Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 17. juni 2009

Tid til en øl - Brøckhouse Rød / Høstbry / Draupnir / Vintage

17. Juni 2009
Brøckhouse har været med fra starten af min ølinteresse. ”Frederiksborg Slotsøl” var med til den første ølsmagning, og jeg havde ”India Pale Ale” og ”Esrum Kloster” med til de følgende. Og jeg er aldrig blevet skuffet over nogle af deres øl. Brøckhouse har fra starten brygget øl, der ikke var almindelige i Danmark på den tid. Bla. en ”Blonde” og en ”Hvede”, som jeg desværre ikke har nået at få smagt og heller ikke indkøbt i denne omgang. Så de kommer vist desværre ikke på listen.
Da Tuborg i sin tid besluttede at stoppe produktionen af den bayerske øl ”Rød Tuborg” lød der et ramaskrig i mange ølkredse. I en periode var det ikke til at finde en ægte ”bajer” i landet, så Brøckhouse besluttede at erstatte den.
Derfor bryggede de deres udgave - ”Brøckhouse Rød” - efter de gamle bayerske traditioner. Der er brugt masser af münchenermalt og den gamle tyske Perle-humle. Procenten er på 5,6%. Det er en lidt uklar øl med et rødt skær. Der er en kraftig maltduft, der kan minde lidt om nisseøl. Smag af malt og brød, men det balanceres på bedste vis af humlen, der giver en fin bitterhed til sidst.
Karakter 4
Til vores efterårsølsmagning præsenterede jeg ”Brøckhouse Høstbryg” på 6,0%. Det var første gang, jeg selv smagte en altbier. Altbier er en stil, der kommer fra Düsseldorf ved Rhinen. Det er en overgæret øl, hvor gæren er tilsat ved lav temperatur og øllet er lagret køligt og længe. Dette giver en slags blandingsøl, der tager det bedste fra de 2 stilarter. Man får en fyldig øl med flere overtoner af estere, men samtidig en let og drikkevenlig øl. Det er en kobberfarvet øl med lyst skum. Smagen er rund og maltet med noter af karamel og der er en god, lang eftersmag med moderat bitterhed.
Karakter 4+
Brøckhouse eksperimenterede også med historiske øl. Vikingerne brugte ofte porse og fyrrenåle i deres øl i stedet for humle. Jeg har tidligere skrevet om ”Alba”, der er Heather Ales bud på en sådan øl. Og med ”Draupnir” på 6,5% er Brøckhouse også med. De har dog forsøgt at lave en moderne udgave af vikingernes øl og har også benyttet sig af den engelske Challaenger-humle. Det er en lys gylden øl med hvidt skum. Den er naturligvis overgæret og brygget på pale ale-, münchener- og hvedemalt. Udover humlen er der brugt fyrrenåle, slåen og honning. Honningen giver en fin sødme og dette modsvares af den skarpe, frisk smag af fyr. Humlen holder sig pænt i baggrunden og giver plads for bitterhed fra slåen og fyrrenålene.
Karakter 4
Til min 50 års fødselsdag fik jeg foræret en flaske ”Brøckhouse Vintage 05”. Den havde altså allerede lagret i 2 år, og jeg besluttede at gemme den endnu et år. 2005 var også det år, hvor Brøckhouse besluttede at udvide produktionen og fik nyt tappeanlæg, hvilket måske har vist sig at være for stor en mundfuld. Brygger Allan Pouslen startede i det små i 1995 og i anledning at 10-året, besluttede man åbenbart at sende en Barley Wine på 10,1% på gaden. Den fik navnet ”Vintage”. Det er en gylden, rødlig øl – smuk og klar, hvis man ikke tager bundfaldet med. Duften er fyldig med blomst og frugt og en vinøs snert af alkohol. Smagen er som en god sherry – sød og fyldig, men uden bitterhed.
Karakter 4+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar