Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 20. august 2023

Tid til en øl - Bad Seed Beer Fest 2023 / Sour


 20. August 2023

I går den 19. august deltog jeg med en god ven i en forrygende ølfest på Studenterhuset i Aalborg. Bad Seed Beer Fest 2023 havde inviteret 24 bryggerier fra både Danmark og udlandet til at deltage i festen. Dagen var opdelt i 2 sessioner og hvert bryggeri havde 2 øl med til hver session, så det var i teorien muligt at smage 96 forskellig øl på 8 timer. Om der var nogen, der gjorde det i virkeligheden, ved jeg ikke, men der var en del, der deltog i begge sessioner.

Jeg deltog kun i 2 session fra kl. 16 -20. Jeg kom i god tid og kunne se, at nogle var hårdt ramt efter 1. session, så det var vist godt, de gik hjem.

Jeg havde lagt en plan og var nået frem til 20 -25 øl, som jeg gerne ville smage, men det er svært at vælge og udelukke gode bryggerier fra listen. Min plan stemte meget godt overens med kammeratens, så det var ikke svært at få til at gå op.

Vi besluttede at starte med en runde sour ale.


Et af de udenlandske bryggerier var belgiske Gueuzerie Tilquin, så jeg ikke havde hørt om før, men det var vældigt hypet. Det er det første gueuze bryggeri i Vallonien, og blev skabt af Pierre Tilquin i 2009, så i forhold til de flamske bryggerier er det også ganske nyt. Alle øl er spontangærede og lagret på egetræ, og med den store interesse der er kommet på syrligt øl, har bryggeriet hurtigt fået en stor stjerne hos ølfolket.

Et gueuzerie er et sted, man blander gueuze og øllet fås fra forskellige producenter i Pajottenland og Bruxelles, Så blandes det og lægges på fad.

'Meerts Tilquin au Gewurztraminer' er en forfriskende, lettere sød/syrlig lambik på 5,6%. Meerts er en lambik teknik til lavere alkoholindhold og Gewürztraminer er en sydtysk/italiensk sødlig drue. Det var en virkelig dejlig opstartsøl, der lovede godt for resten at dagen. Vi var ved godt mod.

Karakter 4

Lige ved siden af stod det engelske bryggeri DEYA, der også havde en lys sour ale på programmet.

Theo Freyne havde startet DEYA i 2015,med en passion for amerikansk specialbryg. Han havde gennemført en uddanelse på bryggerskole, og været i lære på Odell Brewery i Colorado, men åbnede i Cheltenham, UK i 2016. Her kom brygmester Gareth Moore også ind i truppen.

Deres syrlige øl med 'mixed culture' hedder alle noget med 'Hill', og er tilsat lokal frugt af forskellig art - blomme, hindbær, kirsebær og hyld. Aftenens øl var 'Cleeve Hill' på 5,5% tilsat abrikos. Det var nu ikke meget tydeligt, men selvom de 2 øl mindede om hinanden i udseende, gjorde de slet ikke i smag. 'Cleeve Hill' var mørkere og havde ikke samme friskhed. Måske var det alligevel abrikosen, der farvede smagen.

Karakter 3+

Lige ved siden af igen stod Bad Seed med 2 øl, der var vidt forskelige. Sour ale kan være meget forskelligt, og det er det, der gør det spændende. 'Crimson Dawn' kan i realiteten ikke sammenlignes med de 2 første. Det er en knaldrød Berliner Weisse med hindbær, solbær og lakrids. Det er en lækker sommerdrink med både syrlighed, sødme og både frugt og lakrids kan fornemmes. Det kan jeg godt lidt. Alkohol på 4,5%, så den slår heller ikke for hårdt i solen.

Karakter 4


Derefter vendte vi os påny mod Tilquin, der også havde en frugtsour på programmet. 'Cassis' er mig bekendt 'blåbær', og 'Cassis Rullquin' var en speciel blanding af lambik og brown ale. Så vidt jeg forstod snakken 1/7 lambik og 6/7 brown ale. Blåbæret var ikke særlig tydelig og blandingen var nok mere interessant end god. Den vidste ikke helt, hvor den skulle hen.

Karakter 3


Det danske bryggeri Observatoriet blev grundlagt af Simon Toft i 2020. Det ligger i Voerladegaard i nærheden af Skanderborg. Det er min kones hjemegn, så der kan være basis for et besøg, når vi besøger svigermor. Simon har tidligere stiftet Ølsnedkeren i 2012.

Der er fokus på sour ales og så vidt jeg forstod en lidt anden tilgang end den belgiske, for fri spontangæret fungerer nok ikke endnu. Der tilsættes brettanomyces til 2 gæring og måske mælkesyre. Derudover bliver det ofte tørhumlet.

'Oberon' på 6,5% er netop tørhumlet med Lotus, og her er vi igen i den forfriskende sommerstil, vi startede med. Vi endte nok op med, at det var aftenens bedste sour, men som sagt er det svært at sammenligne de forskellige typer.

Karakter 4


Vi var derfor friske på at prøve den anden i sortimentet. 'Muur Revisité' er et blandingprodukt af en 1-år og en 2 år gammel øl. Derudover er den let tørhumlet med citra og tilsat rosenpeber. Det skulle alt sammen gik en øl med mere dybde og fylde, men det fungerede desværre ikke så godt.

Karakter 3

Tiden, der var afsat til sour, var gået, så nu ville vi vende os mod en anden type.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar