21. Maj 2017
I
går mødtes vi i madklubben og her var som sædvanlig – ud over god mad – også godt
øl på menuen.
Værten
havde været i Kina og en aften var han endt på en belgisk restaurant, hvor han
naturligvis også smagte belgisk øl. Da snakken kom ind på netop belgisk øl, kom
chefen og satte sig for at tale med. Og han havde en god historie om en af
øllene.
Da
han arbejdede i Belgien var han kok for det belgiske kongehus og regering, og
han virkede stadig som sådan ved rejser. I sit virke havde han mødt mange
interessante mennesker bla Pierre Celis – der opfandt den moderne witbier (
Hoegaarden ). Denne øl er jo blevet ændret i strid med Celis’ ønsker, men Pierre
Celis havde givet opskriften videre i bytte for en opskrift på en lækker hovedret.
Derfor
bliver den originale ”Witbier” altså nu brygget i Belgien af Huyghe og
ekporteret til Kina, hvor den – som det eneste sted – kan fås i denne
restaurant. Den skulle efter sigende også fås i Deliriums ølbar i Bruxelles,
hvis man ved, hvad man skal spørge efter.
Det
er en bleg gylden øl på 4,9%. Tynd, luftig skumtop. Både duft og smag er mere
neutrale end den senere kendte Hoegaarden. Smag af koriander og appelsin, men
ikke i en påtrængende dosis. Frisk og ligetil.
Karakter
4
Familien
havde også været en tur i Stockholm med datterens fodboldhold. Her havde værten
været i Systembolaget – bevæbnet med en liste fra Ratebeer over det bedste
svenske øl, men det var ikke noget, de kunne fremvise. Så han gik selv på
udkig.
Electric
Nurse er et bryggeri, der er skabt af Peter Robertsson og Ida Engström. Han er
elektroingeniør og hun er sygeplejerske.
Det
er en orangegylden øl på 4,6%. Duft af eksotisk frugt – orange, mango og
abrikos. Forbavsende let i munden, men mere fyldig ved gentagelse. Smagen er
let og ikke så intens som aromaen. Fin bitterhed i afslutningen.
Karakter
3+
Til
desserten – rabarbarkage med marengs åbnede vi en ”Thurbo Stout” fra Oppigårds.
Bryggeriet ligger i Dalana. Det er grundlagt af Björn Falkeström, der begyndte
at brygge i 1996, men først i 2003 fik han tilladelse til at åbne et bryggeri.
De
brygger en serie øl med navnet ”Thurbo”, der er den gamle stavemåde af
industriområdet, hvor bryggeriet ligger. Indtil 1970 var der et savværk og en
sulfitfabrik ( hvad det så er? ). Man vil med navnet både trække en tråd til
områdets historie og viser at denne serie er stærkere end det almindelige
sortiment.
”Thurbo
Stout” er på 8,7%. Den er brygget med havregryn og røgmalt. Man lægger dog ikke
meget mærke til røgmalten, men den er med til at give en kompleks smag. Der er
mange indtryk, men de er godt komponeret og balanceret. I starten er det mest
let sødme og choklade, men afslutningen bliver en smule mere bitter. Der er kun
brugt en humle, men hvilken melder historien ikke noget om ( IBU 60 ). En
ganske glimrende stout
Karakter
5
Ingen kommentarer:
Send en kommentar