21. Maj 2015
Her
til aften tog jeg bussen til byen. Basement Beer Bar havde verdenspremiere på
en Limfjordsporter lagret på Stauning Rye Whiskyfad, og for engang skyld havde
jeg mulighed for at være med. Jeg mødte op i god tid, så der var tid til en par
gode øl, inden fadet blev åbnet kl. 20. Det blev til en pale ale fra Beerblioteket
i Sverige – ”Bobek Citra” og en amber ale fra spanske Naparbier – ”ZZ+”. Begge
vældig gode øl med en dejlig humleprofil. Forhåbentlig bliver der tid senere
til at vende tilbage til dem.
Jeg
stillede mig bagest i lokalet for ikke at være i vejen og faldt i snak med en
ung mand, der var der af samme grund som jeg. Men det var nok en dårlig ide at
stille sig bagerst, for lokalet blev fyldt op, jo nærmere vi kom releasetidspunktet.
Jeg
mødte nogle af mine blog-kolleger, men ellers var er ikke så mange jeg kendte
til stede. Kl. 20 annoncerede Nikolaj at der var øl til alle, men kun et glas –
i første omgang – så man ville få et stempel på hånden som kontrol.
Det
var muligt at købe ”et sæt”, for det var også lykkedes at skaffe den whisky,
der havde ligget på fadet. Det er Stauning Rye Whisky, og Limfjordsporteren har
ligget to måneder på fadet efterfølgende.
Det
er naturligvis en kulsort øl, men indtrykket er ganske andeledes end det vi
kender fra Limfjordsporteren ( som jeg af en eller anden grund aldrig har fået
skrevet om ???? ). Allerede i aromaen fornemmer man en kraftig indflydelse fra
fadet. Man fornemmer både sødme og skarphed fra whiskyen, der runder indtrykket
af. Det er stadig en dejlig fyldig øl, men smagen er også helt forandret. Den
originale ”Limfjordsporter” er væsentlig mere rå og kompromiløs. Her rundes
kanterne af, men på en dejlig raffineret måde. Der er sødme med vanilje fra
fadet. I første omgang kunne jeg ikke fornemme lakridsen, men senere dukkede
den op i baggrunden i stil med hård engelsk lakrids. Den lidt skarpe whiskysmag
gjorde sig også gældende. Selvom whiskyen ikke var røget var der stadig lidt
røg tilbage fra den gamle porter, men det var mere afdæmpet. Umiddelbart ville
jeg ikke have forbundet denne fadlagrede øl med Limfjorsporteren, for de minder
ikke meget om hinanden, men i sig selv er det en fremragende øl, som jeg håber
vi vil se flere udgaver af.
Karakter
5
Det
nyttede ikke at håbe på en ekstra opfyldning. Efter en halv time var fadet
udsolgt. Ca. 93 mennesker havde fået mulighed for at smage. Min samtalepartner
ventede på en forsinket kammerat, og var så large, at gemme den sidste rest, så
han også kunne smage.
Jeg
fik til slut en baltisk porter fra Amager Bryghus – ”Black Madonna”, og selvom
den ikke var fadlagret, faldt den fint i tråd med aftenens hovedperson.
Superfint
arrangement, men det bliver forfærdeligt varmt i kælderen. Jeg svedte ligeså
meget som efter formiddagens løbetur. Så kunne jeg have sparet den. Så vidt jeg
forstod er der også smagsprøver på denne øl til årets Ølfestival i København,
men man skal være hurtig, for den forsvinder i løbet af ingen tid.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar