel / Gueuze” er den blandingsøl, hvor ”Vicaris Tripel” er blandet med ”Girardin Gueuze”. Jeg havde nok ventet mere sødme, men den oprindelige tripel er netop kendt for ikke at indeholde så meget sødme.

Det er en gylden, lys øl på 7,0%. Boblerne hvirvler rundt og danner en kraftig skumtop. Duften er syrlig med eddike og grønne æbler. Den føles forfriskende. Som nævnt er den snerpende og tør, med en fin syrlighed. Personligt kan jeg godt lide, når der blandes mere sødme ind i syrligheden, men det er ikke meningen her.

Karakter 3+

”Vicaris Tripel / Gueuze” er nævnt i den engelske ”100 øl du skal smage inden du dør ”

mandag den 24. marts 2014

Tid til en øl - Ourdaller Wëllen


24. Marts 2014

Så er der lyst på terrassen, når der skal spises aftensmad, og det giver altså et bedre lys til ølbillederne. I dag var det den smukke, røde ”Wëllen” fra Ourdaller Brauerei, der stod på bordet.

”Wëllen” er luxemborgsk/højtysk og betyder ”at ville”. På etiketten ser vi en saracener med krumsabel og hjelm, der har sat sin vilje igennem for at få et glas øl. Jeg forstår ikke helt symbolikken. Den er tegnet af Palix, der også tegner etiketter til Rulles og Saint Helene.

Det er en overgæret, ravfarvet øl på 6,5%. Brygget af bygmalt og boghvede. Det er klar og man kan se lidt gær i svæv, der hvirvles rundt af små bobler. Frugtig aroma med blommer, bær og drue. Det er en frisk og livlig øl. Smag af bær med en sødlig afrunding. Afsluttende en smule snerpende i munden.

Karakter 4


søndag den 23. marts 2014

Tid til en øl - Old Danish Beer / Albairisch Dunkel


23. Marts 2014

Det er de gamle øl, der præsenteres i aften – i hvert fald hvis man skal tro på navnene. ”Old Danish Beer” er en øl, der er lavet i samarbejde mellem Dansk Mjød og Ørbæk Bryggeri. Den er baseret på en gammel opskrift fra 1700-tallet. men nærmere kommer man ikke – ”wiener- og münchenermalt , udvalgte humletyper og det gode vand fra Ørbæk”.

Det var en af mine gode venner, der havde anskaffet sig den på Nationalmuseet, og den smagte vi i går, da vi havde madklub i Dronninglund.

Det er en stærk øl på 10,1%. Vikingerne drak ikke så meget mjød, som man ofte hører. Mjød er lavet på honning, og det er en temmelig dyr drik at fremstille. Mjød var en drik for guderne – øl var en drik for menneskene. Og ved festlige lejligheder kunne man blande de to til Mjønsøl. ( Der er nu nok også blevet drukket mjød, for hvordan skulle vi mennesker ellers få kendskab til det ).

Det er en mørk øl med en kraftig, sødlig duft af honning. Den har en god fylde, men virker samtidig frisk, nærsten champagneagtig. Smagen er først og fremmest sød af honning, men den holder længe. En fornem øl, der helt passer til særlige lejligheder.

Karakter 4+

 
Aftenens øl er efter en gammel opskrift fra Bayern – ”Altbairisch Dunkel” fra bryggeriet Ayinger.
 
Smuk mahognyfarvet øl på 5,0%. Skummet er kraftigt og kom ovenud af flasken, men ikke hurtigere end det kunne styres. Sidste salgsdag var engang i 2013, men det have ikke influeret på smagen. Duft af mørk malt med en anelse valnød og rugbrød. Fin fylde. Det er også malt og rugbrød der træder frem i smagen.
 
Karakter 3+

fredag den 21. marts 2014

Tid til en øl - Old Dominion Baltic Porter


21. Marts 2014

Er netop hjemvendt fra en forrygende forestilling med Musicaliber. De spiller ”Spring Awakening” – et meget dramatisk stykke om unge med problemer i slutningen af 1800 tallet. Skuespillet er skrevet i slutningen af 1800, men blev forbudt, for det var for kontroversielt, og blev vist først opført i 1970erne. For nyligt er der så lavet en musicaludgave. Her er seksuelle drifter, homoseksualitet og uønsket graviditet, og det fører til uretfærdighed og undertrykkelse af de unge, så det næsten ikke er til at bære. Et selvmord og død som følge af abort hører til de dramatiske begivenheder. Vi kendte mange af skuespillerne fra samarbejdet på Skansen, og det var spændende at se dem i sådan et drama. De gjorde det fantastisk godt. Stykket spiller på ”Det Hemmelige Teater” i Aalborg hele næste uge.

Inden da blev øllene til årets ”Påske og forårssmagning” fundet. Jeg skal i starten af april holde smagning hos Ølentusiasterne, men der er ikke mange tilmeldt endnu. Vi håber der kommer flere. Vi skal smage:

1. Clown Shoes Clementine

2. Munkebo Valhal

3. Williams Bros Good Times

4. Indslev Frederiks påske

5. To Øl Yeastus Christus

6. Hoegaarden Verboden Vrucht

7. De Dolles Brouwers Boskeun

8. Bøgeskov Cherry Stout

9. De Ranke XXX Bitter

10. La Trappe Quadrupel Oak Aged

Så skal vi bare lige have det hele knyttet til forår og påske.

 
Mellem arbejde og musical havde jeg lidt tid, og det kunne passende være tid til en øl, så jeg fandt vej til John Bull. Her kunne jeg få en ”Baltic Porter Winter Brew” fra amerikanske Dominion Brewery.
Bryggeriet blev stiftet i 1989 i Ashburn, Virginia, men har nu til huse i Dover, Delaware. Grundlæggeren var Jerry Bailey, og han har haft adskillige bryggere til oplæring gennem tiden. De har siden fundet andre små bryggerier – Bells Brewery, Victory og Lost Rhino for at nævne nogle. Bryggeriet afholdt også en årlig festival for lokale bryggere.
I 2007 blev bryggeriet opkøbt af Fordham Brewery og de to bryggerier dannede Coastal Brewing Company.  
De forskellige brands sælges stadig under hvert sit navn. I 2009 flyttede de til Dover.
”Baltic Porter Winter Brew” er en kulsort øl på 6,8%. Faktisk havde jeg ikke set at jeg havde fået det rigtige glas, før jeg havde drukket øllet. Den er brygget af pilsner-, crystal- og rugmalt, samt mørke specialmalte. Bitterheden er på 30 IBU, men jeg kan ikke finde oplysninger om humletyper. Der var absolut intet skum på overfladen. Den har en duft af sveske og chokolade med et lille strejf af lakrids. Den er nem at drikke og føles let i munden. Men smagen er fyldig nok. Igen er det sødme fra svesker, kakao og lakrids – lidt som når man har tygget en lakridsrod et stykke tid. Bitterheden forsvinder i de andre indtryk
Karakter 4

torsdag den 20. marts 2014

Tid til en øl - Damm Daura ( glutenfri )


20. Marts 2014

Jeg smagte en glutenfri øl for første gang på vores krydstogt. Så da min kone så endnu en på en indkøbstur i Bilka købte hun den til mig, så jeg kunne se om den var ligesådan.

”Redbridge” fra Anheuser-Busch var brygget på Sorghum – en afrikansk græsart, og den havde en anderledes ( men ikke ubehagelig smag ). Det var ikke lige typisk pilsnerøl. Men ”Daura” fra det spanske bryggeri Damm er brygget på bygmalt.

Bryggeriet hævder at man har fjernet glutenindholdet fra bygmalten ( hvordan ved jeg ikke ), så der er under 3 ppm ( parts per million ). Grænseværdien for glutenfri produkter er 20 ppm. Det skal dog nævnes, at at flere glutenallergikere advarer og siger den ikke er glutenfri, så det er vist påstand mod påstand.

Fakta er, at den har vundet guld for glutenfri øl tre år i træk ved ”Taste & Quality Institute” i Bruxelles og har guldmedalje fra 2011 og 2012 ved ”World Beer Championship”  - foruden adskillige andre priser. ( Man kan se dem alle på hjemmesiden )

Der er en undergæret pilsnertype på 5,0%. Meget lys med kraftigt, hvidt skum og mange bobler. Der er som nævnt brugt speciel glutenfri bygmalt, samt ris  ved brygningen. Denne øl dufter af øl. Det er brygmalt og korn, der er fremherskende.  Den er som så mange spanske øl forfriskende i sommer varmen. Den har desuden en let snerpende karakter. Smagen er præget af en let sødme efterfulgt af en fin bitterhed.  Faktisk en udmærket øl, så må andre vurdere om den er ordentlig glutenfri.

Karakter 3


onsdag den 19. marts 2014

Tid til en øl – Ourdaller Wäissen


19. Marts 2014

Øl nr. 1500 her på bloggen, blev en weissbier fra Luxemborg. Jeg kunne se at de øl, jeg havde købt på vores ferie i sommer, var ved at være tæt på sidste salgsdag – faktisk har denne overskredet den. Så det er med at få dem drukket. Ikke at der har været problemer med mere end en enkelt.

Ourdaller Brauerei fra Heinerscheid i det nordlige Luxemborg stammer fra 2001. Det er et lille håndbryggeri emed tilknyttet restaurant. Det ligger i Our Naturpark. Øllet brygges af Brasserie Simon, der ligger i Wiltz.

Deres ”Wäissen” er på 5,0% og er ifølge etiketten brygget efter tysk forbillede. Det er da også en yppig kvinde i dirndl, der pryder flasken.

Det er en lys, gylden øl med mange bobler og kraftigt, hvidt skum, der knitrer lystigt. Duften er mættet krydderi og appelsin., og det er også disse noter, der går igen i smagen. En glimrende, forfriskende øl, der dog har en antydning af belgisk inspiration i forhold til appelsinen.

Karakter 3+


fredag den 14. marts 2014

Tid til en øl - Diekirch Grand Cru


14. Marts 2014

Det er slut med øl fra vores dejlige vinterferie, men vi er ikke helt nået hjem endnu, for aftenens øl er fra Luxemborg. Jeg smagte ”Diekirch Premium” i sommer, da vi besøgte landet. Vi fandt også en butik, hvor jeg kunne købe en del lokale øl, og der fik jeg bla. ”Diekirch Grand Cru”.

Jeg har skrevet om bryggeriet tidligere, men kan kort opsummere – at det oprindeligt lå i Diekirch og stammer fra 1871.

”Diekirch Grand Cru” kommer i en lille buttet flaske med patentprop. Den er på 5,1% og brygget af bygmalt, sukker, humle og farvestof – og vand. Det er stort set alt hvad man finder af oplysninger på etiketten og på hjemmesiden.

Det er en kobberfarvet øl med et tyndt lag skum og få bobler. Den har en maltet aroma med lidt mørke noter at skovbund og svampe. Den virker også lidt sprittet – på trods af kun 5,1% - og kommer derfor til at fremstå som en stærkere øl end den egentlig er. Mundfølelsen er let og behagelig. Smag af sødlig malt med en snert af ascorbinsyre ( der ikke oplyst/tilsat  ).

Karakter 3+

torsdag den 13. marts 2014

Tid til en øl - Magic Hat #9 ( not quite pale ale )


13. Marts 2014
Den sidste aften i New York så vi Lion King. En fantastisk forestilling, hvor kostumerne overraskede. Jeg havde nok haft mine tvivl om, hvorvidt det ville virke med dyrekostumer, men alle mine forbehold blev fejet til side. Det fungerer. Det var en god afslutning på vores ferie.

Inden da havde vi været Downtown, for at se Wall Street ( jævnt ligegyldigt ) og 9/11 mindesmærket ( meget flot og stemningsfuldt ), og vi så også det indianske museum. Sidst på eftermiddagen slappede vi atter af med vores trætte fødder.

 
Magic Hat Brewery stammer fra Burlington, Vermont. Man begyndte at brygge i 1994, men flyttede til større lokaler i 97. I 2005 overtog de Pyramid, men er siden selv blevet opslugt af North American Breweries og sidst Cerveceria Costa Rica. De brygger 3 faste øl, bla.” #9”.
 
Det er en øl, der ”hvirvler rundt på tungen og stiller flere spørgsmål end den svarer på”. Hvorfor hedder den f.eks #9. Bryggeriet hævder selv at det aldrig er blevet afsløret. Et bud må være at det er deres niende bryg, men det vil næsten være for enkelt.
 
Undertitlen er ”not quite pale ale”, og også her skriver de, at ” det er en øl, der er umuligt at beskrive, for der er ikke nogen mage til.
 
Den er brygget med Pale ale og Crystal malt - Apollo og Cascade humle ( IBU 20 ). Bryggeriet nævner selv ”Our secret ingrediens ….  og det må vist være abrikos. Det er da også nævnt flere steder på nettet, men jeg husker ikke det stod på etiketten. Det er til gengæld tydelig i smagen.
 
Det er en pale ale ( trods navnet ) på 5,1%. Guldfarvet med små, langsomme bobler. Knitrende skum, der lyder som en sodavand. Duft af græs og strå. Det er en frisk og livlig øl. God smag af sødlig bygmalt og abrikos. Afsluttende med en mild bitterhed.
 
Karakter 3+
 
Bryggeriet slogan er ” A performance in every bottle”.
 

onsdag den 12. marts 2014

Tid til en øl - New York / Samuel Adams Dark Depths


12. Marts 2014

Meget tidligt onsdag morgen anløb vi igen Manhattan, og kunne – mens vi pakkede kufferten – nyde synet af New York Skyline fra vores balkon. Fantastisk.

Vi gik til vores hotel, for det var svært at få en taxa, når 2500 mennesker skal bruge en på samme tid og sted. Det tog ikke så lang tid. Senere på formiddagen gik vi endnu en tur i Central Park, inden vi skulle mødes med vores datter på Times Square. Hun havde været i New York, mens vi var på cruise, og skulle hjem samme dag, men vi havde lige mulighed for at mødes. Det var næsten uvirkeligt.

 
Vi skulle se en musical om aftenen, så vi ville lige slappe lidt af på hotellet sidst på eftermiddagen. Vi fandt et supermarked på vejen og jeg erhvervede mig en øl fra Boston Beer Company til at slappe af med.
”Samuel Adams Dark Depths” er en af de mere specielle Sam Adams øl, der kun udkommer i små mængder. Denne er ”batch nr. 2 ”
Det er en Baltic IPA, altså en undergæret øl, men er det virkelig en IPA. Den er i hvert fald sort som arvesynden, og etiketten handler da også om ” the english porter was tranformed, from af mild ale to a dark and comples lager that comfounds definition”. Altså en øl uden klar definition.
 


Den kommer i en 66 cl flaske og holder 7,6%, så jeg slappede vældig godt af. Brygget med Pale Ale malt, Munich, Caramel 60 og Carafa 1. Masser af humle – Zeus, Athanum, Saaz, Simcoe, East Kent Goldings og Topaz ( IBU 55 ).
Den  er kulsort med gulligt skum. En dejlig duft af kaffe med sukker – nærmest som en irish coffee. Forbavsende let i munden. Ristet malt med lidt sødme og en afslutning med citrus fra humlen. I begyndelsen var jeg lidt frustreret over, at smagen synes at forsvinde så hurtigt, men med tiden bygger den en god fylde op, og lidt sent i eftersmagen kommer der også tydelig humlebitterhed.
Karakter 4
Om aftenen så vi musicalen ”Pippin”, som er en blanding af musical og cirkus. Artister fra Cirque de Soleil medvirker og sammen laver de en fantastisk forstilling.
 
 

tirsdag den 11. marts 2014

Tid til en øl - Redbridge ( glutenfri )


11. Marts 2014

Til ølsmagningen på vejen ned til Vestindien havde bartenderen i forbifarten nævnt en øl, der ikke indeholdt hverken byg eller hvede. Altså en glutenfri øl. Det var ikke en øl, der stod på deres ølkort, men jeg tænkte, at det måske var muligt at smage den alligevel. Det var det naturligvis.

”Redbridge” er brygget på ”sorghum”, der også kendes under navnet ”Durra” ( det vil sige, jeg kendte det egentlig ikke ). Det er en græsart, der findes i 20 varianter, og som findes især i Afrika og Sydasien. Der findes en enkel art i Mexico – måske er det den, der er brugt.

Det er Anheuser-Busch, der brygger denne øl, og jeg var overrasket over smagen. Det er første gang, jeg smager en glutenfri øl, så jeg ved ikke helt, hvad jeg kan forvente, men smagen var OK.

”Redbridge” er på 4,0%. Den er sløret med et mørkt skær i det gyldne. Jeg fik den serveret i et frosset glas. Skummet er hvidt og cremet. Der er ikke så meget aroma, men man kan ane lidt skovbund. God fyldig krop.

Lad det være sagt med det samme. Den smager ikke som en normal pilsner. Den er sød med en let krydret smag, der faktisk er udmærket. Også et syrlig æblenote og til slut en smule bitterhed. Absolut en anderledes oplevelse, men bedre end jeg måske havde ventet.

Karakter 3


mandag den 10. marts 2014

Tid til en øl - Cruise / Samuel Adams Vinter Lager

 
10. Marts 2014
 
Mandag gik turen tilbage mod New York. Vi nød solen på dækket - så ( måske ) vandsprøjt fra en hval og jeg blev noget solskoldet på mine lår og skinneben. De er ikke vant til at være i vandret stilling i solen.
Men jeg havde jo mine Bass Pale Ale til at afsvale mig og, jeg fandt da også en ”Samuel Adams Vinter Lager” fra Boston som variation.
Det er en mørk, krydret bockøl på 5,6%. Der er tilsat kanel, ingefær og appelsinskal. Den toppes af kraftigt. ler orange skum, der hurtigt svinder. Duften er præget af dæmpet ingefær, men de andre ingredienser kan også fornemmes. God fylde – uden at blive for tung. Smag af ingefær og græskar med en snert af appelsin til sidst. Mild, men  tydelig bitterhed i eftersmag. Den kan på mange områder minde lidt om Blue Moon Harvest Ale.
Karakter 4
I de varme lande får man ofte serveret sin øl kold – endda til tider i et afkølet glas. Alligevel blev jeg forbavset til aftensmaden, hvor jeg bad om en øl. Jeg fik et glas med isterninger og tjeneren skulle lige til at hælde øllet op. Jeg fik hende standset i sidste øjeblik, og nåede at hælde isterningerne over i mit vandglas.
”No ice in your beer?”, spurgte hun forbavset. Jeg stirrede på hende, som kom hun fra en anden planet, og rystede på hovedet. Gud ved, hvad de lærer på de tjenerskoler.

søndag den 9. marts 2014

Tid til en øl - Presidente / Blue Moon Belgian White


9. Marts 2014

Søndag kunne skibet ikke lægge til kaj i Samana, der ligger i den nordlige del af Den Dominicanske Republik. Så vi skulle sejle ind med redningsbådene, hvilket jo i sig selv var spændende. Derefter begav vi os ud i regnskoven til nogle små vandfald og damme, hvor man kunne bade. Da vi nåede til regnskoven, ventede nogle store unge mænd på at hjælpe os – især kvinderne – gennem de endog meget mudrede stier, men vi nåede helskindet frem. Det var en spændende tur, og vi fik meget at vide om planter og frugter.

Fra vandfaldet kunne de unge mænd slå saltomortaler ned i vandet. De vidste præcis, hvor der var et hul, de kunne lande i. Ellers var der kun en meter dybt med en del skarpe sten. Jeg nøjedes med et mindre spring, og landede heldigvis rigtigt.

Vi fik at vide, at den lokale ret var fisk og ris med kokosmælk, så det måtte vi prøve, da vi kom tilbage til byen. Det var ikke helt let, for tjeneren talte kun spansk, og selvom vi pegede på den engelske tekst på menukortet, forstod han ikke meget. Han forstod heller ikke ”Cola Light”. Til gengæld kom han med en ”Presidente Light”, selvom jeg kun sagde ”Presidente”. Med hjælp fra nabobordet lykkedes det endelig at få vores fisk. Velbekomme.

 
Den smagte såmænd udmærket, men noget festmåltid blev det ikke. Sjovt at have prøvet, dog.
 

”Presidente” er den lokale øl fra Den Dominicanske Republik. Den brygges af Cerveceria Nacional Dominicana, der blev stiftet i 1929 af en amerikaner – Charles H. Wanzer. I 1935 sendte de ”Presidente” på gaden til ære for præsident Raphael Leonidas Truillo. Det var en mørk øl, og den opnåede kun moderat succes, men i 1960 blev den konverteret til en pilsner, hvilket gjorde den kendt i USA og hele Vestindien. Den kan også fås i Spanien og Tyskland.

”Presidente Light” stammer fra 2005 og har mindre alkohol. Den er på 4,3% og lommer i en 650 ml flaske.

Den er meget lys med få, dovne bobler. Skummet sætter sig fint på glassets sider. Den har en svag duft af byg og halm. Formålet er tydeligvis det samme, som de andre latinamerikanske og sydlandske øl. Den skal være forfriskende og ren i karakteren. Neutral smag med lidt bitterhed til slut.

Karakter 2+

 
Om aftenen gik turen så tilbage mod New York, og vi nød som sædvanligt underholdningen på skibet. Jeg bestilte en ”Blue Moon Belgian White”, mens vi sad og lyttede til musikken.
Jeg skrev for et par dage siden om bryggeriet. ”Belgian White” er deres flagskib, og den er, som navnet mere end antyder, inspireret af en belgisk witbier. Den er på 5,4% ,og har en orange fremtoning. Der sætter sig bobler overalt på glasset. Jeg ved ikke om det skyldes, at øllet ofte blev serveret for koldt.  Den er ufiltreret og har svagt hvidt skum. Duften er temmelig neutral ( for kold ? ). Den er kraftig karboneret og bruser for meget op i munden. Smagen er præget af appelsinskal og sæbe. Witbier er jo traditionel set ofte tilsat koriander, der godt kan have en udpræget smag af sæbe, især hvis den er frisk. Her træder den kraftigt igennem og det er der sikkert nogle, der synes om, men ikke lige mig. Vi bruger af samme grund sjældent frisk koriander i salater, selvom det er så moderne.
Karakter 3
 

lørdag den 8. marts 2014

Tid til en øl - St. John Brewers / Virgin Islands


8. Marts 2014

Den gamle danske koloni på St. Thomas hører nu til de Amerikanske Jomfruøer – Virgin Islands. Her lagde skibet til i Charlotte Amalie, der er hovedstad på øerne. Vi var på en rundtur på øen med fine udsigtspunkter, inden vi blev sat af i byen. Der er ikke meget tilbage af den danske historie. Det gamle røde fort er ved at falde sammen og det er kun gadeskiltene, der vidner om dansk indflydelse.

På naboøen St. John har Chirag Vyas og Kevin Chipman slået sig ned og er begyndt at brygge øl. St. John Brewers kalder de sig. De brygger en serie øl ved navn ”Virgin Islands”. Desværre var tiden ikke til et besøg på St. John, så jeg spurgte mig for, for at finde et sted i Charlotte Amalie, og blev vist til ”The Green House”, der ligger nede ved Veterans Drive ( ellers har mange af gaderne danske navne som – Dronningens Gade og Nye Tvaer Gade )


På The Green House bestilte jeg en ”Liquid Sunshine” der er en Witbier med koriander og Curacao appelsin. Da vi ankom til øen blev vi mødt at regnvejr – et let, lunt regnvejr ( der dog for en kort stund blev lidt heftigt ). Det kaldes ikke regn, men ”Liquid Sunshine” på øerne. Så naturligvis skulle jeg smage sådan en.

 
Det er en let sløret, orangegylden øl på 5,0%. Den har en duft af halm og en anelse mandarin. Masser og bobler og den føles livlig og frisk. Smag af en smule krydderi og søde appelsiner ( selvom de skulle være bitre )
Karakter 3+
Derefter var jeg lidt i tvivl om, hvilken øl jeg skulle smage. Det kunne være deres første øl – ”Tropical Mango”, men de havde også en IPA på kortet, og sådan en var det efterhånden noget siden jeg havde set. Så jeg valgte ”Island Hopping IPA” på 6.2%
 
Dette er en ravfarvet, klar øl. Duft af humle, der ikke umiddelbart virker amerikansk ( men det er Cascade, Warrior og Willamette ). Der var ikke meget citrus, men mere gamle grannåle. Den er frisk, og smagen er god. Humlebitterheden er ikke overvældende, men det gør jo ikke noget. Jeg gættede på 55 IBU og den er på 53 IBU, så det var jo ikke helt så galt som med humletyperne.
Karakter 3+
Jeg havde tænkt at købe nogle øl med til at drikke på skibet, men de ville bliver forseglet og først udleveret i New York, så det blev ikke til noget. Så er der jo også basis for at besøge De Vestindiske Øer en anden gang.

fredag den 7. marts 2014

Tid til en øl - Sint Maartens / Carib lager


7. Marts 2014

Jeg har lige været af sted for at fortælle om 10 belgiske øl hos et bryggerlaug, der havde indrettet sig hyggeligt i en gammel svinestald. Det var en fin aften.. Jeg nåede at fortælle om alle 10 øl , men kun at smage de 9, for toget holder sig til en fast køreplan og det må man acceptere. Men heldigvis står der flere eksemplarer af ”Rochefort 10” herhjemme i skabet, så jeg går ikke glip at så meget. – men nu videre på vores cruise.

Om natten flyttede vores hotel sig, så vi næste morgen kunne stå op med udsigt til en ny ø – Sint Maartens.

Denne ø er delt mellem Holland og Frankrig, og vi lagde til i Philipsburg på den hollandske del. Men der er fri adgang over grænserne – som i Europa. Vi kunne også pludselig ringe hjem til europæisk takst i stedet for amerikansk.

Vi tog på en tur rundt på øen – med indlagt sejltur, hvor vi kunne se under vandet ved et koralrev. Vi fik flere historier om forskellen på den franske og hollandske side. Franskmændene har nøgenbadning, mens hollænderne har kasinoer, så begge steder bliver man klædt af til skindet.

Vi stoppede i den franske hovedby Marigot, og fik shoppet lidt. Derefter var der lige tid til en øl inden bussen kørte videre.


Sint Maartens/ Saint Martin har ikke selv noget bryggeri, men jeg fandt en anden caraibisk øl – fra Trinidad.

Carib Brewery udsendte deres lager/pilsner d. 16. maj 1950. Ifølge bryggeriet er ”Carib Lager” – ” fashionabel, ungdommelig og up-to-date” – ligesom de mennesker den repræsenterer. Ellers er der ikke mange oplysninger om den.

”Carib Lager” er på 5,2%. Det er en lys, gylden øl med kortvarigt brusende skum – lidt sodavandsagtigt.. Duft af bygmalt og en snert af peanuts. Den har en prikkende fremtoning, der også minder lidt om sodavand. Smagen er sødlig, men der er også tilsat sukker. Ikke megen bitterhed.

Karakter 2+

torsdag den 6. marts 2014

Tid til en øl - Puerto Rico / Medalla Light


6. Marts 2014

Torsdag eftermiddag anløb vi San Juan på Puerto Rico – lige ved siden af et endnu større skib. San Juan er en millionby, men vi lagde til ved den gamle bydel, der ligger på en lille halvø. Vi havde ikke bestilt nogen tur, men gik i land for at udforske byen, og startede med den store fæstning San Felipe del Morro.

Byen blev grundlagt i 1521 og hed dengang Puerto Rico. Øen hed derimod San Juan. På et eller andet tidspunkt ( 1746 ) har de byttet navn.

Efter at have set fæstningen gik vi ind i byen og så kirken og de smalle gader. Den gamle bydel er ikke så stor, så vi nåede snart til Plaza Colon, hvor øjet faldt på en lille bar – Cafe Berlin. Den var en smule snusket, men jeg kunne se at de havde det lokale ølmærke ”Medalla Light”. Så den måtte jeg smage. Jeg spurgte om jeg kunne tage den med ud på pladsen, men det må man ikke i amerikanske byen ( og Puerto Rico er jo knyttet til USA ). – Men jeg kunne hælde øllen op i et rødt papkrus, for så kunne man jo ikke se om det var øl eller cola. Jeg ville jo gerne fotografere mine øl, så jeg spurgte efter et gennemsigtigt glas. Efter nogen uforståelig snak fra begge sider lykkes det mig at få det. Så jeg hældte først øllen op i et plastikglas og fotograferede det – derefter over i det røde papkrus og gik ud på pladsen. Det er nok ikke den helt rigtige måde at behandle en øl på, men sådan blev det.

 
I 1937 grundlagde brødrene Alfonso, Sabino og Ramon Valdes Cobian Cerveceria India i Mayagüez, der er den største by på Puerto Ricos vestkyst. I 2009 ændrede de navnet til Cerveceria de Puerto Rico, hvilket jo giver mere mening.

De brygger denne ”Medalla Light” som er på 4,2%, så ”light” betyder her ”lys” og ikke nødvendigvis ”let”.

Det er en gylden øl – lidt sløret at se på, men om det skyldes plastikglasset er ikke helt klart. Der er næsten ingen duft, men den virker som så mange caribiske pilsnere frisk og let – som en erstatning for vand. Der er smag af halm og noget afsluttende kunstig citrus. Ikke nogen særlig god øl, men jeg havde jo heller ikke behandlet den pænt.

Karakter 2


onsdag den 5. marts 2014

Tid til en øl - Cruise / Molson Canadian / Dos Equis


5. Marts 2014

Den anden dag på havet – onsdag – var vi kommet så langt sydpå, at poolområdet for alvor åbnede. Vi kunne slikke sol og bade - og drikke en kølig øl, hvis det skulle være.

Der var et pænt udvalg af øl i barerne – mest pilsnerøl, men jeg måtte jo prøve de mærker, jeg ikke kendte i forvejen. nogle af dem er temmelig kendte andre steder.

 
Molson er den ældste bryggeri i Nordamerika. Det ligger i Toronto, Canada og stammer helt tilbage fra 1786, hvilket er gammelt på de kanter. John Molson grundlagde det første bryggeri ved St. Lawrence floden nær Montreal, men nu er der flere afdelinger rundt om i Canada. Bryggeriet hedder siden 2005  Molson Coors.
Molson har en aftale med den canadiske ishockeyliga og er også involveret i hospitaler, banker og dampskibe.
I 1959 udsendte de deres flagskib – ”Molson Canadian Lager” på 5,0% . Der er en sløret orangegylden lagerøl – hen i retning af en classic. Der kom ikke meget skum i denne udgave, og man kan ane ganske få, spredte bobler i glasset. Aroma af modne druer og gamle blade. Det er en temmelig skarp og aggressiv øl, hvilket jeg ikke havde forventet. Smagen er let med indtryk af let ristet bygmalt, toast og moden frugt. faktisk lidt af en positiv overraskelse.
Karakter 3+
 
 
Efter aftenens show satte vi os for at høre guitar og sang fra Leo, der hver dag underholdt et par timer med gode melodier. Ind imellem havde han en times tema med Beatles eller Elton John, men oftest var det en god blanding at forskellige guitarsange.
Jeg fik en sjov blågrøn flaske øl – en ”Dos Equis” fra Mexico. Det er Cerveceria Cuauhtémoc Mochtezuma Heineken de Mexico, der står bag brygget. De laver også ”Sol”, der på vores breddegrader er mere kendt, men ”Dos Equis” er faktisk det 6. mest importerede mærke i USA. Mest på grund at et storstilet reklamestunt, der har stået på i 6 år. Den 73-årige skuespiller Jonathan Goldsmith giver den som ”The most interesting man in the world”, og det er en karakter der giver genklang i USA. ”Hvis han klapper dig på skulderen kan du skrive det på dit CV”, siger man. Både skuespiller og øl var for 7 år siden ret middelmådige, men de har hævet sig til stjernerne.
Cuauhtenoc Brewery  stammer fra 1890, hvor det blev grundlagt af José Calderon Muguerza, José A. Muguerza, Francisco Sada Muguerza, Alberto Sada Muguerza, og Isaac Garza Garza. Man kan undre sig over hvad sidstnævnte gør i det selskab, men han var gift med Consuelo Sada Muguerza. I 1985 slog de sig sammen med Mochtezuma. Det var den tyskfødte Wilhelm Hasse, der i 1884 etablerede dette bryggeri i Mexico og i 1897 udsendte han en øl for at fejre århundredeskiftet. – ”Siglo XX” ( 20 årh ). Denne øl er så siden blevet til ”Dos Equis”.
Det er en lys, gylden øl på 4,8%. Svagt skumlag og en relativ neutral duft. Den er forfriskende som så mange latinamerikanske øl, men den har kun en let smag af korn og en anelse nød.
Karakter 3
Den finder også i en mørkere wienerølsudgave.
 
.
 
 

tirsdag den 4. marts 2014

Tid til en øl - Øl-cruise / Blue Moon / Boddingtons


4. Marts 2014

Tirsdag – den første dag på havet var der indlagt en ølsmagning i ”Maltings Beer & Whisky Bar”. Det var jeg naturligvis med på sammen med en 25-30 andre mænd. Da jeg ankom stod der nogle piger og forsøgte at kapre os til deres event – bar-crawl med cocktail og breezers. Det havde de ikke stor succes med.

-”Du ligner en der kan lide cocktails,” sagde de, men jeg pointerede at jeg så absolut lignede en øl-mand – og det gav de mig også ret i. – ”Men vi er jo nødt til at prøve”, sagde de. De drog af sted med uforrettet sag. Vi vidste godt, hvad vi kom for.

Det blev dog en noget anderledes ølsmagning, end jeg er vant til. Den entusiastiske bartender talte med en udpræget asiatisk accent, som var svær at forstå. De amerikanere jeg sad sammen med, havde også svært ved at forstå ham.  Men der var indlagt konkurrencer hele tiden - med præmier. ”Easy questions”, som han sagde.

Jeg vandt et par gange bla. på spørgsmålet: ” I hvilket land ligger byen Budweiss?”. Da Tyskland og Østrig var blevet råbt et par gange, var jeg nødt til at sige ”Tjekkoslovakiet” ( hvilket jo ikke er helt rigtigt mere, men jeg ville ikke forvirre begreberne for meget ). Så vandt jeg en køletaske fra Miller Lite – fint nok. Jeg havde også svaret på hvad ”Cenosillicaphobia” er. Jeg forstod ikke helt, hvad han sagde, men gættede at det nok var ”frygten ved det tomme glas” – og det var rigtigt. Præmien var et shot Bailey i et stort glas Guinness, og så skylle det ned i en mundfuld. Senere vandt en anden samme præmie, og vi var slemt enige om, at det var bedre hver for sig.

Der var også spørgmål, vi ikke kunne svare på.

”Hvilken øl er den mest solgte i USA?” Det er ”Bud Light”, hvilket jeg ikke kunne komme på – måske fordi jeg ikke rigtig regner den for en øl .

”Den mest solgte øl i verden?” – Det burde jeg have vidst, for jeg har smagt den, men kunne ikke huske det. Det er den kinesiske ”Snow”.

Jeg havde frygtet at det var de øl, de havde på fad, der var smagningen, men det var heldigvis nogle andre. Ikke at de alle var så specielle og variationen i øltyper var heller ikke overvældende. De tre første var ”Tsingtao” fra Kina – ”Sapporo” fra Japan og ”Red Stripe” fra Jamaica.

        


Dem springer vi let hen over ( se evt andetsteds i bloggen, hvis det har interesse )

Derefter fulgte ”Blue Moon Pumpkin Ale” fra USA – Franziskaner Weissbier” fra Tyskland og ”Boddingtons Pub Ale” fra England.

         

Jeg havde ikke tidligere smagt Blue Moon og Boddintons, så det var jo spændende.

 
Blue Moon er et bryggeri fra Golden, Colerado. Det blev stiftet i 1995 af Keith Villa, der var inspireret af belgisk øl. Den første øl var ”Blue Moon Belgian White”, som er deres flagskib ( se senere indlæg fra cruiset ). Navnet stammer fra en ølsmagning, hvor en udbrød: ” a beer that tastes so good comes around only once in a blue moon”.
Deres seasonal “Blue Moon Harvest Pumpkin Ale” er en  - man kan nærmest kalde den græskarfarvet – øl. Skummet var ikke nævneværdigt i de små glas, men der var en tydelig duft af græskar og krydderier. Der er også tilsat kanel, nelliker og muskatnød og det er en dejlig aromatisk blanding. Good fylde og en behagelig krydret smag – så absolut smagningens bedste øl.
Karakter 4
Vi sluttede af med ”Boddingtons Pub Ale”. Bryggeriet ligger i Manchester og blev grundlagt i 1778 – dog under navnet Strangeways Brewery. I 1832 kom Henry Boddington til bryggeriet – han blev partner og i overtog det alene i 1853. Bryggeriet er nu ejet af  Anheuser Busch / InBev, der hævder de stadig tror på brand’et, selv om omsætningen er faldet efter deres overtagelse. I 2010 var Boddingtons Draught den 6. bedst sælgende øl i England.
”Boddingtons Pub Ale” er en kraftigere udgave af ”Draught”. Den er på 4,6% og det var en meget dårlig øl at slutte med. Det var vi alle enige om. Den var tam og fad, men det er sikkert en del af konceptet – den skal måske illudere en ”real ale”. Fakta er, at den er jævnt kedelig.
Karakter 2
Det var en sjov og fin oplevelse og jeg fik snakket med andre øldrikkere, og det er jo altid hyggeligt.

mandag den 3. marts 2014

Tid til en øl - Bass Pale Ale


3. Marts 2014

Jeg er lige hjemvendt efter et foredrag, hvor jeg fortalte om fem tyske øl – ”Maisels Weisse Original” –”Köstritzer Schwarzbier” – ”Bayreuther Zwick’l” – ”Ayinger Celebrator” og ”Schneider Aventinus Eisbock”. Det er faktisk ikke let at skaffe tysk øl i Aalborg, for ”alle henter deres tyske øl ved grænsen”. Så det var ikke præcis de øl, jeg havde ønsket mig, men alligevel varieret nok til at vise det store udbud, der er i Tyskland. Tyskerne er ikke i samme grad hoppet med på det nye øleventyr, men de har jo også ordentligt øl i forvejen, hvilket ikke er gældende for USA og Danmark f.eks. Selvom der er meget ensartet øl i Tyskland har tysk øl et meget højt bundniveau, og der er masser af spændende øltyper rundt omkring. Jeg tror, jeg fik lavet en pæn præsentation af det.

Mandag i New York vandrede vi en dejlig tur i den snedækkede Central Park, inden turen gik ned til vores båd – Norwegian Gem. Vi blev installeret i vores kahyt, og satte os på balkonen, der vendte mod syd for at slikke solskin. Sol og læ – super.

Der var mange restauranter på båden, og deres udvalg af øl var såmænd stort nok – ”Budweiser” – ”Miller” – ”Dos Equis” – ”Blue Moon” – ”Heineken” – ”Corona” – ”Sam Adams” og ”Newcastle Brown”.

Jeg fik såmænd endnu en ”Sam Adams” til maden, men senere-  mens vi sad til et ”sing-a-long” show bestilte jeg en ”Bass Pale Ale”. Der var tilbud på en ekstra gratis øl, hvis man købte 5, så det gjorde jeg – og var nok ikke forberedt på, at de alle kom på samme tid i en spand med isterninger.

 
På billedet er den ene knappet op. Det var en fin investering. Jeg kunne i fred og ro nyde en god øl ved poolen de kommende dage, når vi var på havet – og Bass Pale Ale” kender jeg som en glimrende pale ale. Mærkeligt og lidt ærgerligt, at jeg ikke har set den herhjemme. Jeg har tidligere skrevet om den, da jeg smagte den på Gibraltar, men denne gang var det den amerikanske udgave. Jeg ved ikke hvor stor forskellen er.
Bass Brewery blev grundlagt i 1777 i Burton-upon-Trent af William Bass, og er et af de første bryggerier i byen. 100 år efter - i 1877- var det det største bryggeri i verden med 1 million tønder årligt. Deres pale ale er prototypen på den originale pale ale fra området.
 
Det er en flot, orange øl med få store bobler. Den har en duft af blommemarmelade på mariekiks. Den har ”the Burton snatch” – en skarp og sydende fornemmelse i munden, der er kendetegnet for ”Burton”-øllene. En kortvarig maltsødme afløses af en tydelig markeret bitterhed, der holder godt i eftersmagen. Der er brugt East Kent Goldings.
Karakter 4
Jeg har netop genlæst min første anmeldelse og de ligner hinanden temmelig godt, så der er nok ikke den store forskel – i hvert fald ikke med 5 års mellemrum.
 
Bass er registreret som det første varemærke i England – Nr. 1. Den røde trekant er blevet et tydeligt grafisk tegn, hvilket man kan se på Manets billede fra 1882 – ” Bar at the Folies-Bergére”. Jeg håber denne øl – med dens historiske baggrund vil komme her til landet. Det var i hvert fald ikke et ringe øl at have flere af til turen.