Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 20. maj 2015

Tid til en øl - Nordisk Smagning / Sverige / Beerbliotek


20. Maj 2015

Til vores Nordiske Smagning var vi såmænd kun 12 mennesker samlet, men det betød, at vi kunne være omkring et enkelt bord. Det mindede lidt om møderne i foreningens første tid, og smagningen blev gennemført i en uformel og hyggelig stemning ( det plejer det nu også ). Vi fremlagde vores viden om øllet, men alle kunne byde ind med kommentarer og spørgsmål, så snakken gik lystigt.

Fra Sverige havde vi kunnet fremskaffe øl fra Beerblioteket i Göteborg. Det er en nyt bryggeri fra februar 2013. De kalder sig et ”small batch brewery”, men fra november 2014 har de udvidet, så de nu er et ”bigger small batch brewery”. Men efterspørgslen efter bryggeriets øl er stor, og der er planer om at erhverve et nyt bryggeri, for at kunne følge med. Den lille bryggeri i Sockerbruket vil stadig eksperimentere med at udvikle nye øl i små partier.

Tanken med Beerblioteket var fra starten at lave en øl en enkelt gang, og så gå videre til næste. Lidt som på et bibliotek, hvor man låner en bog, læse den, og næste gang låner man en anden. Jeg tror dog ikke man kan levere øllet tilbage efter at have smagt halvdelen.

Der er nu seks partnere i bryggeriet. Darryl de Necker står som talsmand sammen med Adam, Richard og Anders, samt de to nye – Niklas og Gary.

Den første øl de bryggede var ”Black Ale Chilli”. Nu er det batch 4, men måske er der eksperimenteret med chilisort og andre variabler. Det er en øl på 7,6%. Man har tilført chillien ( Ancho ) efter gæringen, for ikke at trække for meget brændende varme ud af den. Den er valgt for at give smagsnoter af chokolade og frugt. Og ganske rigtigt – den brænder ikke. For en anti-chilli-spiser som mig, er det jo et godt tegn. På den anden side fornemmer man faktisk ikke, der er chilli i. Det er ristet malt med lidt frugtig sødme og antydninger af lakrids. En fin bitterhed afslutter det hele.

Karakter 3+

Inden da havde vi smagt den humlede ”Hip Hops” på 6,0%. Her har man samlet fire hipster humletyper – Nelson Sauvin, Galaxy, Citra og Mosaic, der er brugt til tørhumling. Det giver en dejlig eksotisk humleprofil. Jeg smagte den første gang i Frederikshavn til Nordic Brew Festival, og den er stadig lige god.

Karakter 4+

Den sidste øl – ”Imperial Macha Latte Stout” – smagte jeg ligeledes i Frederikshavn og dagen før til vores egen smagning. Som jeg skrev tidligere var den meget lav i karboneringen, men jeg ser at Beerblioteket har svaret en anden blogger, at de bevidst har lav CO2 i denne udgave, for at se, hvad de bedst kunne lide. Der skulle være mere liv i det næste fad.

Til en ølsmagning jeg holdt tidligere for mændene på vejen,  havde jeg taget en ”Black IPA” på 6,9% med. Den er brygget med Cascade og Columbus og faldt i bedre jord hos deltagerne end de lyse, almindelige IPA’er. Det er en erfaring efterhånden, at det ofte kræver lidt tilvænning, før ikke ølentusiaster med glæde kaster sig over humlen. Og her går det ofte bedre, hvis der er noget maltkraft til at balancere bitterheden. Så kan man bedre acceptere høje IBU-tal.
”Black IPA” er en dejlig øl med et strejf af solbær.

Karakter 4+ 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar