Hvedeøl
kan for nogen være lidt af en prøvelse, og der var da også mindst en deltager i
vores Ølmarathon, der helst var sprunget denne kategori over. Men der var jo
ingen vej udenom.
Det
var måske den del med flest traditionelle øl, for især den tyske hvedeøl
varierer ikke meget fra bryggeri til bryggeri. Men vi lagde ud med en Belgisk
Wit, der var langt fra sit hjemland.
”Florida
Cracker” er en næsten traditionel witbier fra Cigar City i Tampa, Florida. Tampa
ligger på Floridas vestkyst og der en mange bryggerier i området, men Cigar
City er det kendteste. Bryggeriet blev grundlagt af Joey Redner i 2007, og
laver en bred vifte af øltyper.
”Florida
Cracker” er brygget med koriander og appelsinskal, men der er brugt en
amerikansk humle, der også giver en duft og smag af lemon/lime. Den er
forfriskende – især en varm dag under Floridas sol.
Ordet
”cracker” stammer fra den lyd, pisken lavede, når de tidlige cowboys fra
Florida drev kvæget sammen. Florida hævder af være USA’s oprindelige kvægstat.
Nu om dage bruges betegnelsen ”Florida Cracker” om indbyggerne i Florida. En ”Florida
Cracker” ved instinktivt, hvor de bedste fiskepladser er – han kan kende
forskel på en bæver og en alligator – han svømmer helst i søer og floder
fremfor swimmingpools og han ber bordbøn inden maden. Et menneske i pagt med
naturen.
Karakter
3+
Schöfferhofer
”Hefeweizen” adskiller sig ikke meget fra andre tyske udgaver af typen.
Bryggeriet er fra 1873 og ligger i Mainz. I 1921 fusionerede det med Binding
Brauerei i Frankfurt, som nu brygger øllet.
Det
er en traditionel hefeweizen ( hvedeøl med gær ) på 5,0%. Den er lys og uklar
med kraftig skumudvikling. Duft af hvedemalt og banan, og det er også de
indtryk der dominerer smagen.
Karakter
3+
Weihenstephaner
er det ældste bryggeri i verden. Det stammer fra 1040, men der er ikke brygget
øl der uafbrudt siden. Det var oprindeligt et klosterbryggeri, men klosteret
blev forladt i flere omgange pga brand, pest og meget andet. Jeg har tidligere
skrevet mere udførligt om klosterets historie. Nu er det et bryggeri, der er
tilknyttet universitetet i München. Det er også en gærbank, hvor bryggerier
opbevarer noget af deres gær, og det er en af Europas kendteste bryggerskoler.
”Hefeweizen
Dunkel” er en mørkeorange øl på 5,3%. Den har en duft af ristet malt med
antydning af banan på grill. En af de øl, der er med til at sætte standarten
for tysk hvedeøl.
Karakter
3+
Med
hensyn til hvedebock var jeg lidt i tvivl om jeg skulle vælge ”Vitus” fra
Weihenstephaner, som jeg vældig godt kan lide. Men jeg valgte i stedet en ”Aloysius”
fra bryggeriet Kuchlbauer i Andersberg.
Det gav så mulighed for at vælge den forrige dunkel weissbier fra
Weihenstephaner.
Kuchlbauer
stammer fra 1300, men blev i 1904 overtaget af Michael Sallek.
Det
er Leonard Kuchlbauer, der nu styrer
bryggeriet, og han udtænkte i 1999 et projekt sammen med kunstneren
Hundertwasser – Das Kuchlbauer-turm.
Tårnet
er 70 m højt og stod færdigt i 2009. Det er et vartegn for bryggeriet og byen Andersberg.
Det indeholder verdens største samling af weissbierglas.
Det
Weizenbock – ”Aloysius” på 7,2% lever desværre ikke op til hverken tårnet eller
tilsvarende hvedeøl fra andre bryggerier. Det er en mørk øl og både duft og
smag er for maltet med noter af rugbrød og hvidtøl .
Karakter
2+
Et
af de bryggerier der var med til at vække min interesse for øl var canadiske
Unibroue. Ølkonsortiet i Aalborg importerede disse øl, indtil bryggeriet
lukkede for alt eksport til Europa – jeg tror, det var i 2010. Bryggeriet
ligger i Chambley, Quebec. Det stammer fra 1990, hvor stifterne Andre Dion og
Serge Racine vendte hjem fra en tur til Belgien, og besluttede at lave belgisk
øl i Canada.
I
1999 kom brygmester Paul Arnott til bryggeriet. Han havde tidligere brygget øl
for Chimay, og der kom gang i de belgiske bryg.
I
2004 blev bryggeriet overtaget af Sleeman Brewery og i 2006 overtog Sapporo
det. Brygmesteren hedder nu Jerry Wietz.
Det
er lang tid siden jeg har smagt disse øl og derfor var min glæde stor, da jeg
så dem på hylden i Florida. Jeg købte en hvede-tripel med hjem til Ølmarathon –
”Don De Dieu”.
Den
har jeg skrevet om før.
”Don
de Dieu” betyder ”Guds Gave” og var navnet på Samuel de Champlain’s skib. Han
udforskede den amerikanske østkyst og nåede frem til stedet, hvor han i 1608
grundlagde Quebec.
I
1998 bryggede Unibroue en øl for at mindes denne begívenhed. Det skulle kun
være i en begrænset periode, men efterspørgslen var så stor, at den fik en fast
plads i sortimentet.
Det
er en flot, gylden øl med mange komplekse indtryk fra krydderier og urter. Den
har en god sødme og en langvarig eftersmag.
Karakter
4+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar