1. Februar 2014
I
går var jeg afsted for at fortælle om nogle øl i en af mine venners
netværksgruppe. Det blev den gevaldig hyggelig aften med god mad og drikke - og
en lille ølsmagning oveni.
Den
første øl var ”Strong Suffolk” fra Greene King – en øl som alle kunne lide, men
ingen kunne huske senere på aftenen. Derefter ”Nelson” fra Ugly Duck – en pale
ale humlet med Nelson Sauvin humle. Det var det bedste for en deltager og
nærmest udrikkelig for en anden. Humle er en uforudsigelig ting. Opfattelsen af
øllene byttede så fuldstændig plads ved den næste øl – ”Winterbock” fra Ayinger
i Tyskland.
Ayinger
”Winterbock” er en dobbeltbock på 6,7%. Det er samme procent som deres
fremragende ”Celebrator”. Men selvom ”Celebrator” er sød, er denne endnu sødere,
hvilket nok er grunden til at humleelskeren syntes, at den var svær at komme
igennem. Nu har jeg jo sjældent haft et decideret problem med søde øl, så jeg
synes, den er fin. Den passer godt til det kolde vintervejr, vi har for tiden.
Det
er en sort øl med lysebrunt skum. Duften er præget af ristet malt og sødme. Den
har en god mundfylde, og virker næsten varmende. Smagen er ristet malt, sødme –
nærmest som sukker ( hvilket ikke er tilsat – Reinheitsgebot ). Denne sødme
bliver ikke helt modsvaret at noget anden og er det mest dominerende træk ved
smagen. Ingen nævneværdig bitterhed.
Karakter
4
Derefter
fulgte ”Orval”, der faldt i god jord med sin let syrlige profil. Ikke at alle
syntes det var den bedste øl de havde smagt, men de fandt den interessant.
Derefter kom der mad – pølsebord fra Fandanko og lasagne. Værten havde fundet
et par gode øl frem – bla. Salvator, Newcastle Brown og Sherherds Neame Double
Stout.
Efter
maden fulgte ”Pitch Black IPA” fra Widmer i Oregon. Den vandt ikke rigtig
genklang, og den sidste øl blev også forskelligt modtaget – ”Carribean Rumstout”
fra Hornbeer. Den er brygget med havre, kaffe og rom og er en heftig sag på
11,0%.
Spredningen
i øltyper er jo ofte stor ved en sådan smagning, og man kan sjældent ramme alle
med samtlige øl, men alle er enige om at det er spændende at smage variationen.
Jeg
fik en snak med min sidemand og forskellen på øl- og vinsmagning, hvor man –
når det gælder vin – ofte holder sig til et emne som f.eks fransk rødvin. Det
er naturligvis også en mulighed i ølverdenen, men det er ikke noget vi bruger
så tit. 10 forskellige pilsnere kræver et vist mål af nørderi.
Værten
havde en øl i kælderen, som han have gemt/glemt i 10 år. Det var en ”Juleren”
fra 26/4 2004. Det var på tide at smage den, og det var med nogen spænding vi
åbnede den, og fik en lille smagsprøve hver. Duften var præget af æblemost og
det var overraskende også det overordnede smagsindtryk. Der var naturligvis
ingen karbonering tilbage, så den føldtes underlig flad, med det gør en
æblemost jo også. Den have ikke udviklet sig noget stor smagsoplevelse, men var
bestemt ikke udrikkelig, selvom det mest var værten og mig, der syntes om den.
Spændende.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar