22. Januar 2017
Det
har været en weekend med masse af øl.
Fredag
d. 20. januar var jeg til ølsmagning med en af vennernes netværksgruppe. Vi
skulle smage 8 øl, men der løb et par ekstra på i løbet af aftenen, for vi
skulle jo have noget til maden. Det var ølbraiserede svinekæber, og der var nok
af dem.
Vi
lagde ud med en ”Duchesse de Bourgogne” som en lille apperitif inden maden. Den
blev godt modtaget, selvom det var ukendt grund for de fleste. Det er en af
mine egne favoritter, når vi taler syrligt øl. Jeg er ikke helt hardcore med
spontangæring selv.
Da
det var dagen for indsættelsen af Donald Trump, havde jeg valgt et lille tema,
så den næste øl var tilegnet den afgående præsident. Det var ”Obama” fra Ugly
Duck. Det er af en eller anden uforklarlig årsag en ”american PALE ale”, men
det skal man måske ikke tænke nærmere over. Den er kun på 4,8% og den er humlet
med El Dorado og Mosaic humle. Det giver den en frugtig aroma og smag med en
del eksotisk frugt – ananas, mango og sød grape. Bitterheden er markant ( IBU
35+ ). Som præsidenten selv – enkel og ligefrem.
Karakter
3+
Derefter
smagte vi ”Winter Welcome” fra Samuel Smith. Den blev meget fint placeret i
afstemningen. ”Celebrator” fra Ayinger og ”Achel Bruin” var ledsagere til
maden. Sidstnævnte var en ekstra øl, der egentlig var uden for smagningen, men
derfor kunne jeg da godt fortælle om den også.
Efter
maden forsatte vi med ”Verboden Vrucht” fra Hoegaarden. En dejlig belgisk øl,
der også blev godt modtaget. Man skulle lige vænne sig til ”Special Holiday Ale”
fra Nøgne Ø, der med indhold af kastanjer fra Michigan, salvie fra Californien
og enebær fra Norge måske kunne stikke i mange retninger. Men alle var enige om
at balancen mellem ingredienserne var perfekt og skabte en enestående øl. Det
er Jolly Pumpkin ( Michigan ) og Stone Brewery ( Californien ) der har
samarbejdet med Nøgne Ø om øllet.
”Cali-
Belgique IPA” fra Stone kan jeg personligt godt lide, emn der var delte
meninger. Nogle syntes, at blandingen mellem westcoast humle og belgisk gær
stak for meget i hvert sin retning.
Vi
sluttede af med en øl fra Hornbeer, der jo har det med at knytte lettere
ironiske kommentarer til deres øl. Der har været ”Vladimir” – ”Kong Henrik” og
de har altså også brygget en ”Trump”. I dagens anledning måtte vi jo også have
den med.
Etiketten
er ualmindelig grim, men det ligger jo naturligt i emnet. Det er en barleywine
på 8,0% der har ligget 4 år på sherryfade. Egentlig – kunne jeg læse mig til –
var den tænkt til bryggeren og hans kone, men nu kom den ud som ”hyldest” til
Trump. Måske fordi den ikke er faldet så heldigt ud som håbet.
Øllet
virker rodet og prætentiøst – fadlagringen giver ikke den elegance og
vinøsitet, som man kunne ønske. Måske er min opfattelse præget af emnet, men
jeg synes ikke at denne øl fungere særligt godt.
Karakter
2+
Efter
denne afslutning gik værten Poul i kælderen og dukkede op med en ”Rocherfort 10”
fra 2006. Så så verden straks lysere ud. Lidt rundere i profilen, men den havde
såmænd ikke ændret sig så meget i forhold til nyere udgaver. Den var heller
ikke blevet oversød og vammel, som vi var ude for i efteråret med den ”Thomas
Hardy’s Ale” fra 2006, vi smagte der. En rigtig god afslutning på aftenen.
Jeg
nåede lige desserten og en hurtig smagsprøve på ”Pullartat” fra Godthåb
Bryghus. Det er en mousserende champagnebryg – brygget af indlandsis,
champagnegær og ekstrakt af bær. Det var en hurtig smagsprøve, men umiddelbart
var den frisk og perlende med en frugtagtig smag.
Lørdag
var der Trappist/Klosterølsmagning i Aalborg Kloster. Mere om det senere.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar