Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 10. august 2011

Tid til en øl - Stavanger / Ringnes


10. August 2011

Fredag var regnvejrsdag, så vi tog til Vitenfabrikken i Sandnes. Det er ligesom Eksperimentariet i København, hvor man kan prøve forskellige videnskabelige og sjove ting. Man kan køre på en cykel med firkantede hjul, bygge broer og løse forskellige logiske og visuelle opgaver. Man kan også lave et aftryk af sig selv i nogle røde nåleplader. Man kan lave en lille konkurrence, hvor et pandebånd måler tankevirksomheden. Den der tænker mindst kan flytte en kugle hen på modstanderens felt. Det er utroligt så glad man kan blive over, at være fuldstændig tanketom. Jeg har nok naturlige anlæg for denne disciplin.

 
På vejen hjem tog vi op til tårnet på toppen af fjeldet med udsigt over Stavanger.
 

En af de få norske øl, jeg tidligere har smagt var en pilsner fra Ringnes, men det var før jeg begyndte at skrive om dem. Nu havde jeg fået fat på en ny udgave – Ringnes ”Platinum”. Den er blevet valgt til den bedste pilsner i Norge.

”Ringnes Platinum er de edleste dråpene bryggmesterne hos Ringnes hittil har klart å brygge.”

Brødrene Ellef og Amund Ringnes flyttede til Christania ( Oslo ) i 1860, men der skulle gå 17 år før de fik brygget deres første øl. I 1865 blev Amund dog bryggerlærling på Christania bryggeriet. I 1876 stiftede de så deres eget Ringnes & Co sammen med Axel Heiberg og den 28. november 1877 blev den første øl brygget. Bryggeriet voksede og gav økonomisk støtte til Fridjof Nansen polarekspeditioner. Derfor er 3 øer i det nordligste Canada opkaldt efter de 3 bryggere. Bryggeriet har opkøbt mange andre bryggerier og er fusioneret med Carlsberg.

”Platinum” er en temmelig mørk pilsner, nok mere hen i retning af en classic. Den er - som de fleste norke øl - på 4,5%. Man kan se små, spredte bobler i glasset. Aromaen er mere maltet end almindelige pilsnere. Smagen er sødlig i begyndelsen og der afsluttes med en pæn bitterhed. Imellem disse to indtryk er der plads til en lidt anderledes smag med noter af jord, mos eller mørke svampe. Om det er en fejl ved jeg ikke, men det giver i hvert fald en mere speciel profil end det gængse

Karakter 3
 

Ringnes laver også en ”Skjærgårds Pils” – ”En forfriskende Sommerøl”. Der har man hævet procenten til 4,6%, Lidt har også ret. Den er en væsentlig mere traditionel og forudsigelig øl. Den er pænt gylden. Igen har vi denne overdrevne brusen, som åbenbart er norske pilsneres kendetegn. Aromaen er en smule frugtig, men det virker lidt kunstigt. Den er neutral i smagen med lidt bitterhed til slut.

Karakter 2

Det bedste ved den er faktisk etiketten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar