I dag har jeg drukket en hel del øl. De danske ølentusiasters afdeling i Aalborg havde inviteret Carsten Berthelsen til at holde foredrag om vinter-øl. Han er jo kendt som en af de store ølskribenter, og jeg har i høj grad nydt at læse hans beskrivelser fra de mange ølrejser. Sammen med Rolf Nielsen har han skrevet ”50 øl, du skal smage inden du dør”. Han skriver altid meget entusiastisk om de forskellige øl, og har mange små og sjove anekdoter blandet med detaljerede beskrivelser af både bryggerier og øl.
Alt dette levede han op til med et levende, engageret og morsomt foredrag om 7 forskellige vinterøl af den mørke slags. Han er så godt inde i sit stof, at det virker som om han bare starter med at fortælle og så udvikler det sig derfra. Selvfølgelig er der en overordnet plan, for han krydrer foredraget med billeder af byer, konger og bryggere. Samtidig er han ikke bange for at give sin mening til kende om både dårligt og fremragende øl. Jeg tror ikke ”Hansa” pils nogen sinde bliver hans favorit. Jeg har smagt den, men har heller ikke fundet det umagen værd at skrive om. Carsten Berthelsen er heller ikke så optaget af de ekstreme øl, men ynder mere de velafbalancerede øl, som bliver prist i rosende vendinger. Og det var netop sådanne øl, han havde med til os.
Carsten Berthelsen har også skrevet bogen ”24 juleøl, du skal smage inden du dør” og en del af øllene fra de 2 bøger var med denne eftermiddag.
Aecht Schlenkerla Rauchbier
Aventinus ( 25 sep 08 )
Samuel Smith Imperial Stout
Barbar Winterbok
Fuller’s Golden Pride
Gordon’s X-mas ( 03 dec 08 )
Gouden Carolus Cuvee van der Keizer
Jeg har tidligere smagt de 6 af øllene og har skrevet om 2 af dem, men det er alle gode øl. Jeg havde ikke smagt Barbar Winterbok, men den vil jeg vende tilbage til – ligeså med nogle af de andre.
Fuller har jeg tidligere beskrevet. Et dejligt bryggeri i Chiswick i London lige i nærheden af Heathrow lufthav. Vi blev oplyst om, at der ligger en pub – Mawsom Arms - lige på den anden side af gaden og et hotel, så det er ikke nødvendigt at bevæge sig langt omkring for at få en god ferie i London.
I 1971 blev Camra stiftet. Det er en organisation, der arbejder for real ale – altså øl der er lavet på den gamle måde uden ekstra tilsætningstoffer. Organisationen opfordrede Fuller til at genoptage brygningen af ”Golden Pride” - en øl man kunne se var blevet brygget tidligere. Det er en kraftig Pale Ale, der nærmer sig en Barley Wine. Alkoholprocenten er på 8,5%. Den er humlet med Target, Challenger og Northdown i rigelige mængder. Den bliver brygget i september, så den er klar til december. Egentlig kan den nu fås året rundt, men kun til jul kan den smages på fad.
Det er en smuk rødgylden øl med lyst skum. Duften er lidt frugtig og man fornemmer også citrus fra humlen. Øllet føles friskt i munden og der er en balanceret smag, hvor humlen tager over i eftersmagen.
Karakter 4+
Bagefter var vi til dejlig middag i Dronninglund, hvor der blev serveret mere øl, så jeg har fået lige tilpas i dag.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar