Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 4. august 2023

Tid til en øl - Bette Ølhus / Ter Dolen Kriek / Arend Tripel

4. August 2023

Vi tager gerne til Det Bette Ølhus i Aalbæk et par gange om året. Min kone hygger sig med alkoholfri drink og strikketøj, og jeg får mulighed for at smage noget belgisk øl ud over det sædvanlige.

Ofte tager jeg en smagekasse med de 8 øl på hanerne, men i år kendte jeg det meste temmelig godt, så jeg valgte bare den første, som jeg ikke kendte til.

Ter Dolen er et moderne slotsbryggeri. Slottet ligger i Helchtern og stammer tilbage fra 1600tallet. I begge verdenskrige var slottet hjemsted for tyske tropper og i 1977 var det forladt og i forfald. Mieke Desplenter erhvervede slottet i 1993 og begyndte en stor renovering og i 1994 åbnede han et bryggeri. Slottet er helt klart et besøg værd, da det udover en cafe og en rundvisning hver weekend kl 15, også er et Escaperoom.

Ter Dolens øl har siden 2008 båret mærkatet 'Recognised Belgian Abbey Beer'

Deres 'Kriek' ( 4,5% ) har en helt fantastisk rød farve, der lyser op i solskinnet. skummet er svagt lyserødt og duften af kirsebær breder sig - dog kun svagt. Den er brygget med 2 humletyper, der ikke gør særligt væsen af sig, men det skal de jo heller ikke. Koriander og orangeskal er også med. Smagen er sødlig - man aner kirsebærene og der afsluttes med en let syrlighed. Det er en behagelig øl at drikke.

Karakter 4

Jeg er vist aldrig gået galt med e tripel, og der var et par stykker på kortet jeg ikke kendte. Den ene var Arend Tripel fra Brouwerij De Ryck, og da der lå en fin ølbrik derfra på bordet valgte jeg den.

Det er godt at være ølkender


De Ryck ligger i Herzele ( Østflandern ) og har en lang historie. Det blev grundlagt i 1886 som 'Brouwerij de Gouden Arend' af Gustave de Ryck og det er stadig i familien hænder. Det er nu Anne de Ryck, der står i spidsen for bryggeriet. Hun er Belgiens første kvindelige bryggeriingeniør og hun får hjælp af 5. generation - hendes søn og datter. Som alle andre belgiske bryggerier blev det tvunget til at stoppe under 1. verdenskrig, og blev genetableret efter krigen under navnet 'Brouwerij de Ryck'

Serien 'Arend' ( Ørn ) har 4 typisk belgiske øltyper og en af dem er 'Tripel'. 'Arend Tripel' har 3 gange vundet titlen som 'Europas bedste tripel' ved 'Europian Beer Star Award' i Tyskland.

Det er også en dejlig tripel - måske ikke den bedste jeg har smagt, men den fylder rollen godt ud, og er helt i stilen ( 8,0% )

Karakter 4+






 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar