24. Januar 2016
Det
er ikke ofte, jeg har en aften hjemme, hvor jeg ikke skal noget. Med kor,
musical og 3 gange dans om ugen er aftener og weekends ofte besat. Så jeg havde
svært ved at finde tid til et besøg på Basement Beer Bar, for at deltage i
deres Black Out Days. Men min kære kone har et uforligneligt planlæggergen, og
hun fandt på en plan, hvor jeg lige kunne komme afsted i 1½ time inden aftenens
danselektion.
Så
fredag kunne jeg møde op i en fyldt bar med 15 haner fyldt med sort øl ( Det
gør muligvis billedserien af øllene en smule uinteressant, men det er altså
forskellige øl ). Med tiden sat på 90 min, måtte jeg naturligvis lave en
udvælgelse, og det var ikke let.
Men
jeg lagde ud med en ”Mental Glory Hole” fra det svenske bryggeri Brewski. Det
er et noget udfordrende navn, der jo netop danner mentale billeder, man måske
helst var foruden. Den er brygget med kaffe og kokos og holder 9,0%, så jeg
lagde lidt stilfærdigt ud. Jeg havde svært ved at fornemme kokos i aromaen, men
den dukker tydligt op i smagen. Duften er ristet kaffe og malt og det er også
første indtryk i smagen, men derefter kommer kokos så på banen. En sjov og lidt
anderledes stout, som jeg egentlig godt kunne lide.
Karakter
4
Derefter
smagte jeg en fadlagret udgave af ”Konrad’s Stout” fra der norske bryggeri
Lervig. Det er oprindelig en god solid stout på 10,4% og med en pæn bitterhed (
70 IBU ), men denne udgave har været lgret på cherry port fad, hvilket gør den
væsentlig mildere i smagen. Den er dog blevet stærkere ( 11.0% ), men samtidig
venligere. Det var vist den eneste øl med skumkant ( mørkebrunt ). Jeg kunne
lige ane kirsebær i duften. Fadet har givet den en skarp kant og fjernet de
ristede noter. Den får en mere vinøs fremtoning, og i eftersmagen dukker der
atter kirsebær op. Måske lige lidt for sødladen som helhed.
Karakter
3+
Jeg
kunne godt se på det hele, at jeg ikke ville kunne komme til at holde danseretningen,
hvis jeg fortsatte med de sidste øl. Det ville blive til en rigtig slingrevals,
så jeg spurgte Nikolai om det var muligt at smage 10 cl af de sidste øl – og det
var det heldigvis. Jeg har tidligere smagt ”Black Albert” fra De Struise, men
aldrig før på fad. Jeg kan se på mine noter, at jeg tidligere fandt den lidt
for kraftig og pågående ( 13,0% er ikke en ”over hække-øl” ), men jeg må sige
at enten har min smag ændret sig eller også har fadet indvirket på udtrykket,
for det var en behagelig og velbalanceret oplevelse. Den belgiske gær fornægter
sig stadig ikke. Der er mørk frugt, men også ristede indtryk af kaffe til stede
– blød og rund som cafe latte.
Karakter
5
Jeg
tog de sidste øl i rækkefølge, så det blev endnu en stout fra Prarie Artisan
Ales. Jeg smagte deres kraftige ”BOMB!” forleden. Denne gang var det en ganske
anden oplevelse, for ”Pirate Noir” er lagret på romfad og det giver som altid
en mildere og mere vinøs smag. Den er på 11,0%. Duft af mørke frugter og
alkohol, og i smagen finder man sveske og rosin, vanilje og lidt sødme fra
rommen. Kompleks, men med en god balance.
Karakter
5+
Jeg
sluttede af med en specialitet – ”Vietnamse Speedway Stout” på 12,0%. Jeg var
jo forleden afsted, da den originale øl fra AleSmith var på hanen, men denne
gang var der brugt vietnamesisk kaffe i opskriften. Det er en vietnamesiske ”cà
phê sau dá” kaffe, der er brugt. Så vidt jeg kan forstå er det en iskaffe, hvor
man brygger i et lille metal filter, direkte ned i en en kop med sød,
kondenseret mælk, hvorefter man hælder det over knust is, men det er ikke helt
klart, om det er det, der menes.
Smagen
bliver noget anderledes end originalen. Den er sødere og mere krydret og det
falder ikke helt i min smag, men der er nu kun tale om nuancer, for det er en
spændende oplevelse.
Karakter
5
Jeg
synes selv, det gik fint med dansen. Der var i hvert fald et naturligt sway i
drejningerne – men det var vist godt, jeg kunne nøjes med 10 cl af de sidste
øl.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar