Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 11. oktober 2021

Tid til en øl - 15 års jubilæum


 11. Oktober 2021

Den 29. september afholdt vi vores 15 års øljubilæum. I 2006 var der lige begyndt at komme spændende øl i butikkerne og jeg inviterede vennerne på en ølsmagning. Jeg vidste ikke noget om øl - overhovedet ikke - så jeg fik Vinspecialisten i Aalborg til at sammensætte en smagning. Og det ændrede alt.

Jeg blev grebet af historierne om øltyper, ølmærker og bryggerier, da jeg begyndte at læse om det. Vi skulle hver især fortælle om de forskellige øl. Og da jeg så smagte på varene, åbnede en ny verden sig.

Her 15 år efter ved jeg - og de andre - en del mere om øl, selvom der stadig er masser at lære.

Det var lidt svært at sammensætte en smagning, da vi gerne vil smage både specielle og varierede øl. Og markedet er nærmest oversvømmet med amerikansk inspireret øl - ligegyldig om det er spansk, russisk eller græsk øl. De nye bryggerier i England og Tyskland brygger også amerikansk øl, så det bliver efterhånden lidt ensartet det hele.

Der er masser af IPA, DIPA og NEIPA, der alle er forskellige og dog alligevel noget af det samme. Det gælder også for stout. Alle bryggerier laver samme stil efterhånden, men vi fik da sammensat et udmærket program.

Vi lagde ud med en mild sour fra Petrus. Petrus brygger Flamsk Rød, hvilket vil sige, at der ikke er tale om spontangæret øl, men en styret proces, hvor øllet ligger på store egefade og opnår en syrlighed fra træet. Deres Aged Pale Ale har ligget på egefad i 2 år, og det givet en helt pæn syrlighed.

'Red' er en spændende blandingøl på 8,5%. Den består at 15% Aged Pale og 85% Bruin med amarenokirsebær. Det giver en øl med en let syrlighed og en dejlig sødme og fylde fra bærene. Alle var lettere overraskede over resultatet, og der var bred enighed om af det fungerede godt. Selv de helt nye medlemmer blev ikke afskrækket af syrligheden.

Karakter 4


Derefter fulgte endnu en apperitif før maden. Urbanaut er et New Zealandsk bryggeri fra Auckland. De har lavet en Brut IPA - en partyøl på 7,1% - med navnet 'Copacabana'.

Brut IPA er en nyere IPA stil fra det nordlige Californien, hvor sukkeret er gæret helt væk, så øllet fremstår meget tørt. Samtidig giver det en livlig og brusende øl. Champagne er nok overdrevet, men det var en frisk, tørstslukkende øl med vægt på grape og en anelse sødlig frugt.

Karakter 4


'Vitus' fra Weihenstephaner er en lys Weizenbock på 7,7%. Det er en øltype, jeg sætter stor pris på, og hvor de andre øl i kategorien oftest er mørke, giver denne lyse udgave en anden nuance af smag. Det er traditionelle weissbiernoter, der kommer frem, men de er mere intense og kraftige. Der var nogle enkelte, der bedre kunne forlige sig med bryggeriets almindelige 'Weissbier mit hefe'. Men jeg kan lide det, og det passede godt til maden - tapas med pølse og ost.

Karakter 4

Bryggeriet Adnams kalder selv deres 'Tally-Ho' for en Barleywine, da det er deres stærkeste øl, men med 7,2% synes jeg mere, vi er i Strong Ale - kategorien. Det er en god, mørk øl med typiske engelske noter i retning af malt og brændt karamel. Udmærket balance fra engelsk humle til slut.

Karakter 4

Det var Ernest og George Adnams der i 1872 overtog The Sole Bay Brewery, og grundlagde et nyt moderne familiebryggeri. I 1880 drog George til Sydafrika og blev ædt af en krokodille, så Ernest måtte drive forretningen videre alene. Det er stadig i familien Adnams hænder.

Middagen blev afsluttet med en Milk Stout - aftenens letteste øl på 6,6%. Mad Scientist er fra Budapest i Ungarn. Bryggeriet blev grundlagt i 2016 af Csaba Tarján, Tamás Szilágyi and Gergő Závodszky. Det videnskabelige ligger i en udpræget trang til at gøre forsøg og eksperimentere med nye og anderledes udtryk. Forleden smagte jeg en Gose med jordbær og basilikum. Spændende, men måske med lidt for meget basilikum i længden.

Denne gang var der tale om 'Mocaccino' - en let stout med laktose, kakao, kaffe og Madagaskar vaniljebønner. Jeg forstår ikke helt placeringen af c'erne i navnet? Det er en let mundfylde, der ikke tiltalte alle. Den havde ikke den fylde, jeg normalt forbinder med milkstout. Den var mere tør og nærmest lidt i retning af schwarzbier. eller iskaffe.

Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar