Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 29. juli 2008

Tid til en øl - Beck's

29. Juli 2008
På første feriedag i Harzen drog vi til drypstenshulerne i Rübeland. Vi var vist de eneste udlændinge der, og i det gamle Østtyskland er al information - mundtlig og skriftlig - på tysk. Så vi måtte finde den gamle folkeskolelærdom frem - og det er godt nok længe siden. Men hulerne er helt klart et besøg værd.
Derefter tog vi til Thale, hvor man kan tage en lille rød kabinesvævebane til Hexentanzplatz, hvor heksene mødes, inden de flyver til Bloksbjerg. Det er en rigtig turistfælde - stadig på tysk - med restauranter og souvenierbutikker. I en af boderne fandt jeg en ”Walpurgisbräu” fra den nærliggende by, Quedlinburg. Den holder nok ikke til næste Skt. Hans, men sikkert til Allehelgen, hvor der jo også er hekse og troldtøj på spil.
Vi drog videre til Quedlinburg, som er en gammel by.  Som i Wernigerode har østtyskerne her brugt store summer på at sætte de gamle bindingsværkhuse i stand, og det er en utrolig charmerende by. Som at træde ind i en gammel tidsalder. Kirken fra 900- tallet har gamle manuskripter med guldskrift og ornamenteringer og er virkelig et besøg værd. Her kan man oven i købet få en skriftlig vejledning på dansk.

Men temperaturen var kravlet op over 30 grader, så det var tid til en øl. Denne gang blev det Beck's pilsner. Beck's er den mest eksporterede øl i Tyskland (34 mill. kasser) - og brygges ikke på licens. Alle øl brygges i Bremen efter det tyske Reinheitgebot. Jeg har ikke set den i Danmark, men den kan købes i grænsebutikkerne.
Det er en typisk nordtysk øl, og de adskiller sig noget fra de tjekkiske. Den er meget lys og kan bedst beskrives som bleggul. Vandet i Nordtyskland er hårdt, og det giver en skarp, lidt syrlig smag, og selvom humleniveauet ikke er så højt som i de tjekkiske, virker de mere pågående og aggressive. Eftersmagen er fin med moderat humle.
5% alkohol
Den egner sig fint som tørstslukker en varm dag eller måske til et frokostbord med en sildemad. Selvom jeg nok foretrækker den tjekkiske type, er det en fin øl med en lidt anderledes profil.
Den får karakteren 4.
Af andre nordtyske øl kan nævnes Radeberger Pils og Ur-kostritzer, der begge ligner Beck's.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar