Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 28. august 2011

Tid til en øl - BeerTrain / Skagen Bryghus


28. August 2011

I går drog vi 3 mand af sted med toget mod nord. Det var ikke så mange som planlagt, for flere havde meldt afbud til turen. Jeg havde egentlig tænkt det skulle have været i foråret, men der kom noget i vejen. Inspireret af Aalborg Beerwalk og Danske Ølentusiaster havde jeg tænkt at tage på Nordjysk BeerTrain – altså tage rundt til de nordjyske bryggerier, der ligger ved jernbanen. Oprindeligt havde vi tænkt Skagen Bryghus - Det Bette Ølhus i Ålbæk – Jerry’s i Frederikshavn og Vendia i Hjørring, men det stod hurtigt klart, at det var for omfattende et program til én dag. Så det blev kun til halvdelen. Her i august kan man købe en ”gakgak”- billet til 50 kr., så kan man køre med bus og tog i Nordjylland fra kl. 10 - 24. Vi tog toget lidt over 10, og da vi havde samlet sidste mand op i Vrå, åbnede vi en togøl, så det kunne passe til navnet – BeerTrain.

 
Det var en Kronenbourg 1664 ( se 12 aug 08 ). Vi ville jo ikke starte ud med alt for kraftige sager. Det er en dejlig fransk pilsner fra Alsace, der er humlet med den lokale Strisselspalt-humle, hvilket giver den lidt særpræg.
 

Da vi skiftede til ”Skagengrisen”, tog vi hul på en ”Schwarzbier” fra Vestfyen. Bryggeriet beskriver den selv som sødere end traditionelle tyske udgaver, og den er da heller ikke brygget efter Reinheitsgebot. Der er tilsat muscovadosukker, der giver den udprægede sødme – derudover er der tilsat kulsyre og ascorbinsyre.

Det er en flot mahognifarvet øl på 6,5%. En fin lys skumkrone på toppen. Der er en dejlig aroma af karamel og chokolade. Den har en god mundfylde, men virker lidt klistret pga sukkeret. Sukkeret fornemmer også i smagen, hvor også karamel og chokolade dukker op. Selvom den ikke er ”traditionel” virker det som en dejlig mørk øl.

Karakter 4
 

Fremme i Skagen fandt vi bryghuset. Det er muligt at sidde både ude og inde. Indenfor har man udsigt til de smukke kobberkedler i bryggeriet. Midt i rummet er der en cirkelformet bardisk
 

Vi bestilte en stor fiskeanretning og en smagekasse med 5 øl+ et glas vand. De havde ikke deres pilsner Drachmann på fad. Man kunne i stedet få en Thy Pilsner, men vi var jo ikke taget til Skagen for at drikke øl fra Thy. Tjeneren tilbød med det samme at bytte pilsneren ud med en ”Væltepeter”, så servicen var helt i top.
 

Den første øl var ”Nordlys” – en hvedeøl med farve som hjemmelavet æblemost. Grumset og uklar med en svag duft af hvedegær. Lidt syrlig ansats med krydderi og en anelse tyggegummi. En ret neutral hvedeøl, der mest fungerer med sin friskhed. En god begynder-hvedeøl, kan man sige.

Karakter 3

Da vi for 4 år siden sidst besøgte Skagen Bryghus var den også på programmet, og dengang havde jeg præcis samme bedømmelse af den. Den passede ikke så godt til silden, så jeg drak halvdelen inden maden og gemte resten til rejerne.

Derimod kunne næste øl – ”Skawskum” bedre matche silden. Og det var 2 store sild – marineret og krydret.  ”På størrelse som en halv haj”, som min bror udtrykte det.
 

Det er bajer – en mørk ”dunkel” på 5,0%. Der er brugt tysk humle, men det er naturligvis sødmen der sætter præget. Den har en fin duft af maltbolscher. Den føles let i munden og har en ristet smag med noter af karamel.

Karakter 3

Fortsættes…….

Ingen kommentarer:

Send en kommentar