26. Januar 2014
Gambrinus
er et ikon, der signalerer øl, brygkunst, jovialitet og livslyst. Digte og
sange omtaler ham som konge/greve/baron i Brabant eller Flandern – altid afbilledet
med et skummende krus øl i hånden.
Det
historiske forbillede er måske John I af Brabant ( flamsk - Jan Primus ). Brabant
var et rigt og kulturelt område, hvor der blev brygget godt øl og Jan Primus
var vellidt af folket. En forvanskning af hans navn kan føre til Gambrinus.
En
anden mulighed er John den Frygtløse af Burgund. Det ligger tæt på Brabant og
John er kendt som den der introducerede humle til belgiske bryggere, der på det
tidspunkt ( ca. 1400 ) brugte ”gruit” til brygningen. John stiftede i 1405 (
muligvis – det er lidt på myteplan ) ”Ordo Lupuli” ( ”humleordenen” ), og han
blev gift i byen Cambari, der havde det latiske navn Gambrivium.
Endelig
skriver den tyske historiker Aventinus ( jo, det er ham fra Schneiders øl ), at
den mytiske germanske konge – Gambrivius – lærte brygkunsten af guderne.
Aventinus lader ham nedstamme i syvende led fra Noah og han har regeret i Flandern fra 1711-1667 f. Kr. ( det giver jo vældig
mening ).
Der
er også nogle der forbinder Gambrinus med Osiris, der siges at have givet
brygkunsten til menneskeheden ( vi ved jo at det gamle Ægypten faktisk er et af
oprindelsesstederne ) og andre prøver at passe navnet til med latin og
øldfransk.
Fakta
er at vi ikke rigtig ved noget, og så er det jo sjovt at gætte.
Gambrinus
blev især kendt i 1868, da Charles Deulin skrev ”Gambrinus, Roi de la biere”. I
denne bog indgår Gambrinus en aftale med Djævlen, der introducerer ham til øl.
Der er mange forviklinger, og han skal meget igennem, men det er en af
årsagerne til hans succes.
Der
er flere øl, der har benyttet navnet Gambrinus.
Brasserie
Nationale i Luxemborg blev skabt i 1975 da Brasserie Bofferding ( 1842 ) og Brasserie Funck-Bricker ( 1764 ) slog sig
sammen. I 2005 opkøbte de Brasserie Battin ( 1937 ) og begyndte af brygge deres
”Gambrinus”.
Det
er en undergæret øl på 5,2%. En slags wienerøl med frugtige noter. Det er en
mørk gylden øl med svage bobler og hvidt, groft skum. Duften er maltet, men der
er også en frugtig humlenote. Den føles behagelig. Smagen er sødlig maltet, men
med en frugtnote, der minder lidt om de tyske altbier fra samme område. Der er
ikke nævneværdig bitterhed.
Karakter
3+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar