Erdinger
Brauerei i Bayern brygger udelukkende weissbier. Det er nok et af de kendteste
hvedeølsmærker her i landet, for de var et af de første til at udnytte
reklamens magt i 1960’erne. Bryggeriet stammer tilbage fra 1885 og ligger i
byen Erding – heraf navnet.
Jeg
har altid ment at deres øl er gode begynderøl, for de typiske hvedeølsnoter er
ikke så fremtrædende i Erdingers bryg som i mange af de andre mærker.
Jeg
har ofte ved ølsmagninger konstateret, at der er mange, der har fordomme mod
hvedeøl. Det er den krydrede smag af nelliker og banan - samt den skarpe note
af oliemaling, som mange forbinder med hospital og kemisk fabrik – som folk er imod.
Jeg synes den hører sig til, og er med til at give karakter til smagen.
Jeg
har ofte haft en weizenbock med – ”Aventinus” eller ” Hvedebock” fra Indslev og
har kun høstet anerkendelse selv fra
svorne hvedeølsmodstandere.
Og
når talen er faldet på Erdingers øl har erfarne ølentusiaster ofte fremhævet
deres hvedebock – ”Pikantus” som fremragende. Derfor blev jeg glad, da jeg så
den i Ølkonsortiet for nylig.
Det
er en mørk, brun øl på 7,3% Der er mange bobler og et kraftig skumlag. Man skal
huske at få det gode bundfald med i ophældningen. Det giver ekstra smag til
øllet. Duften er ikke påtrængende. Man fornemmer typiske noter som nellike med
de er blandet op med brød og karamel. Det er en dejlig livlig øl – forfriskende
til maden eller en sommeraften på terrassen. Smagen har sødme fra malten,
karamel og nellike, samt denne skarpe note, som jeg forbinder med oliefarve, og
som jeg godt kan lide. Det er en spændende øl, der dog ikke er slet så
udfordrende som Schneiders ”Aventinus”. Det er klart Erdingers bedste øl til
dato. En øl jeg helt sikkert vil vende tilbage til og præsenterer til
ølsmagninger.
Karakter
4+
Jeg
har for tiden lidt besvær med nettet – jeg kan komme på en gang imellem, når PC’en
lige har lyst. Så anmeldelserne kommer nok lidt spredt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar