20. Februar 2015
Forleden
var vi på besøg hos gode venner I Vrå. Her får man altid en god snak, dejlig
mad, og spændende øl. Nu handler denne blog jo om det sidste, så jeg vil ikke
berette om hverken mad eller gode historier.
Vi
lagde ud med en belgisk witbier fra Hoegaarden. Ikke den traditionelle ”Wit”, men dens nyere slægtning ”Hoegaarden Speciale”.
Jeg skrev om den i marts 2011, hvor vi havde en smagning hos mig, hvor den
første øl var blevet til tre – 1a: ”Hoegaarden
Wit” – 1b: ”Celis White” – 1c: Hoegaarden Speciale”. Det er en god
vinterudgave, hvor det parfumerede ikke er slet så dominerende.
Derefter
kom en spændende ny fransk øl på bordet – ”Abbaye Fontfroide Brune”. Det er
Brasserie D’Oc, der brygger den til klosteret i det sydlige Frankrig. Brasserie
D’Oc ligger i Meze ved Thau lagunen nær Narbonne. Det er et nyt bryggeri fra
2003 og det er Remi Luberne, der er chefbrygger.
De
brygger som nævnt en øl til det store kloster Abbaye Fontfroide. Efter sigende
kan øllet kun købes der, men det er nok en gammel oplysning – eller min ven har
måske selv bragt det hjem fra en af deres mange ture til området ( ? ). Det er
en ”Brune” med en dejlig duft af sveske og mørk frugt. Der er tilsat kanel og
kaffe, men det trænger ikke så meget igennem. Det er de mørke frugter, der
dominerer smagen.
Karakter
4
Derefter
kom Grauballe Bryghus med en dejlig forfriskende øl – ”Nordic Blossom”. De er
tidligere kendt for deres ”Orange Blossom” med appelsin og honning, og denne
gang er det så en blanding af æble og honning. Det giver en mere frisk øl, hvor
den syrlige smag fra æblesorten Aroma blandes med det sødelige fra æbleblomsthonning.
Det er en øl på 8,0%, men helt klart en øl, der vil være god på terrassen, når
foråret sætter ind.
Karakter
4
Min
kammerat havde for nyligt afholdt en
ølsmagning i Vrå, hvor mad og øl indgik i fin samhørighed. Der skulle han bruge
en amerikansk barleywine, men ”Bigfoot” var ikke til at skaffe. Så i stedet
valgte han en dansk pendant dertil – Mikkellers ”Big Worse Worst
Worster”. Jeg smagte originalen for mange år siden ” Big Worse Barley Wine” ( 12.0%
). En virkelig dejlig, kraftig øl. Siden er den blevet opgraderet til ”Big
Worst Barley Wine” og til ”Big Worster Barley Wine” på 17,3% ( faktisk mindre
en ”Worst-udgaven” ). Alle disse øl er naturligvis også kommet i forskellige
fadlagrede udgave.
Det
er en sødlig øl, der passede godt til vores dessert. Man mærker naturligvis alkoholen, men slet
ikke på en ubehagelig sprittet måde. Den er ikke nær så humlebitter, som jeg
havde forventet. En go, kraftig oplevelse, selvom jeg ikke synes, det
nødvendigvis bliver bedre med den meget høje alkoholprocent – tværtimod.
Karakter
4+
Til
sidst kom en af værtens egne bryg på bordet. Han har i flere omgange perfektioneret
en belgisk triple. Denne gang kom alkoholprocenten op på 8,0%, og selv om den
ikke er krydret med koriander og appelsin, har den alligevel et typisk belgisk,
krydret præg. Det må nok skyldes gæren.
En
dejlig afslutning på en serie gode øl
Karakter
4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar