For 2009 år ( +/- ? år ) siden afholdt Jesus det påskemåltid, hvor nadveren blev indstiftet. Siden er dette måltid hver søndag blevet gentaget i kirken, som et vigtigt ritual. Det symboliserer det kristne fællesskab.
I dag var der dækket et langt bord op gennem midtergangen, og der blev serveret usyrnet brød og lammekød. Der var dog også kyllingelår og frikadeller og flødestuvede kartofler, hvilket sikkert ikke hørte til dengang, og lidt tzatziki. En time inden gudstjenesten gik vi til bords og havde en dejlig påskemiddag. Præsten fortalte lidt om den jødiske påsketradition og derefter var der helt almindelig gudstjeneste.
Og hvad drikker man så til sådant et påskemåltid. Her blev serveret både hvid- og rødvin og der var da også sodavand og cider. Men hvad drak de dengang?
Ifølge den danske oversættelse forvandler Jesus vand til vin og han serverer vin på skærtorsdag.
Jeg har læst et sted ( om det er sandt ved jeg ikke ) at der i det originale skrift står ” han forvandler vand til en gæret drik” og dette blev af de græske og romerske kirkefædre opfattet som vin. Men i den keltiske bibel står der ” han forvandlede vand til øl”, for det var det, de kendte til. Det lyder da i hvert fald sjovt for en ølentusiast.
De første alkoholiske drikke fra Mesopotamien og Ægypten var brygget på korn og derfor altså øl.
Vinskribenter henviser til de samme kilder for vinens oprindelse.
Men i år er der kommet en påskeøl på markedet, der benytter en 4000 år gammel opskrift fra Mellemøsten og heri indgår både malt og druer.
Der er Christian Skovdal Andersen, der efter salget af Ølfabrikken havde et halvt år, hvor han ikke måtte brygge øl. Nu er han på banen igen med bryggeriet ”Beer Here”.
I 1930erne fandt man nogle lertavler fra Mesopotamien, hvor der var en opskrift på øl beskrevet. Den er kendt som ” Hymnen til Ninkasi” Flere bryggerier har prøvet at genskabe denne øl bla, Ølfabrikken, hvor Christian Skovdal fulgte opskriften slavisk. Det kom der en - efter sigende -”næsten drikkelig øl” ud af. Det har fået ham til at brygge denne ”Påske” som er inspireret af disse forsøg. Den er brygget på bygmalt, honning, blå og hvide druer og en god portion humle.
Etiketten er tegnet af Skovdal selv og viste først Jesus med et krus øl, men det blev forkastet af COOP, der har dårlige erfaringer med religiøse motiver.
Det er en smuk kobberfarvet øl på 7,0%. Den er ufiltreret, så der kommer en del slør til sidst, Skummet er hvidt, men holder ikke forfærdeligt længe. Aromaen er blomsteragtig, og der er en duft af druer ( eller måske lidt som at stikke næsen i en pose med engelsk vingummi ) og lidt skarphed fra humlen. Man oplever først lidt sødme med denne note af druesaft, men ret hurtigt tager en markant humlebitterhed over. Det oplyses ikke hvilken humletype der er brugt. Jeg synes godt, det kan minde om en amerikansk art, men er ikke helt sikker i at bedømme den slags. Bitterheden præger eftersmagen.
Karakter 4+
”Påske” er den eneste af ”Beer Here”s øl der vil blive solgt i COOP.
Glædelig Påske
Ingen kommentarer:
Send en kommentar