12. Februar 2015
Efter
landsmødet var der ølsmagning med Tore fra Herslev Bryghus. Han fortalte
veloplagt og engageret om komplikationerne ved at være et eksperimenterende
bryghus. Fødevarestyrelsen har ikke megen forståelse for innovativ brygkunst.
Et
eksempel herpå var aftenens første øl ” Mark Hø Øl”. Fødevarestyrelsen har haft
svært ved at acceptere, at man kan bruge hø som fødevare – også selvom man
påpeger, at det bruges i madlavningen flere steder. Hvis man kan påvise, at det
er brugt inde 1997, kan man få tilladelse. Lige nu er sagen ikke helt afklaret.
Men
Tore har eksperimenteret med at lave ”Ny Nordisk Øl”, og her er ”Mark Hø Øl ” et
godt bud. Den er lavet af lokale, økologiske råvarer fra omegnen af Herslev.
Der er brugt hø af kløvergræs, så vidt jeg forstod, og mikrofloraen i sådan en
høballe er temmelig stabil, så de taler om en ”styret spontangæring”. Herslev
Bryghus har udsendt fire forsøgsbryg, for at afklare i hvilken retning man
skulle bevæge sig, og det er så mundet ud i denne ”Mark Hø Øl”, der også er
blandt finalisterne til ”Årets Øl”. Tore afslørede, at der er påtænkt flere
forskellige variationer af denne øl fremover.
Det
er en gul, uklar øl på 4,9%. Den har en syrlig duft af rabarber og citron. Den
føles frisk og snerpende. Der er ikke megen sødme, men en tør syrlighed. Smagen
er også præget af rabarber, citron og lidt syrligt æble. Der er lidt sommer og
sol over den. En øl jeg godt kunne se mig selv nyde en varm sommerdag – især hvis
den var kølig.
Karakter
4
Den
næste øl var fra en af de andre aktører på ”Ny Nordisk Øl” bølgen – ”Kølster
Guld-Bryg-Gade”. Det er ikke lykkedes mig at forstå titlen – udover det er en
gylden øl på 5,5%, men hvor ”gade” kommer fra ved jeg ikke. Den er brygget til ”Bæst”
i København. Det er en finere kød og pizzarestaurant.
Den
har en let sødlig indledning, der går over i en jordet smag. Faktisk er der med
smag af støvet halm end i hø-øllen. Der sluttes af med en smule bitterhed fra
humlen
Karakter
3
Næste
øl var en ”Granøl” – brygget med friske rødgranskud, og det er faktisk
accepteret som en føedvarer. Tore sagde, at det var Nobilis ikke, men om det
var ment i spøg eller om det virkelig forholder sig sådan, ved jeg ikke rigtig.
Men det siger da noget om de bestemmelser, han kæmper mod.
Også
en gylden øl. Denne gang på 5,3% og med en frisk duft af granskud. Den er skarp
og kraftig i munden. Smagen af gran er dominerende og bliver måske lidt for
meget i det lange løb, selvom det er en smag, jeg sætter pris på i øl. Der
kommer en del bitterhed i eftersmagen.
Karakter
3+
”Forårsbryg”
er ikke økologisk, men Tore fortalte at man på bryggeriet tænker mindre
økologisk og i stedet mere organisk. Hele produktionen skal hænge sammen som en
organisme, hvor alt passer sammen og udvikler sig. Mulighederne bliver større,
hvis alt ikke skal være 100% økologisk.
”Forårsbryg”
er på 8,0% og har en sødlig duft af blomst og frugt. Den frugtige smag blandes
med en markant bitterhed.
Karakter
4
Peter Sonne fra Halsnæs Bryghus stod for næste
øl – ”Sælhunden”. En brown ale på 6,0%. Den er opkaldt efter det gamle
cafeteria i Hundested færgeterminal. Der er brugt amerikansk humle, men vi fik
ikke oplyst hvilke. Den har en let frugt- /bæragtig duft, men jeg synes den
virker sur og bitter, og faldt ikke lige i min smag.
Karakter
2+
Vi
sluttede af med en 10-års jubilæumsbryg – ”Stjernebryg Fadlagret” på 10.0%. Den
har ligget et år på whiskyfad fra Braunstein. Den er mørk, næsten sort med duft
af sveske og lakrids. En dejlig øl, hvor de komplekse noter af malt, mørkfrugt
og anis blander sig med skarpere indslag af whisky og vanilje. Aldeles
glimrende afslutning.
Karakter
5
Ingen kommentarer:
Send en kommentar