Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 27. juni 2023

Tid til en øl - Nordkapp / Små Vesen


 27. Juni 2023

Min kone og jeg har været en tur hele vejen til Nordkapp - i alt 3000 km, så der skulle køres en del. Vi rejste med Nilles rejser, så vi kunne ikke bare stoppe, når vi ville, men til gengæld kunne jeg slappe af og nyde udsigten.

Jeg havde inden turen fundet lokale bryggerier fra de byer, hvor vi skulle overnatte, i håb om at smage noget andet end de kendte norske bryggerier. Det lykkedes ikke altid at finde disse øl, men jeg fandt så nogle andre fra lokalsamfundet. Vi kom ofte sent frem til vores bestemmelsessted, så Vinmonopolet var lukket, så jeg måtte finde øl de steder, vi gjorde holdt til frokost.

Første nat skulle vi overnatte i Gol, og jeg havde set, at nabobyen Nesbyen havde et bryggeri ( Gøtt Mikrobrygg), så jeg håbede at støde på det.

Færgetiden var ændret, så vi kom senere afsted, og det betød vi først var fremme ved højfjeldshotellet - 'Storfjellet' - kl 22. Der var gemt lidt mad til os - ikke den store buffet, men vi kunne da blive mætte. Jeg spurgte uden store forhåbninger, om de havde lokal øl - og mindsanten.

De havde deres egen øl med navnet 'Storfjellet'.


Det er familien Nibstad, der ejer hotellet og øllen hedder derfor også 'Nibbens Lager'

Det er en meget lys undergæret øl på 4,7%. Det er jo den procent, der må sælges i almindelig handel i Norge. Bliver det stærkere skal man i Vinmonopolet.

'Nibbens Lager' har en udmærket smag, men er lidt tam i humlendelen. Der skal lidt mere til for rigtig at kaldes pilsner. En mild pilsner eller en let humlet helles. I hvert fald et meget godt valg at kalde den 'lager' i stedet for 'pilsner'.

Prisen var 110 kr, men de var norske, så det var såmænd ikke dyrere end øl på restaurant i DK

Karakter 3

Det er ikke Gøtt fra Nesbyen, men derimod bryggeriet Små Vesen fra Aurdal, der er nabodal til Gol. Der lukkede et bryggeri i 2010, men i 2015 åbnede bryggeriet igen på gården Anmarkrut i Aurdal.

Det er Kristian Peter Beisheim, der står ved roret, og han brygger øl uden så meget automatik og maskineri. Det er håndgjort med stor hjælp af 'de underjordiske'. Tidligere troede man, at det var de 'små væsner', der kom alkohol i øllet og som hjalp med brygningen. Man kunne selv se det i bruset og boblerne. Jeg vil måske ikke vide, hvad det er.


Besseggen er en stejl og smal klippeæg, der ligger i Jotunheimen. Vi kørte forbi den næste dag. Der er en fantastisk vandretur over æggen, hvor man føler man svæver med frit fald til alle sider. Jeg har gået den 2 gange. Sidste gang i 2016 med min yngste datter. En fantastisk tur.

Små Vesen har også brygget en øl til stedet - 'Besseggen Blånd'. En lys ale på 4,7%. Jeg er nok blevet snydt af navnet 'blånd' til at tro, det var en belgisk øltype, men der tog jeg fejl. Jeg købte den med - som reserve - hvis jeg nu ikke kunne finde andre lokale øl som vi kom frem, men det blev der ikke brug for.

Så her til aften åbnede jeg den herhjemme.


Den er uklar med en mørk, orange farve. Minder lidt om engelsk ale i udseende, og måske også lidt i smagen. Duft og smag er lidt mørk og jordet med urter og rødder. En lidt udefinerlig smag, der måske stammer fra 'reinrot' fra Valdres ( Aurdal ). Det er en slags helsebringende rødder som rensdyr har gravet frem, og som har været brugt i 1000 år til styrke og godt helbred.

Det er anderledes men ikke dårligt, når man lige vænner sig til det.

Karakter 3+



Ingen kommentarer:

Send en kommentar