29. Marts 2017
Strækningen
fra 21 til 25 blev endnu engang foretaget på undergær. Denne gang med lidt mere
oktan. Vi lagde ud med en ”Steambeer”, men vel at mærke i en betydelig
kraftigere udgave end normalt.
Til
”Industrikulturens År 2007” bryggede Fur Bryghus en kraftig ”Steambeer” på
7,8%. Den traditionelle Steambeer eller California Common er oftest omkring
4,8%, så det var lidt af en festdrik.
Brygmetoden
blev fulgt – undergær, men ved overgærs temperatur. Temperaturen skal nøje
overvåges for ikke at give ubehagelige smagsfejl.
Men
de er sluppet godt fra det. Øllet har et rødligt skær og glasset toppes af et
fint skumlag. Malten fylder godt, men er balanceret godt af humlen. God lang
eftersmag
Karakter
4
Det
viste sig at være svært at finde en bock i omegnen af Aalborg. Jeg skulle nok
have ventet til påskeøllet kom på hylderne, for det er ofte den type, der
benyttes her. Langt de fleste nye øl er doppelbock, så jeg tyede til en gammel
kending – ”Hertug Hans No 5” fra Rise
Bryggeri på Ærø.
Den
er brygget med valnød og har altid haft en fin plads i mit ølskab pga den fine
dosering af valnøddearoma ( som jeg ikke helt ved, hvad er ). Der er brugt engelsk
Goldings og pilsner-, karamel-, sortbyg- og hvedemalt.
Karakter
4
Da
Paulaner i 1896 fik eneret på navnet ”Salvator”, var de andre tyske bryggerier
ikke sene til at finde på andre navne, der sluttede på ”-ator”. Bryggeriet
Arcobräu -der stammer fra 1567 - brygger derfor en doppelbock ved navnet ”Coronator”.
I 1567 hed bryggeriet dog Schlossbrauerei Moos, da det har til huse i byen Moos
i Niederbayern.
Men
i 1960 samlede Graf Ulrich Philip von und zu Arco-Zinnenberg alle bryggerier i
hans område under navnet Arcobräu.
”Coronator”
lever ikke helt op til mine forventninger til en doppelbock. Det er en af mine
favorit øltyper, men denne er lidt for tung og støvet i det. Det er svært
præcis at sætte fingeren på hvad der mangler, for der er både maltsødme og
kraft i procenten ( 7,2% ), men den kommer ikke rigtig fra start. Måske var det
øltrætheden, der begyndte at sætte ind.
Karakter
3+
Hvis
det var muren, der så småt begyndte at melde sig, skal jeg da love for, at vi
brød igennem den med næste øl. Pohjala er et nyt bryggeri ( 2013 ) fra Tallin i
Estland. Det er Chris Pilkinton, der er brygmester, og som har udviklet
bryggeriet. Han kommer fra Skotland og
har tidligere arbejdet hos Brewdog.
Der
baltisk porter –”ÖÖ Cassis” indeholder som navnet antyder solbær. Det er en
speciel udgave af deres ”almindelige ” baltiske porter. Det er en sort øl ( men
der kom lige et udfald omkring at tage billeder på denne etape ) – med kraftigt
mørkebrunt skum. Fantastisk duft af sødlig ristet malt, solbær og sveske.
Vældig fylde i munden ( 10,3% ). Blød og rund. Kraftig smag af solbær, ristet
malt, kaffe og vanilje. God bitterhed i afslutningen, der modvirker det søde
indtryk i begyndelsen.
Karakter
5
”Eku
28” fra Kulmbacher har jo længe været regnet for en af undergærens tunge drenge.
Med 11,0% lægger den sig i førerfeltet, og i 1954 – da den kom frem – blev den
lanceret som verdens stærkeste øl. Det har naturligvis ændret sig siden. Hvis den
havde været overgæret ville betegnelsen være ”barleywine”, men nu er den altså
undergæret. Bryggeriet hævder selv at det er en doppelbock, men den opfører sig
meget i retning af en ”eisbock”.
Det
er en sødlig, næsten tyktflydende øl, hvor alkoholen får lov at indtage sin
plads i smagsbilledet.
Det
er madeira og appelsin, o øllet kan indtges til kaffen og chokoladen på lige
fod med diverse likører. Hvis man er til stærke, søde sager er det rent guf.
Karakter
5
Ingen kommentarer:
Send en kommentar