Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 7. oktober 2015

Tid til en øl - Nøgne Ø


7. Oktober 2015


I weekenden var der Årsmøde i Aalborg – efterfulgt af en ølsmagning med Nøgne Ø fra Norge.
Efter årsberetning og debatter var der valg til bestyrelsen. Næstformanden og jeg gik ud af bestyrelsen og der skulle tre mand til at erstatte os ( hø hø ). Tillykke til den nye bestyrelse, der nu består at tre nye og tre erfarne rotter.

Derefter stillede Nøgne Ø op med lysbilledeshow, der kørte, mens Caper Lynge Sørensen ( der er dansk, og glad for at man for en gangs skyld let kunne forstå ham ) fortalte om bryggeriets start.

I 2002 grundlagde Kjetil Jikiun og Gunnar Wiig et bryggeri i Grimstad, Norge. Det skulle hedde ”Det kompromisløse bryggeri”, men man fandt på et mere slagkraftigt navn – ”Nøgne Ø”. Det er taget efter et digt af Henrik Ibsen, der beskriver de små, øde klippeøer, man kan se ud for kysten i Grimstad. Casper kunne ikke helt huske digtet, men heldigvis trådte Tom Young til og reciterede første vers på klingende norsk.


Med på turen til Aalborg var også en japansk kvinde, ( som jeg desværre ikke har navnet på ), der er sake-somelier. Dem er der ikke mange af, men Nøgne Ø producerer også sake, som det eneste bryggeri i Europa. Hun fortalte, at man benytter den ældre Yamahai teknik, som er mere krævende, men som også giver et bedre resultat. Man bruger Ginpu-ris fra Hokkaido og en længere lagringstid end ved moderne metoder.


Vi fik først serveret en ”Sparkling Sake” i en flot blå flaske, der udstråler kølig friskhed. Og det er en meget forfriskende drik på 12.5%. Den har en helt lys farve og en duft af let syrlighed og pære/melon. Den er naturligvis prikkende og livlig i munden. Smagen er også syrlig, blandet med let, sødlig frugt. En virkelig dejlig åbning på smagningen.


Karakter 4


Derefter fulgte endnu en sake – den mere traditionelle ”Junmai” på 16,0%. Personligt syntes jeg rækkefølgen skulle have været omvendt, for denne virkede mere flad og død ovenpå ”Sparkling”.

Igen samme lette farvespil, lidt tungere duft og smag med mere melon og også en antydning af alkohol.

Karakter 3

Til allersidst i smagningen fik vi præsenteret en sake, der endnu ikke er kommet på markedet, men de ville gerne høre vores mening. Den flaske vi fik, havde kun japanske skrifttegn på etiketten, så jeg sendte et billede til min datter, der studerer japansk i København, og spurgte, hvad der stod. Hun skrev tilbage, at der stod ”Hadaka Jima” hvilket betyder ”Nøgne Ø”. Det er fantastisk, når tingene passer. Men jeg blev jo ikke klogere på selve navnet, og spurgte derfor den japanske ekspert om det, og roste den meget. Hun viste mig en anden flaske, hvor der var flere oplysninger.


”Kijoshu 2013 – aged sake” – åltså en lagret sake fra 2013. Og jeg skal love for at lagring også gør noget godt for sake. Smagen bliver rund og dyb med mange flere nuancer, samtidig med at der stadig er denne syrlige friskhed. Jeg har ikke smagt så meget sake, men denne må klart komme ind som den bedste jeg har smagt hidtil.

Karakter 4+

Nu er dette jo en ølblog, og selvom man med rette kan  anføre at sake er øl, tager vi alligevel et par bygøl inden pausen.


Caper fortalte om de velkendte regler for øl i norske supermarkeder. Her må kun sælges øl under 4,7%, hvilke på den ene side er en stor begrænsning – på den anden en stor udfordring. Som har inspireret de norske bryggere til at lave mange velsmagende øl under 4,7%. Og ”Asian Pale Ale” hører her til de allerbedste.

Ofte kommer man omkring smagen ved at tilsætte store mængder humle, så man får en let, men meget bitter øl. ”Asian Pale Ale” er på 4,5% og med en bitterhed på kun 10 IBU. Men jeg skal love for at der er smag. Der er bergamotblade ( en lille speciel appelsin ) appelsinskal og citrongræs. Egentligt er det en variation af en tidligere øl ved navn ”Lemongrass”, men da man ikke kunne få helt samme humle, valgte man at lave en helt ny øl ( kompromisløs ). Den har så meget frisk citrus at man på intet tidspunkt savner bitterheden. Ofte glædes jeg ved aromaen fra godt humlede øl, men ikke så meget over den rene bitterhed, men her er smagen meget lig duften. Virkelig lige en frisk sommerøl for mig.

Karakter 5


 Så fik vi en ”Sourweisse”, der også er under procentgrænsen – 3,5%. Det er ikke en ægte ”Berlinerweisse”, men et forsøg på at lave en frugtig, syrlig øl i den stil. Dette giver så det let syrlige smag, og det er med betoning på ordet ”let”. Umiddelbart ikke så interessant og spændende i smagen, men ganske giver forfriskende en varm sommerdag.

Karakter 3


Ingen kommentarer:

Send en kommentar