Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 7. september 2019

Tid til en øl - Øllets Dag / Hjort Beer


7. September 2019


I dag løb ’Øllets Dag 2019’ af stablen i Nordkraft i Aalborg. 26 stande med i alt 104 forskellige øl. Der var noget at smage på for de mange – og jeg mener rigtig mange – der kom forbi på dagen. Allerede inden kl, 10 stod folk i kø og var klar til at smage. 

Man kunne købe et smageglas for 25 kr. og derefter smage alle de øl, man havde lyst til. På et tidspunkt var der så mange mennesker i kedelhallen, at man var nødt til at lukke for salget af glas. Brandtilsynet har jo sat nogle regler for antallet af personer. Det var en kæmpesucces, der næsten var for overvældende.

Flere stande måtte holde en serveringspause allerede kl. 11.30, for at der også skulle være øl nok til om eftermiddagen. Så åbnede vi for smagsprøver igen kl. 12.30.

Jeg stod hele formiddagen hos Hjort Beer sammen med Lars, og delte smagsprøver ud af de 3 øl, vi havde fået udleveret.
2 kasser ( 30 stk ) ’Wiener Walzer’ og 1 kasse af henholdsvis ’Brown Bella’ og ’Alexander’. Det var ikke overvældende, og da vi stod som en af de første stande, var der allerede fra starten godt gang i udskænkningen. Så vi var en af de stande, der holdt en lidt forlænget middagspause.

Folk var begejstrede for alle 3 øl, så vi kunne nemt have brugt et par kasser mere, og måske også flere øltyper. Det er nok en vurdering fra de små bryggerier, hvad der kan betale sig at uddele til sådan et arrangement, men der var i hvert fald rift om øllet.


’Hjort Beer’ er grundlagt af Carsten Hjort Bjerre i 2017. Han har hjemme i Nørresundby og har brygget siden ’15 i mindre målestok. Øllet bliver nu brygget hos Randers Bryghus. Intentionen er at brygge klassisk øl i balance, men med en kant, og det lykkes vældig fint.


’Wiener Walzer’ er en wiener lager på 5,6%. Den vandt guld i 2017 ved DM i Håndbryg, og var startskuddet til en større produktion. Den har en fin, mørkgylden ravfarve. Duften er behagelig med både malt og humle, og denne balance kendetegner øllet. Humlen er Hallertau-Mittelfrüh og bitterheden er 25 IBU.

Karakter 4


Den næste øl var ’Brown Bella’ – en belgisk inspireret dubbel, hvor sødmen var kendetegnet. Også den faldt i de besøgendes smag, og det er da også en typisk belgier. Den vandt sølv ved DM i 2017.
Den er humlet med Target og Styrian. Procenten er 7,5% og bitterheden også her på 25 IBU, men den virker mere afdæmpet pga. sødmen fra malten. Igen en god balance – næsten for god, for øllet bliver en anelse anonymt.

Karakter 3+


Sidst - men absolut ikke mindst – var den baltiske porter ’Alexander’. Der var nogle, der gik lige til den, som første øl på dagen. Måske lidt voldsomt, men den havde en god fylde og sødme, som ikke ødelagde senere smagsindtryk. 

Den er på 8,8% og lagret på egetræ og whisky. Det mærker man nu ikke så meget til, men det nok alligevel med til at afrunde smagen. Det er en sødlig porter med brændt malt og let lakrids. Bitterheden er 30 IBU, som er med til at balancere sødmen, men den gør ikke ellers så meget væsen af sig. Måske netop derfor er den så behagelig at drikke. Der var mange andre mørke øl på dagen, men denne hørte klart til i den bedre ende.

’Alexander’ vandt sølv i Barcelona i 2019 og ved Nordic Brew Festival i Frederikshavn fik den prisen som ’Årets Godnatøl’

Karakter 4+

Efter frokosten var jeg bare gæst på festivalen og fulgtes med et par gode venner rundt til de andre stande.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar