30. Juli 2008
På anden dag i Harzen gik turen til det sydøstligste hjørne - til byen Sangerhausen. Her findes verdens største rosenpark med mere end 3000 forskellige roser. Parken blev oprettet i 1903 og er utrolig spændende at se, hvis man vel at mærke interesserer sig for roser - hvilket jeg gør. Man kan også smage en rosen-is, der er udmærket, men en smule parfumeret. En spændende og meget varm dag.
Det lokale bryggeri i Sangerhausen hedder Mammut - opkaldt efter et berømt mammutskelet på museet. De brygger en utrolig god Ur-bock, som jeg købte med hjem og lige har smagt sammen med en god ven. Vi var begge enige om kvaliteten. Fyldig med balanceret sødme - super.
Men der var desværre ikke tid til en øl. Det var først senere.
Om aftenen spiste vi atter på torvet i Wernigerode. Omelet med champignon, så vidt jeg husker. Her faldt valget på en Köstritzer Schwarzbier, der jo også er en af de østtyske specialiteter. Faktisk stammer typen fra Sachsen og Thüringen - altså områder, der grænser lige op til Sangerhausen.
Köstritzer er fra Thüringen - fra Bad Köstritz og stammer helt tilbage fra 1543, og er en af de ældste producenter af schwarzbier i Tyskland. Digteren Goethe indtog store mængder Köstritzer Schwarzbier, når han var syg. Jeg er sikker på, det var medvirkende til hans livlige fantasi.
Köstritzer Schwarzbier er kulsort, men har et lyst skum, hvilket antyder, at den er brygget på lys malt - formodentlig pilsner- eller wienermalt. Farven kommer så fra tilsætning af små mængder hårdt ristet malt ( der er ikke brugt hårdt ristet umaltet byg, for det vil være et brud på Reinheitgebot )
Dette giver en letdrikkelig øl på 4,8%, der ikke er tung og sød, som man kunne tro baseret på farven, men faktisk temmelig frisk. Humledoseringen svarer ca. til den, vi kender fra tyske pilsnere. ( middel - omkring 30-35 IBU, der betyder International Bitternes Unit. )
De ristede aromaer med lidt brød- og kaffenoter passer glimrende til den tyske mad; pølser og schnitzler og champignon-omelet, ikke at forglemme.
Karakter 3+
Schwarzbier er ikke så udbredt i Danmark, men Köstritzer kan købes ved grænsen.
Jeg købte et par andre mærker med hjem og de kan også anbefales: Leikeim Schwarzes og den tjekkiske Lobkowicz Baron.
God tørst
Ingen kommentarer:
Send en kommentar