I dag stod Jesus op fra graven og overvandt døden for os alle. Vi har alle et evigt liv, der adskiller sig fundamentalt fra det jordiske liv. Men det er alt sammen filosofi og religion, og det handler denne blog jo ikke om.
Påske er en betydningsfuld tid for os. Dels er den forbundet med en masse arbejde. Vi har tjenester i kirken næsten hver dag i ferien ( så det er jo egentlig ikke så meget ferie ). Dels er det kristendommen største højtid, og derfor er der en masse musik knyttet hertil.
I dagene fra Palmesøndag til Langfredag hører vi meget Bach’s ”Johannes Passion”. For mig er det det betydeligste værk i barokken og jeg nyder hvert år at lytte til den dramatiske blanding af tekst og musik. ( Ind imellem lytter jeg også til det på andre tidspunkter ). Bach har her skrevet noget af det mest dramatiske og beskrivende musik til denne beretning, og samtidig er det nogle af de smukkeste melodier og arrangementer, der findes.
Her på 1. påskedag er det derimod noget andet musik jeg sætter på afspilleren, nemlig Mahler’s 2. Symfoni – Opstandelsen-symfonien. Det er et af de bedste musikværker, jeg kender. Der er 5 satser og den meget lange sidste sats kulminerer med kor og 2 solister i en næsten ekstatisk opbygning, hvor man stiger højere og højere op. Mahler havde store problemer med at indføre den menneskelige stemmer i symfonien. Det var første gang prøvet af Beethoven i hans 9. symfoni og den gang gav det også Beethoven store kvaler. Mahler beskæftigede sig på det tidspunkt meget med digtene fra ” Des Knaben Wunderhorn” som han komponerede musik til, og han besluttede at 4. sats skulle være en orkesterbearbejdning af sangen ”Urlicht”. Så var den menneskelige stemme introduceret. Ved dirigenten Hans von Bülow’s begravelse sang koret bla. en koral – ”Auferstehen” – af Klopstock, og Mahler blev inspireret til at bruge den i sidste sats. Fra midten af satsen og til slutningen arbejder musikken sig højere og højere op til en himmelsk ekstase. Det er fantastisk musik.
Og hvad skal man så sidde og nyde til sådan en komposition? – Jeg fandt en stor belgisk inspireret øl fra Avery ved navn ”Salvation” – så kan det vist ikke passe bedre på dagen. Avery stammer fra Boulder, Colorado og blev grundlagt i 1993.
”Salvation” er en Belgisk Strong Ale på 9,0%. Den er humlet med Styrian, men bitterheden er ikke høj, kun 25 IBU. Den blev brygget første gang i 2001. Den har en meget flot etiket der er formet som en gammel ikon med guldtryk og neumer ( noder ) i højre side, samt en tekst, der lyder:
”Salvation is discovering your passion – purpose – meaning of life.
We brew.
What about you?”
Det er en flot orangerød øl med en lysende glød. Skummet er hvidt, men forsvinder ret hurtigt.
Dejlig duft af blomme og abrikos, hvilket giver en helt unik aroma. Øllet føles levende og friskt
Smagen adskiller sig også fra andre ”belgiske” øl ved denne note af abrikos. Smagen balanceres fint af bitterheden, der virker mere intens end den egentlig burde. Der er et lille syrligt pift.
Karakter 5+
Glædelig Påske
Ingen kommentarer:
Send en kommentar