Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 10. februar 2012

Tid til en øl - Legado de Yuste

10. Februar 2012
 Spansk øl er næsten altid af den undergærede slags. Pilsner og schwarzbier/dunkel er jeg stødt på på mine ferier. ”Legado de Yuste” hævder at være Spaniens første øl i belgisk klosterstil – ”Cerveza de Abadia”.
Desværre er næsten alle artikler om denne øl på spansk. Der er selvfølgelig anmeldelser på Ratebeer og lignende, men her får man jo ikke mange oplysninger om historie og bryggeri – kun forbrugerens egne vurderinger. Men man kan dog udlede at det er noget med Karl V og klosteret Yuste i Carceres i det centrale Spanien.
Det tredje mest talte sprog i verden er spansk, så det er måske helt naturligt, at man ikke mener at det er nødvendigt at oversætte til anglofile danskere, men det besværliggør nu det hele. Hjemmesiden ser ellers spændende ud. Den virker som et gammelt skattekort, hvor man kan gå på jagt. Etiketten er også holdt i gammel stil. Gulnet papir, gotisk skrift og et billede af klosteret. På halsen sidder der et laksegl  af Karl V.
Her ses også årstallene 1500 – 1558. Karl V blev født d. 24. februar 1500, og blev i 1516 konge af Spanien. Han var født i Gent og arvede allerede i 1505 Nederlandene og Østrig, men begyndte først at regere som 15-årig. Han var involveret i kampen mellem protestanter og katolikker, og led et stort nederlag i 1552. I 1556 abdicerede han og tilbragte sine sidste år i Klosteret Yuste indtil sin død i 1558.
Karl kunne godt lide sit hjemlands gode øl og vi kender jo den fremragende øl fra Gouden Carolus – ”Cuvee van der Keizer”, som også er brygget til hans ære.
Det er en let sløret amber ale på 6,5%. Den har et svagt lyst skumlag, der hurtigt forfalder. Der er en aroma af lyst frugt, lidt blomme og alkohol. Der er også fra flasken og det tomme glas en sær duft af rugbrød. Der er en del kulsyre i og det giver en lidt uventet prikken i munden. Smagen lever ikke helt op til det belgiske indtryk fra aromaen. Den er væsentlig mere afdæmpet og overskygges lidt af en overraskende bitterhed, der ikke rigtig hører hjemme.
Karakter 3+
Det er Cruzcampo/ Heineken España der brygger denne øl. Købt i Las Palmas, Gran Canaria

Ingen kommentarer:

Send en kommentar