Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 27. august 2014

Tid til en øl - Mikkeller II


27. August 2014

Der var kun indlagt en lille ryge/tissepause i Mikkellersmagningen, for vi havde lagt en god bund, da der blev serveret chili con carne i begyndelsen af smagningen. Det var heldigvis ikke krydret så kraftigt, at det blev uspiseligt, men man kunne ødelægge sine smagsløg ved at drysse ekstra chili på, hvis man havde lyst.  – Det havde jeg ikke.  

Så vi fortsatte med endnu en IPA – ”Amass IPA” på 6,5%. den er lavet i samarbejde med Amass Restaurant i København. Mikkel Bjergsø har længe haft interesse for kombinationen mellem mad og øl, og har kreeret øl i samarbejde med flere kokke. ”Amass IPA” er en uklar, gullig øl med tæt, hvidt skum. Her mødes man af en dejlig frisk humlearoma, der virker mere indbydende end den vi mødte tidligere. Det er amerikansk humle med mere grape og citrus. Den grapenote dukker også op i smagen, men er mere afdæmpet end den var i ”Vesterbro Pilsner”. Til gengæld er bitterheden en del kraftigere, og bliver fint hængende i eftersmagen.

Karakter 4

 
”Risgoop” er en øl i den serie, der er lavet i samarbejde med Three Floyds i USA. ( Jeg har tidligere omtalt de fire andre øl i serien – ”Hvedegoop”, ”Oatgoop”, ”Boogoop” og ”Ruggoop” ). Der hersker lidt uenighed om øltypen – er det Barley Wine, Double IPA eller noget helt tredje. Min sidemand skar igennem og udnævnte den til en Sake, da den jo er lavet med ris. I så fald må man jo kunne kalde den en ”Double Imperial Sake” eller noget i den stil. Det er da noget nyt.
Det er en uklar, orangegylden øl. Aromaen er kraftig med citrushumle, og en smule opløsningsmiddel. Jeg synes, den virker lettere i karakteren end de forrige ”goops”. Selvom der også dukker sødme op, virker ”Risgoop” skarpere og mere spids end de tidligere udgaver. Jeg savner den fylde, der har kendetegnet de andre.
 
Karakter 4
 

”Beer Geek Breakfast” var en af de første øl jeg smagte fra Mikkeller, og det er en af de første successer fra bryggeriet. Det er en øl, der indeholder alt, hvad man kan forvente af et solidt morgenmåltid. Havregryn, kaffe, mælk og brød. Jeg kunne forstå på snakken, at øllet tidligere blev brygget hos Nøgne Ø i Norge, men nu er flyttet til Lervik Bryghus. Opskriften skulle været uændret, men jeg synes alligevel at denne øl var mindre fyldig end jeg husker den. Min sidemand, der er en erfaren håndbrygger, sagde at selv små variationer under brygningen ( f.eks mæsketemperatur ) kan give tydelige udslag i slutresultatet. Tilbage til Nøgne Ø med den.

Karakter 4                                                                                                     

 
Successen var så stor, så der er lavet flere forskellige udgave af ”Beer Geek Breakfast”. Der er lavet med ekstra humle, med bacon, vanilje, bourbon og med kaffe filtreret gennem tarmsystemet på en vietnamesisk Cà Phê Chõn. Det var denne sidste udgave vis skulle smage – ”Beer Geek Brunch Weasel”. Jeg er ikke helt klar over forskellen på ”breakfast” og ”brunch” i denne sammenhæng. Måske er det bare, at den er kraftigere ( 10.9% ) og den har da også den fylde, jeg tidligere savnede. Aromaen er mørkere med chokolade og kaffe med fløde. Smagen er mere kompleks. Her blander ristet malt, kaffe, vanilje og chokolade sig i skøn forening. Om man lige kan smage, at det er den dyre kaffe, ved jeg ikke, men man fornemmer ikke bitterhed fra kaffen, hvilket netop skulle være dens kendetegn ( altså at den ikke er bitter ). Denne øl er også fremstillet hos Lervik, så mit argument fra før gælder måske ikke.
 
Karakter 5
 
 
Med ”Black Hole” går vi endnu en tak op med hensyn til procent og fylde. ( 13,1% ). Det er også en øl, der siden er kommet i flere fadlagringer. Jeg har tidligere anmeldt ”Tequila”, der var fremragende. Jeg blev lidt skuffet over denne originale vare. Igen var den tyndere og mere syrlig end jeg husker den, men det skal siges, at det jo også er lang tid siden jeg smagte den første gang, og dengang havde jeg ikke smagt så mange kraftige øl. Jeg kan dog huske, at jeg også den gang tænkte at det er en smule unødvendigt med at det bliver så kraftigt.
 
Det var en spændende ølsmagning, hvor vi kom igennem mange forskellige smagsindtryk. Jeg må dog nok sige, at jeg synes, kvaliteten er noget svingende. Det virker som om alle eksperimenter kan sælges under en eller andet form. Men på den anden side er det jo også godt, at der er nogen der vil og tør eksperimentere. Så kan andre bryghuse holde sig til de mere sikre ( og måske kedeligere ) øltyper.
 

søndag den 24. august 2014

Tid til en øl - Mikkeller smagning 1


24. August 2014

Lørdag holdt Ølentusiasterne i Aalborg den tredje sommersmagning i samarbejde med Vinspecialisten. Det var øl fra Mikkeller, der var på programmet. Det skulle have været Thomas Schøn, der skulle have ført os gennem de 10 øl, men i stedet blev det Mette Aaskov Lassen, der fortalte om dem. Og det gjorde hun godt. Hun havde godt kendskab til øllene ( dog ikke de brygtekniske detaljer ), men kunne fortælle levende om typer og også om Mikkeller Bar, hvor hun har arbejde i mange år. Vi fik lidt historie – bla, at det var den ikoniske IPA fra Brøckhouse, der satte Mikkel Bjergsø i gang. Det udløste minder omkring vores ende af bordet, hvor vi fik en god snak om Brøckhouse’s fortræffeligheder.

 
Dagens første øl var en ”Vesterbro Pilsner” på 5,6%. Den er – som mange af de andre øl – brygget på De Proef i Belgien. Det er en øl, som ikke ved første tår minder meget om en pilsner. Den amerikanske humle får den til at minder mere om det, vi kender fra Pale Ales, men Mikkeller brygger jo sjældent indenfor rene typebetegnelser. Selvom den på ingen måde kommer til at gå for pilsner i mit univers, må jeg sige at det var en dejlig frisk øl. Gylden med en duft af citron, fersken og tydelig grapefrugt. Også i smagen var det grape, der dominerede. Det mindede mig simpelthen og min barndom, hvor det blev populært med en halv grapefrugt  - med sukker på - til morgenmaden. Frisk og sommerlig.
 
Karakter 4
 

Den næste øl var Mikkellers andet forsøg på at lave en dåseøl. Jeg kender ikke baggrunden for navnet, men etiketten passer da godt til navnet. Det er en IPA på 6,8%. Den er smukt gylden med lyst skum. Skumudviklingen var ikke imponerende på nogen af øllene, men det kan jo nemt skyldes glassene. jeg synes denne IPA virkede lidt tung i det. Der var ikke den friskhed fra humlen der havde været i pilsneren, så selvom bitterheden var kraftigere, virkede den mere mat og tung.

Karakter 3+


Mikkel Bjergsø har i mange år været fascineret at den belgiske gærtype Brettanomyces. En vildgær streng, der har været benyttet i den kendte Trappistøl fra Orval. Han har lavet flere øl, hvor denne syrlige note har været fremtrædende. Jeg mener at første forsøg var øllen ”It’s Alive”, der var en hyldest til Orval. Nyeste skud på stammen er et forsøg på at lave en klon af Orval, og den har fået navnet ”Årh Hvad”. Den er på 6,8% og vildgæren er tydelig allerede i den syrlige aroma. Man fornemmer nok lidt sukker, men ellers er det en ren syrlighed, der dominerer. Jeg synes ikke det er lykkedes at skabe den samlede helhed der kendetegner originalen. Denne var bare syrlig.

Karakter 2+

 
Vi var indstillet på lidt mere af samme skuffe, da næste øl blev præsenteret. Alene navnet var nok – ”Spontanbeetroot”. Min sidekammerat vidste at den var noget med rødbede, og det skal jeg da love for. En fantastisk rød med en glød, jeg sjældent har set i øl – kun i hindbærsodavand fra Landkær. Det var en øl i en lambik-serie, hvor forskellige frugter og grønsager bliver tilsat. Her er det rødbedejuice, der giver farven og smagen. Procenten er høj ( 7,7% ) for en spontangæret øl. Denne øl er også syrlig, men med et afdæmpende strejf af sødme. Rødbeden dukker tydeligere frem i eftersmagen, der naturligvis også holder sig i det syrlige.
 
Karakter 3+
 
 
”Monk’s Brew” er – så vidt jeg forstod – en relancering af den gode, gamle ”Monk’s Elixir. Her sprang vi noget mere over i min boldgade med en quadruple på 10,0%. Den har en fin aroma af nødder, mørk frugt og sukker. Det mærker man også i smagen, hvor sukker, sveske og rosin blandes godt sammen. Den bliver ikke tung i kroppen, men har en let prikkende livlighed. Jeg synes dog, jeg husker den med mere fylde og større kompleksitet.
Karakter 4+
 
 

torsdag den 21. august 2014

Tid til en øl - Grauballe Natravnen


21. August 2014

Grauballe Bryghus er jo rykket i nyere lokaler i Silkeborg, hvor jeg besøgte dem omkring juletid og fik en håndfuld øl med hjem. En af de sidste fra dette besøg er ”Natravnen” – en Imperial Stout på 9,0%. Den er brygget af bygmalte, brygsukker, hvedemalte og humle. Den er ikke pasteuriseret eller filtreret.

Den er sort som natten med lysebrunt, groft skum. Man mødes af en dejlig, kraftig duft af mørke malte, kaffe, chokolade og alkohol. Den har en god fylde, og en intens mørk smag – først lidt sukkersødme med alkohol, så dukker chokolade op inden man ender med en god, markeret bitterhed i eftersmagen. En vellykket stout.

Karakter 4+

mandag den 18. august 2014

Tid til en øl - Vielanker Dunkel


18. August 2014

I går fyldte min mor 90 år, og hun havde inviteret til stor fest på Havkatten i Hals. Det blev en dejlig og hyggelig fødselsdag, men der var vin til maden ( øllet der er ikke værd at nævne – jo, man kan få en half & half ), så der var ikke rigtig noget at skrive om.

Her til aften åbnede jeg en øl fra grænsebutikken Hofmann’s Getränke i Harrislee. Det var en ”Dunkel” fra Vielanker Brauhaus. Bryggeriet ligger i  Mecklenburg-Vorpommern. Der er restaurant og hotel med 71 senge tilknyttet. Bryggeriet ligger i et naturreservat, hvor urokser og hjorte græsser, og det er også muligt at smage i restauranten. Derudover har jeg haft svært ved at finde oplysninger om bryggeriets historie.

Bryggeriets logo er åbenbart en tyr med krone, der rækker tunge. Det er en del af Mecklenburg’s våbenskjold.

Deres ”Dunkel” er en smuk mahognyfarvet øl på 5,0%. Mange små langsomme bobler danner en grov offwhite skumkrone. Mørk maltet duft med noter af rugbrød. Den har en god fyldig krop. Smagen er mørk maltet med brød og ristede svampe. Glimrende.

Karakter 4


fredag den 15. august 2014

Tid til en øl - Elbperle


15. August 2014

På vores lille ferietur til Hamborg boede vi 2 S-togstationer fra centrum. Og i den lokale stationsbutik blev mit øje fanget af en øl med navnet ”Elbperle”. Det måtte da være en lokal. Det har det måske været, men øllet brygges nu af Colbitzer Heide Brauerei i Colbitz. Det er i Sachsen-Anhalt, og altså noget længere østpå. Dette bryggeri blev grundlagt i 1816, og man finder ingen henvisninger til Elbperle på deres hjemmeside. Det er lavet for et firma ved navn B. Z. I: - der er et stort firma, der forhandler drikke- og fødevarer i Hamborg.

”Elbperle Pils” er en meget lys øl på 4,7% Der er kun få bobler og det første indtryk er støvet høloft. Den føles let i munden – nærmest som vand med humlesmag.

Karakter 2

 
Her til aften åbnede jeg ”Elbperle Export”, der er en noget bedre mere vellykket øl. Den er på 5,0%. Stadigvæk meget lys, men den har væsentlig mere fylde i kroppen. Og det er også stadig hø og halm, men den har en sødere note, der hjælper på det. Smagen er god – typisk tysk pilsner med lys malt, syrligt æble og en rimelig bitterhed i eftersmagen
 
Karakter 3

fredag den 8. august 2014

Tid til en øl - Mont des Cats / Boucanier Red Ale


8. August 2014

I dag gik turen til Aalbæk. Min kære kone inviterede til Det Bette Ølhus, hvor hun kunne strikke - og så kunne jeg jo passende gøre hende selskab, og nyde et par øl. Vi satte os udenfor under parasollerne, men på et tidspunkt regnede det så meget, at vi gik indefor. Min kone nød en sommerdrik med ananas og mango, og jeg bestilte en ”Mont des Cats” fra et fransk trappistkloster.

Mont des Cats er en bakke på 164 m, så det er helt efter dansk målestok at kalde det et bjerg. Det ligger i den franske del af Flandern og kaldes på flamsk Katsberg. Det har intet med katte at gøre, men navnet stammer fra den germanske stamme Chatti, der levede i området efter Romerrigets fald.

I 1650 blev der oprettet et kloster af Hospital Brothers of St. Anthony, men klosteret blev nedlagt igen under den franske revolution i 1792. I 1826 blev det genoprettet – nu med trappistmunke. Disse munke er mest kendt for deres osteproduktion, der begyndte i 1890. Den minder lidt om Port Salut. Så vidt jeg ved har osteproduktionen allerede fået trappistlogoet. Men det har deres ølproduktion ikke endnu. På glasset står der godt nok ”Biere Trappiste”, men Vera ( der ejer Ølhuset ) fortalte, at øllet bliver brygget hos Chimay, og de har anerkendt Mont des Cats som trappistbryggeri. Det kniber med at få de andre til at godtage det, for der er jo nogle klare regler – bla. at produktionen skal foregå på klosterets område. Men mon ikke det er et spørgsmål om tid inden Mont des Cats bliver det elvte trappistbryggeri.

Det er en lysebrun, uklar øl med orange skær. Alkohol 7,6%. Duften er præget af lys krydderi og frugt – appelsin, fersken. Den føles livlig og prikkende. Der er en god smag med malt, krydderi og frugtvingummi.

Karakter 4

 
Indenfor fik vi en snak med vores dyrlæge hjemmefra, der var i sommerhus med konen – jo, det er skam et sted, hvor godtfolk mødes. Jeg bestilte endnu en øl. Denne gang fra Van Steenberge – ”Biere du Boucanier Red Ale”. Det er en af de nyere brands, og jeg kunne ikke komme ordentligt ind på deres hjemmeside, da det kræver, at min java skal opdateres. Så vidt jeg kunne finde ud af, er øllen skabt af italieneren Giuliano Forti for 20 år siden. Det er et fantombryggeri – Icobes – der samarbejder med Van Steenberge. Oplysninger fra en italiensk hjemmeside ( googleoversættelse ).
Nå, men øllet er der ikke noget i vejen med. ”Biere du Boucanier Red Ale” er på 7,0%. Det er en flot rød, ravfarvet øl med luftigt hvidt skum. Jeg synes den dufter af mælk, men det lyder lidt underligt, og det er da heller ikke indtrykket, når man smager den. Den er let og perlende. Der indledes med en dejlig sukkersødme, hvorefter mere frugtige noter dukker op.
Karakter 4+                                                                                                                                
Jeg sluttede af med i ”Tripel Karmeliet” som det er flere år siden jeg har smagt. Det er stadig en dejlig øl. Og så var jeg lige en smut i butikken for at købe lidt øl. Jeg havde taget en øltaske med plads til 6 øl med, for at lægge lidt bånd på mig selv, men man kan jo også have lidt i den anden hånd. Heldigvis kunne min kone jo føre automobilet hjem med sikker hånd.

torsdag den 7. august 2014

Tid til en øl - Holsten Edel & Extra Herb


7. August 2014

Dette underlige, mørke billede er taget på vores hotelværelse i Hamburg – sidst på dagen efter mange skridt rundt i byen. Så var det godt at få fødderne op. Det ser ud som om, der er enorme mængder bundfald, men det er et synsbedrag – Holsten’s ”Edel” er faktisk en ren og ædel drik.

Læg mærke til den danske stavemåde – Holsten. Der er måske stadig belæg for at kræve Danmark til Ejderen ( eller måske helt til Elben ).

Holsten Brauerei er grundlagt i Hamburg, i bydelen Altona i 1879. Man eksporterede en hel del øl til England. Bryggeriet blev sønderbombet under 2. Verdenskrig, men blev genopbygget i 1946. I starten af 50’erne genoptog man eksporten til England og udvidede også ved opkøb at andre bryggerier i Tyskland. I 2003 købte Carlsberg bryggeriet.

Man producerer foruden Holsten-mærket også Astra, Feldschlösschen og Landskron. Bryggeriet logo afbilleder Ditmarskens våbenskjold, men ridderen har et skjold med et stort H på. Ditmarsken er området fra Elben til Kielerkanalen.

”Holsten Edel” er en lys pilsnertype på 4,9%. Undertitlen er ”Würzig”, der betyder ”krydret”. Det gør sig ikke gældende i belgisk forstand, for den er brygget efter Das Reinheitsgebot. Det skal nok ses i forhold til deres ”Pilsener”, og det er de små nuancer, vi taler om. ”Edel” er lidt lettere humlet med en IBU på 23, hvilket giver de frugtige noter lidt mere plads.

Det er en lys gylden øl med mange små bobler. Svag duft af støvet korn og syrligt æble. Den føles først blød og rund, men udvikler sig med en prikkende livlighed til sidst. Afdæmpet frugtig smag med let bitterhed i eftersmagen.

Karakter 3+

 
I går åbnede jeg en ”Gull” fra det færøske bryggeri Okkara. Jeg har tidligere skrevet om denne øl, men uden foto. Desuden synes jeg, at de har fået bedre styr på balancen. Der er kommet mere sødme med, og den syrlige ascorbin-note er skubbet i baggrunden. Så der er belæg for at hæve karakteren med et enkelt + - altså 3+.


 
 

Holsten Brauerei laver også en pilsnerøl, der lægger sig mere i den humlede nordtyske tradition – ”Extra Herb” ( extra bitter ). Her når bitterheden op på 40 IBU.  Det er også en lys øl med mange små bobler, så det er nærmest som at gentage sig selv. Alkoholprocenten er på 5,0% så det afviger heller ikke meget. Det er kun humledoseringen, der er ændret. – ”Doppelt gehopft”.
Det giver en øl, hvor det sødlige indtryk er forsvundet, og det er bitterheden, der dominerer. Jeg synes den var noget neutral i smagen, men den fungerede glimrende sammen med maden ( boller i karry ). En frisk øl, der ganske givet også vil være god efter endt hækklipning.
Karakter 3+



tirsdag den 5. august 2014

Tid til en øl - Oue IPA


5. August 2014

I marts måned var jeg i Oue Bryggerlaug for at fortælle om belgisk øl. De har indrettet sig hyggeligt i en gammel stald, hvor de har lavet et bryggeri og en ølstue med langbord og to haner. Der er kun to eller tre af medlemmerne, der brygger regelmæssigt, mens de andre hjælper med at drikke øllet. Til gengæld er de så klar, når der skal bygges, smedes eller andre handyman-ting. Vi havde en dejlig uformel smagning med belgisk øl.

Det var Ivan, jeg havde kontakt til. Han er kollega til en af mine gode venner og formand for øllauget. Han er også en af brygmestrene bag denne ”IPA”. PB & IBC står opført som bryggere. ”Den har godt af at hvile lidt” , sagde de, og det har den så gjort nu.

Det er en orangebrun øl med få dovne bobler og meget svagt skum. Brygget med pilsner- og cara munichmalt. Humletyperne er East Kent Golding, Target og Cascade. Alkoholprocent på 6,5%

Dejlig duft af grape og mere blomsteragtige noter, samt syrlige æbler. Meget fad og doven i munden. Her mangler man lidt det aggressive ”burton snatch”. Smagen er god – indledt med sødme og med fin smag af grape og pine. Bitterheden i eftersmagen er tydelig og markant uden at være overdreven. Det er en velsmagende øl, der kunne rykke godt op i feltet, hvis der kom lidt mere bid i den.

Karakter 3

På bagsiden er der en advarsel – ”Indtagelse af alkohol kan skabe forvridninger i tid- og rum forløbet, hvorved små ( og nogle gange store ) huller i tiden ser ud til at være forsvundet”.


mandag den 4. august 2014

Tid til en øl - Astra Urtyp & Nackt


4. August 2014

I 1909 udsendte Bavaria – St. Pauli – Brauerei i Hamburg en øl ved navn ”Bavaria”. Bryggeriet lå mellem Landungsbrücken og Reeperbahn. Øllet blev hurtigt den foretrukne øl i St. Pauli. I 1998 var ejerne et bryggeri i Dortmund, og de havde planer om at lukke det. Derfor blev rettighederne købt af byen Hamburg og det blev bryggeriet Holsten, der fortsatte. Øllet skiftede navn til Astra og man lancerede sloganet; ” Was-dagegen?”, der vel betyder noget i retning af: ”Gør det noget?” I 2003 blev bryggeriet lukket og øllet produceret udenfor Hamburg. Holsten ejes nu af Carlsberg.

Astra’s logo er et hjerte og et anker. Hamburg har en af verdens største havne (Landungsbrücken ) og det  berømte forlystelsescenter Reeperbahn.

De produceret lagerøl – vist mest i pilsnergenren. Navnet ”Urtyp” taler vel for sig selv. Det er ”den originale” øl på 4,9%. En pilsner med en lys gylden fremtoning, masser af hurtige bobler og hvidt skum. Den har en duft af halm og kiks. Den føles livlig og frisk. Den har en let sødlig indledning med lidt kunstig citrus og en pæn bitter afslutning. Absolut ikke den bedste nordtyske pilsner. Jeg ved ikke om Carlsberg har lidt for meget indflydelse her.

Karakter 3      

 
Til sommeren laver de også en ”Astra Nackt”, der betyder ”nøgen”. På etiketten ser vi også en bar mave med et navlehul ( desværre ikke på mit billede – beklager ). Sloganet er ændret til: ”Astra Nackt, Der Sommerknaller”. Jeg ved ikke helt, hvad det betyder på tysk. Men man opfordres til at gøre sig fri og helst nyde denne øl nøgen. På deres hjemmeside www.astra-bier.de kan man se den nye reklame, hvor en fuldstændig, splitterragende nøgen mand fortæller om den nye mode med at gå nøgen rundt. I hans tøjbutik er der intet tøj, for man kan meget bedre røre sig uden – man har større bevægelsesfrihed. Ofte er der et skilt eller andet placeret på strategiske steder, men for at vise hvor stor bevægelsesfrihed man har, udfører han også en række gymnastiske øvelser på gulv. Her er der en temmelig grov pixelering på udvalgte kropsdele. Det er et glimrende eksempel på, at tyskere har en eller anden form for humor.
Om sommeren skal det være lettere og friskere, og det gøres med at nedtone det hele. Alkoholprocenten er næsten den samme – 4,7%, men aromaen er næsten forsvundet. Man kan måske ane lidt humle. Den er forfriskende – let og prikkende, men der er stort set ingen smag. Igen måske lidt humle i eftersmagen. Ærgeligt at ”let” også tit betyder ”smagløs”.
Karakter 2+
 

søndag den 3. august 2014

Tid til en øl - Krombacher Alsterwasser / Weizen


3. August 2014

Sidste mandag tog vi en tur til Hamburg. Det er Tysklands næststørste by, og vi tænkte den måtte have noget at byde på. Vi har kun set den fra motorvejen, når vi er kørt sydpå, og det er ikke så charmerende.

Men vi blev positivt overraskede, for centrum omkring Alsteren og rådhuset er et dejligt lyst og åbent område.
Vi tog S-banen to stationer, så var vi på hovedbanegården og kunne gå ned af gågaden til rådhuset
 
 
Foran rådhuset var der en samling af restauranter, og vi satte os for at spise Flammkuchen. Det viste sig at alle restauranterne her var drevet af forskellige vinproducenter, så det var ikke muligt at opdrive en øl, men jeg fik lidt vand og frugtsaft.
Efterfølgende udforskede vi området mere, men butikkerne var ved at lukke, så vi satte os med udsigt over Alsteren og nød aftenen. Og hvad andet skulle man så smage end en ”Alsterwasser”.
 
”Alsterwasser” er egentlig også vand og frugtsaft - denne gang citronvand. Vi kender også denne blanding som en ”Radler”, men det er en sydtysk betegnelse. I det nordlige Tyskland kaldes det for ”Alsterwasser”. Denne udgave var fra Krombacher, der blev grundlagt i Krombach i 1803 af Johannes Haas. ( læs mere udførlig beskrivelse af bryggeriets historie i ”Krombacher Dunkel )
Det er en meget lys øl med hvidt skum. Den er kun på 2,5% og forfriskende i sommervarmen – må jeg modstræbende indrømme. Lidt duft af korn, men mest af citronvand. Min kone – der jo absolut ikke bryder sig om øl – sagde: ”Din citronvand smager lidt af øl”.
 
Karakter 2.
 
 
Dagen efter klatrede vi først 125 m op i et kirketårn, hvorefter vi satte os satte sted for at få en dejlig spaghettiret. Vi skulle en bådtur ud på Alsteren lige efter. Denne gang bestilte jeg en ”Weizen” på 5,3%.
Det er en uklar orange øl med hvidt skum. Svag duft af nelliker og moden frugt. Den er prikkende, men en smule vandig. God smag af kryddernelliker, som bliver hængende i eftersmagen
Karakter 3
 
 

fredag den 1. august 2014

Tid til en øl Westmalle Dubbel


1. August 2014

Den 1. august 1836 bryggede munkene i Westmalle – efter sigende – deres første øl. Klosteret havde eksisteret siden 1794, og det kan jo undre, hvad de havde drukket indtil da, men det var i 1836  klosteret formelt blev udnævnt til Trappistkloster. De første abbed Martinus Dom besluttede at man skulle brygge til eget forbrug. Man siger at den første øl blev drukket 10. december 1836.

Det første registrerede salg er fra 1861.

Klosteret i Westmalle var det første trappistkloster i Belgien. Faktisk havde munkene været på vej til Canada, men fandt et fristed i Flandern. Efter Belgiens selvstændighed i 1831 begyndte munke fra Westmalle at oprette andre klostre i landet, så det nu er 12 trappistklostre, hvoraf de seks brygger øl.

De første bryggermunke var Bonaventura Hermans og Albericus Kemps og deres første øl var alkoholsvag og meget sød. Den næste øl var en mørk, alkoholstærk øl på 7,0% - ”Dubbel”. Den nuværende opskrift stammer fra 1926.

Westmalle ”Dubbel” er brygget på pilsner- og karamelmalt. Hårdt vand fra undergrunden. Der tilsættes brunt sukker under kogningen og humle fra Belgien ( ifølge  Rolf Nielsen har klosteret Saaz, Tettnanger, Hallertau og Spalter liggende ).

Det er en mørk øl med temmelig mørkt skum. Man mødes af en mørk maltet duft, hvor chokolade og mørk frugt blander med en lidt skarpere humlenote. Det er en god og fyldig øl med en god krop. Smagen er præget af mørk frugt og malt med et strejf af lakrids. Humlen er kun med for at skabe en fin balance. Dejlig øl

Karakter 5

I dag er det også International Beer Day, så det er også godt at fejre med en god øl.