26. Marts 2017
Tredje
heat i vores Ølmarathon var overgærede øl – ales. Der er mange forskellige
typer, men vi havde reserveret en runde både til belgiske ales og hvedeøl. Så
det var mest de engelske typer der var fokus på. Jeg ville gerne have haft en
tysk altbier eller kölsch med, men det kunne jeg ikke skaffe i Aalborg og
omegn.
”Bass
Pale Ale” smagte jeg første gang på en pub i Gibraltar og siden hen, de gange
vi har været på cruise. Jeg kan godt lide den, og tog en flaske med hjem, for
at præsentere den for vennerne. Det er den første pale ale og den røde trekant
er verdens første registrerede varemærke. Jeg skrev om den i slutningen af
februar.
Karakter
4
Amerikanerne
har skabt en variation af pale ale, som kaldes ”american pale ale” – ”APA”. Her
er der brugt amerikansk humle og bitterheden er også skruet en smule op. Stone
fra San Diego nærmer sig IPA niveauet med deres ”Ripper” på 5,7%. Bitterheden
rammer 40 IBU og der er brugt Cascade og Galaxy humle. Det skyldes at inspirationen
kommer fra surfmiljøet, hvor både Californien og Australien har stolte
traditioner.
Det
giver en uklar orange øl med et dejligt friskt pust af humle. Grape og mere
eksotiske frugter. Den er skarp med et godt bid, men alligevel ikke på IPA
niveau. Det passer jo mig glimrende, at bitterheden ikke bliver for ensidig en
smagsfaktor. Smag af grape og passionsfrugt. God, langvarig og passende
bitterhed.
Karakter
5
Derefter
fulgte en ”Nut Brown Ale” fra Samuel Smith i Tadcaster, Yorkshire. Samuel Smith
står som altid for god kvalitet, men denne brown ale hører måske alligevel til
i den mere anonyme ende af deres produktion. Jeg har tidligere skrevet om den,
men synes denne gang trods alt bedre om den end for 7 år siden.
Karakter
3+
Da
jeg ikke kunne skaffe en altbier, kunne jeg da bruge en anden gammel, tysk,
overgæret øltype. Mumme siges at komme fra den tyske by Braunschweig. Kilder på
Wikipedia hævder, at man ikke skal tro på historien om, at det var bryggeren
Christian Mumme, der er ophavsmand til navnet. Til gengæld kommer der så ikke
en anden forklaring.
Men
hvorom alting er, så er mumme en overgæret krydret øl, og det er den øgså i Albanis
udgave. Serien er opkaldt efter grundlæggeren Theodor Schiøtz, der også var en
ivrig botaniker. Derfor er den krydret med slåen, solbær og hyben. Det er en
øl, jeg altid har syntes godt om.
Royal
Unibrew, der ejer Albani, har planer om at bygge en stort mikrobryggeri (
hvilket jo er noget vrøvl ) og blive en vægtig spiller på specialølsmarkedet.
På samme måde har Carlsberg tænkt sig at Jacobsen også skal køres mere i
stilling. Det er jo sådan set fint, hvis de store bryggerier vil øge kvaliteten.
Bare det ikke betyder lukning at andre små og spændende bryggerier.
Karakter
4
Kong
Midas var konge af Frygien og meget velhavende. Han havde hjulpet Dionysos’
læremester Silenos, og blev belønnet med et ønske. Han ønskede sig, at alt hvad
han rørte ved, ville blive til guld.
Derfor
er det passende at en øl med navnet ”Midas Touch” er en smuk gylden ale. Det er
en historisk ale og en del af en serie ”Ancient Ales” som bryggeriet Dogfish
Head laver. Denne er den første ( 1999 ), og opskriften stammer fra Jong Midas’
grav. I den 2700 år gamle grav fandt man de ingredienser, der er brugt.
Det er
en mellemting mellem øl og vin. Det kender vi også fra andre øl fra oldtiden.
Dogfish Head har samarbejdet med en biomolekylær arkæolog for af frembringe
denne øl.
Der
er brugt byg, honning og hvide muskatdruer, samt safran. Det giver en stærk øl
på 9,0%. Duften er præget af honning, men uden det bliver overdrevent. Smagen
er frugtsødme fra rosiner og dadler. Honningen er ikke så tydelig i smagen, men
medvirker jo nok til sødmen. De fleste deltagere var forbavsede over, at de
rent faktisk kunne lide den, Men det bliver heller ikke vammeltsødt. Det hele
er holdt i en fin balance, selvom der ikke er nogen nævneværdig bitterhed.
Karakter
4
Dogfish
Head er et bryggeri fra Milton, Delaware. Det blev grundlagt i 1995 af Sam
Calagione og det lidt besynderlige navn, stammer fra en lokalitet i Maine, hvor
Sam tilbragte sine ferier som barn.
Deres
”Ancient Serie” omfatter øl som ”Chateau Jiahu” ( 9000 år gammel kinesisk grav
) – ”Teobroma” ( 3400 år fra Honduras ) – ”Ta Henket” ( ægyptiske hieroglyffer
) og ”Bierra Etrusca Bronze” ( 2800 år –første nedskrevne opskrift ) .
Derudover har de lavet en øl ”Kvasir” fra egtvedpigen, og den finske sahti ved
navn, ”Sah’tea”.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar