Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 14. november 2020

Tid til en øl - Tapas med øl fra Bøgedal


 14. November 2020

I går var et par af de lokale aktører gået sammen om at lave en Hjemme-Øl smagning. Det var Gæstgivergaarden i Gandrup, der havde sammensat en tapastallerken med 7 lækre retter. Til denne menu havde Fredensfryd udvalgt 7 øl fra Bøgedal til at supplere oplevelsen. Fredensfryd er en ny gårdbutik, der ligger på Aslundvej lige udenfor Vester Hassing. Jeg må med skam berette, at jeg ikke kendte til den tidligere, men min kone gjorde dog. Jeg må vist lige kigge indenfor engang.

Der var information om Bøgedal bryggeri og om hver af de 7 øl.



Bøgedal ligger i Vejle Ådal og udmærker sig bla ved at være Skandinaviens eneste fritfaldsbryggeri. Det betyder at øllet løber fra kar til kar ved hjælp af hejseværk uden brug af pumper. Det er en langsom og umaskinel brygmetode, som man sværger til hos Bøgedal. Deres øl har altid haft et godt og eksklusivt ry.

Pga coronarestriktionerne var det ikke så stor en forsamling som normalt, så vi var kun 3 denne gang. Ofte går en ølsmagning fra letteste til kraftigste øl, men det var ikke tilfældet her. Vi besluttede dog at følge menuen, da der jo givetvis var nogen, der havde tænkt over det. Og øllene passede ganske fortrinligt til maden.

Bøgedal sælger ikke deres øl på iøjnefaldende etiketter. Her er der slet og ret skrevet en ingrediensliste op på etiketten. Tidligere havde de end ikke et navn, men kun et brygnummer.

Alle øllene er brygget i år fra februar til oktober. Bryg nummer 681 – 699. ’Nectar’ blev tappet på flaske 27/10 2020.


Den første ret var ’Hjertesalat med skaldyrssalat og urter’ – hertil en ’Flower Hop’ på 5,2%. Bryggeriet betegner den som ’IPA’ish’. Den er humlet med Vejle og Ankjær fra Bøgedals egen humlehave. Tørhumlet med Sorachi og Mosaic.
Det er en uklar orangegylden øl med gær i svæv. Skummet er tyndt og forsvinder hurtigt, hvilket er gældende for stort set alle aftenens øl. Duften er let humlet med citrus. Den er forfriskende og let at drikke. Smagen er præget af humlen, men uden at være pågående. Der er en god bitterhed i eftersmagen.

Karakter 3+

Næste ret var ’Rimmet laks med rygeost og crudité’ – hertil en ’Hvede’ på 6,3%. Den er humlet med Centennial og Perle og tilsat korianderfrø og appelsin. Derfor er vi naturligvis i en belgiske witbier-stil.

Den er relativ mørk med brusende, knitrende skum, der næsten virker sodavandsagtigt. Man fornemmer tydeligt både koriander og appelsin i næsen. Den er endog meget livlig i munden – næsten for meget, men det giver en dejlig friskhed – en virkelig frisk forårs/sommerøl. Det er også krydderi og appelsin, man lægger mærke til i smagen

Karakter 4

Så fulgte ’ Marineret svinekam med couscoussalat’ – hertil ’Rum ’N’ Dark, der var aftenens stærkeste øl på 9,3%. Humlet med Nugget, Perle og Northern Brewer og tilsat havreflager, muscovadosukker og rom.

Der er en meget mørk øl med brunt skum. Igen forsvinder summet hurtigt. Man mærker en svag duft af mørk frugt, iblandet rom. Det er en fyldig øl, der netop ikke bruser op i munden som mange af de andre. Det er klart en fordel. Det er sødme fra sukkeret og en fin smag af rom, der får denne øl ind som aftenens bedste. Klart en øl man fint kan nyde uden maden – bare for sin egen fornøjelse.

Karakter 4+


’Kold svinemørbrad med græskarcreme og persille’ – hertil ’Jul 1’ på 7,7%.
En belgisk inspireret ale med Northern Brewer, tilsat appelsin og muscovado.
Det er en mørk øl med brunt skum. En sødlig duft af irish kaffe uden whiskey – kaffe og farin. Modsat romstout’en bruser denne øl op inde i munden, hvilket giver et helt andet indtryk. Sødme og mørk frugt i smagen.

Karakter 4+ 

’Kold kalvefilet med bagte løg og peberrod’ – ’ Mørk Muscovado’ på 7,5%

Denne øl minder en del om juleøllen. Der er brugt en anden humle. Her er det Centennial og Perle – og det ligger jo næsten i navnet, at der er tilsat muscovadosukker.

Mørk ale med brunt skum. Duften er præget af mørk frugt og sødme. For at modvirke det vammelsøde, har man også her meget karbonering. Øllet bruser som sodavand i munden. Det giver en livlig og levende øl, men det passer ikke godt til de andre indtryk. Her er det modsat juleøllen blevet for meget. Smagen er stadig præget af det søde og frugtige.

Karakter 3+

’Friteret rilette af svinskank med grov mayo og syltede løg’ – hertil ’ Old Ale’ på 6,8%.

Den er tilsat 10% Bøgedal ’Oak Aged’, hvilket nok er begrundelsen for at kalde den ’Old ale’. Perle og Northern Brewer.

Her har vi igen en alt for kraftig karbonering. Skummet bruser højlydt og mundfornemmelsen passer ikke rigtig til smagen. Den virker for frisk. Jeg kan ellers godt lide, at både duft og smag bærer præg af lakrids. Det er en afveksling fra de andre øl

Karakter 3+


Sidste ret var ’Comté med abrikos og saltmandler’ – og den nye ’Nectar’ på 5,9%

Brygget med Centennial, Perle og Northern Brewer.

Vi var lidt spændte på, om denne øl ville falde lidt igennem, grundet den lavere alkoholprocent. Personligt synes jeg, det var et godt valg, men det var jeg måske ene om. Det er en uklar, lys øl – orange med hvidt skum. Det er friskhed, sommer og sol, der møder en, på trods af den er brygget i oktober. Masser af frugt og blomst. Bryggeriet skriver ’kaprifolie, magnolia og vilde forårsblomster’ og det skal såmænd nok være rigtigt. Den er forfriskende og let at drikke. Der lægges ud med lidt blomstersødme ( nectar ) og derefter sniger en anelse syrlighed sig vej ind. Det passer fint til osten.

Karakter 4

Det var en anderledes ølsmagning, for jeg plejer ikke at servere mad til alle øl i mine smagninger. Det er egentlig meget hyggeligt, så måske skal det overvejes i lidt mindre målestok. Disse øl var trods alt ikke så ekstreme i udtrykket.

Det var et godt initiativ og jeg håber ikke det er sidste gang, de 2 lokale butikker arbejder sammen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar