Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 7. oktober 2011

Tid til en øl - Fuller’s Past Masters Double Stout


7. Oktober 2011

Her i huset ser vi “Vild med dans”. Når man som os selv danser de 10 danse er det spændende at se, hvor dygtige de kendte kan blive på en uge. Og selvom alle når utroligt langt, er der alligevel tydelig forskel på niveauet. Og så kan det undre, at afstemningen blandt seerne er så fuldstændig anderledes end blandt eksperterne. At Ole Kibsgaard skulle i omdans igen, kom i hvert fald bag på os ( ikke at vi regner os for eksperter ). Derimod leverer borgmesteren temmelig ringe præstationer og har gjort det de sidste mange gange, men det kan være vi spiller med ”synd”. Nå, Kibsgaard klarede det, og vores favoritter er stadig med, så det går vel som det skal.

Til sådan en hyggeaften har man jo brug for en god øl, og jeg fandt nr. 2 fra Fuller’s serie ”Past Masters” frem. Det er en gammel opskrift fra 4. august 1893 – en ”Double Stout”. Jeg var pænt imponeret af den første i serien ( 23 juli 11 ), så det var med glæde, jeg knappede denne øl op. Det  viste sig at være lidt vanskeligt, for kapslen er sat fast med et par bånd, der først skal skæres over.

 
Noter på etiketten fortæller at denne stout er fra en tid hvor ”stout” betød ”stærk”. Der er til gengæld ingen forklaring på, hvorfor det er en Double Stout.
De 2 bryggere Keeling og Prentice har i samarbejde med malterne Simpsons, genskabt en gammel malttype – Plumage Archer byg. Den er maltet i tromler, hvilket allerede var muligt i 1893. Der er lavet en mørkere malttype, der ligner den de victorianske bryggere havde til rådighed. Derudover er der benyttet Brown Malt og Chocolate Malt. Der er også benyttet specielt sukker fra Ragus Sugars, der også fandtes på den tid. Humletyperne er Fuggles og Goldings, og Goldings er også benyttet til tørhumling. Man har så vidt muligt fulgt procedurerne fra 1893. Øllet er lagret i 10 uger, inden det er fyldt på flasker. Den har en alkohol procent på 7,4%
Det er en kulsort øl med lysebrunt skum. Den har en dejlig ristet aroma, hvor jeg også fornemmer noget sødme og lidt friskere noter af kløver og gran. Der er en god fylde i munden. Der er en ristet smag af bitre kaffebønner, lidt chokolade og en note af laktose. Bitterheden fra humlen bliver hængende i en lang eftersmag.
Karakter 4+
Nu venter vi spændt, på om der er flere øl på vej i denne serie.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar