I dag har det været en pragtfuldt vejr – heldigvis, for vi har været i Fårup sommerland hele dagen. Vores nevø fra Norge fejrede sin fødselsdag der, og vi var bare 4 afsted i dag. I morgen skal han tilbage til Norge og fejre fødselsdag der. Der er mange ting at prøve og selvom vi tog det med ro nåede vi en masse – også at bade i badeland. Til frokost fik vi en Fårup Burger med pomme frites og cola og senere fik vi en stor is.
Til aften var vi ude på Skansen i Hals og se prøverne til Askepot, hvor min kone spiller med. Det var første mikrofonprøve og det lød vældig godt. Det bliver et spændende og sjovt stykke. Vi fik en pizza, mens vi sad og kiggede.
Aftenens øl er en helt speciel porter fra Beer Here. Brygmester er Christian Skovdal Andersen ( tidligere Ølfabrikken ) og han har forsøgt at lave en gammel porter fra 1600-tallet, med alt hvad dertil hører. På etiketten skriver han følgende:
”De tider er for længst ovre, hvor skøger, tatere og fusentaster befolkede byens gader og hvor en ærlig mand ikke regnede det for noget at give gadedrengene eller fruentimmeret et ordentligt drag prygl. Desværre kommer disse tider ikke igen, men derfor behøver du ikke gå glip at smage hvordan øllet kunne have været dengang. Derfor har jeg begået en stærk porter, hvor der helt i datidens ånd er snydt på alle måder for at forstærke både både farve, smagsindtryk og rus – md bla. udtræk af fennekelfrø og brændt sukker ( Essentia Bina ). Selvfølgelig helt uden nymodens pjat som kulsyre og udløbsdato.”
Det er 25 cl i en lille flaske med rusten prop, så man næsten tror, den er fra 1600tallet. På en internetside betegnes det som en baltisk porter, men en sådan skal jo være undergæret og det er så vidt jeg ved ikke muligt at nå den høje procent ( 16,0% ) i en undergæret øl. Desuden fandtes der ikke undergæret porter i 1600tallet.
Den virker som en blanding mellem en Porter og en Barley Wine. Det er en sort øl uden nogen form for skum. Duften er kraftig og præget af alkohol, blomme og rosin. Min første indskydelse var, at dette er en varm drik, og min datter sagde det samme, da hun duftede til øllen ( hun drikker ikke øl )
Det er en tyktflydende øl, der fylder godt i munde. Det er en substans, der efterlader et olieret, lidt fedtet indtryk. Alkoholen tilfører varme, så forestillingen om en varm drik var ikke helt hen i skoven. Smagen lægger ud med lakrids fra fennikelfrøene, derefter kommer ristet malt og en kraftigt bitterhed fra humlen. Det fremgår ikke, hvilken type der er brugt… Eftersmagen domineres af bitterhed og fennikel.
Det er en meget spændende og anderledes øl, der falder godt i tråd med de mange eksperimenter man ser fra amerikanske bryggerier, hvor man udforsker grænserne for øl. Om den har noget som helst med gamle dages praksis at gøre er et åbent spørgsmål, Men der er sikkert blevet eksperimenteret med mange ingredienser dengang, og vi har før set historiske øl fra Christian Skovdals hånd. Så der er nok noget sandhed i det, og historien er i hvert fald sjov.
Karakter 5
Ingen kommentarer:
Send en kommentar