Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 5. april 2017

Tid til en øl - Ølmarathon / Stout


5. April 2017

I slutningen af marathonen begyndte mørket at sænke sig. Porter og Stout dukkede op lige før mål.


Guinness har i mange år – ja siden 1778 stået som eksponent for det sorte øl, og deres ”Draught” bliver nyt af mange mannesker over hele kloden. Men de har også andre bryg på samvittigheden. Jeg smagte for nylig deres pilsner ”The Harp”, så det er ikke sort alt sammen.

Arthur Guinness begyndte at brygge ale i 1759. Bryggeriet hed St. James Gate Brewery og ligger den dag i dag stadig i Dublin.
I 1944 bryggede Guinness på bestilling fra John Martin i Belgien en kraftig ”Special Export” på 8,0%.,

Det er en sort øl med mere fylde og kraft end man kender fra den traditionelle dry stout. Der er noter af rosiner og chokolade, sammen med ristede indtryk fra maltten. En øl der falder fint i min smag i modsætning til deres ”Draught”

Karakter 3+


Randers Bryghus laver en serie af kraftige, eksperimenterende øl. En af disse er ”Tapdancing Hippo”. Hvem siger, at man ikke kan bevæge sig elegant, selvom man er tung?
Det kan denne Imperial Oatmela Stout i hvert fald. Der er tilsat en god mængde irsk Bushmill whiskey, fordi bryggeren ikke ville have røg i den, men det kan jo også lade sig gøre med skotsk whisky. Derefter har den lagret i nogle måneder, før den blev klar.

”Tap Dancing Hippo” er på 8,8% og bitterheden runder 45 IBU. Det er en kulsort øl med en dejlig duft af irish coffee. Der er vanilje og ristet malt sammen med kaffe, whiskey og lidt lakrids. En kraftig og dog elegant øl – som de selv hævder.

Karakter 4+


Dark Horse Brewing Co. brygger en serie af gode stouts, hvoraf ”Plead The 5th” hører til blandt mine favoritter. Det er desværre lang tid siden jeg har set den på disse kanter. Så jeg valgte i stedet deres chokolade porter ”Thirsty Trout”. Jeg har tidligere anmeldt den og synes stadig godt om dens komplekse smag. jeg er ellers ikke så glad for chokolade stouts, da de let bliver lidt vamle. Men ”Thirsty Trout” undgår den fælde. Chokoladen er veldoceret og giver sammen med malten en afstemt øl – måske med antydning af lakrids i bland.

Karakter 5


I Florida stødte jeg på en Imperial Stout fra Boulevard Brewing i Kansas City. Kansas City ligger ikke i Kansas, men er derimod hovedstaden i Missouri. Den ligger dog meget tæt på grænsen til Kansas, men noget rod er det alligevel,

Boulevard Brewing blev grundlagt af John McDonald i 1989. Han kom ved et besøg i Belgien i 1984 til at gå ind i en belgisk ølbar. Han smagte en øl – og så en mere og så endnu og så var han fanget. Hjemme i Kansas City drømte han stadig om disse øl, og besluttede at sætte en plan for at brygge i værk.

Bryggeriets filosofi er at forvandle det simple til det sublime – det elementære til det ekstraordinære. I denne stout – ”Dark Truth” -forvandler man på nærmest alkymistisk vis de jævne kornsorter  ( byg, hvede, rug og havre ) til sort, flydende guld.

Det er en kraftig stout på 9,7%. Det er kaffe, mørk frugt og karamel, der skaber denne komplekse aroma og smag. Der er brugt belgisk gær og både Magnum, Zeus, Citra og Perle humle. Bitterheden er god, men ikke overvældende. ( 60 IBU )

Karakter 5


Vi sluttede af med Lervigs ”3 Bean Stout BA”. Jeg smagte originalen på Nordic Brew Festival i Frederikshavn, men denne her udgave er lagret på bourbonfade. Denne øl har jeg også smagt på Basement Beer Bar, og her sidst på aftenen efter en lang dag ølsmagning gjorde den også god fyldest.
Den er brygget i samarbejde med Way Beer fra Brasilien og der er tonka-, vanilje- og kakaobønner i. En flot øl, der lagde godt op til opløbet. Kun 2,195 tilbage.

Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar