Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 2. september 2012

Tid til en øl - Øllets Dag 2012 / Forberedelser


2. September 2012

Lørdag d. 1. September var Øllets Dag. Det er altid første lørdag i september og de sidste par år er det blevet festligholdt på forskellig vis i Aalborg. I år var det med en gentagelse af en tidligere succes – Aalborg Beerwalk. Denne opfindelse fra Aalborgs Ølentusiaster har i år 5 års jubilæum. Dengang i 2008 var der 8 besøgssteder ( bla 3 ølbutikker ), men efter at Beerwalk’en er gjort permanent ( overtaget af Visit Aalborg ) er det nu 6 værtshuse i Aalborg midtby, der er på programmet.

Flere af disse ølsteder havde annonceret at der var en speciel øl på hanerne i dagens anledning, så der var noget at glæde sig til.

 
Vi stillede vores stand op udenfor John Bull Pub på Toldbod Plads. Det var første stop på rundturen. Derefter skulle vi besøge de andre steder for at ende på Heidi’s Bierbar, der er et nyere ølsted i bayersk stil. Heidi er endnu ikke med på det officielle program.
Vi hængte bannere op ( godt at der er høje mænd med i foreningen ) og stille brochurer og salgsvarer frem. Vi var naturligvis i god tid. Syv olguider var klar til at vise de– forhåbentlig  - mange glade ølelskere rundt.
Mens vi ventede kunne vi jo godt nyde  et par øl fra John Bulls spændende flaske-sortiment, så vi købte på skift lidt til ganen
 
Port Brewing stod for første smagsprøve med deres steinbier – ”Hot Rock Lager”
 
På etiketten ser vi en ildsprudende vulkan, indfødte ( måske fra Hawaii ) der går på glødende sten og det er da også en øl brygget sænke gloende sten ( black granite ) ned i urten. Vi kender jo metoden fra Thisted Bryghus.
Men amerikanerne kan også finde ud af det. Det er en mørk, brunlig øl på 6,5%. I de små glas er der ikke megen aroma, der slipper fri, men man kan dog ane at der er mere humle i, end i de kendte danske. Smagen er fyldig – sødlig med karamel inden humle byder ind, uden dog at være for dominerende. Det hele er vældig godt balanceret.
Karakter 4+
 
Green Flash fra San Diego havde en Imperial IPA – “Palate Wrecker” ( Hamilton’s Ale ) på 9,5%. Den er brygget til Hamilton’s Tavern på deres 2 års fødselsdag. Den beskrives som en kompliceret, hvor man har mæsket og sparget ( sparging ) med humlet urt. ( Nu bliver det lidt for brygteknisk for mig ). I hvert fald ender man med en humlet ale med IBU 100+. ”Palate Wrecker” kan vel nærmest oversættes til ”gane splitter”.
Det er en gylden  øl med gulligt skum, og man mødes naturligvis af en meget humlet aroma. Det er en fyldig øl. Sødme i begyndelsen og derefter meget humle. Aromahumlen bliver hængende og giver fylde, så den høje bitterhed ikke virker ubehagelig.
Karakter 4+
 
Derefter købte jeg et par øl til deling – ”Sort Gul” fra Mikkeller. Det er naturligvis en temmelig provokerende betegnelse, men den kommer nok ikke for alvor til at konkurrere med Carlsberg. Det er ikke samme målgruppe. Vi får ikke meget at vide. Betegnelsen er ”Black IPA”, hvilket er en underlig modstridende betegnelse, men det beskriver en mørk øl, der er humlet lige så kraftigt som en India Pale Ale. Den er på 7,3%.
De er sort med cafe latte-farvet skum. Skarpe humlenoter i duften ( det man kan ane i de små glas ) Smagen er sødme fra mørke frugter, chokolade og en balancerende humle. 
Karakter 4+
 
De første hold var nu sendt af sted på Beerwalk, men da jeg ikke var guide på dem, kunne jeg nyde en øl mere inden jeg skulle af sted. Det blev ”Foreign Export Stout” fra Ridgeway.
Jeg har tidligere være meget glad for Ridgeway’s øl, især deres juleøl. Så det var også med stor forventning, jeg smagte på denne stout. 8,0% lød den på.
Sort og igen en øl med latte-farvet skum. Det er en sweet stout med indtryk at sødme fra chokolade og sveske. Denne gang er humleniveauet noget mindre end hos Mikkeller, men det er vældig fint propotioneret,
Karakter 4+
Som man kan se var det en glimrende indledning på Øllet Dag, og Beerwalken var endnu ikke startet.
 
 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar