12. Marts 2017
For
nogle uger siden var vi på ferie i Florida. Efter vores cruise boede vi på
hotel i Fort Lauderdale. Den anden dag tog vi på en tur til The Everglades –
det store sumpområde i det sydlige Florida. Her kunne vi sejle en tur og de på
alligatorer. Det var meget spændende.
Vi
var tilbage først på eftermiddagen, og gik til et nærliggende supermarked, ”Publix”,
for at købe frokost. Det er i sig selv
spændende at se det enorme udbud af varer, der er i USA. Masser frisk frugt,
frisk fisk og friskt kød. Der havde været meget at vælge mellem, hvis vi selv
skulle have lave mad. Nu var det jo mest frokost, vi skulle have.
Der
var også en hylde med specialøl. Den var måske ikke særlig stor, men da det var
amerikansk mikrobryg, var der meget jeg ikke kendte til. Jeg valgte lidt øl med
til frokost og til senere aftenhygge på balkonen.
Sweetwater
Brewing Company er et bryggeri fra Atlanta i Georgia. Freddy Bensch og Kevin
MacNerney var roommates på college i Colorado. De fik deres første job med at
vaske fustager på et lokalt bryggeri – mod betaling i ”free beer”. Som de siger
– det betød ”at deres karakterer gik op, deres biler blev lavet og de fik mange
venner. Solen skinnede lidt klarere”. I hvert fald blev de mere interesserede i
øl end i bøger og efter college fik de sig en bryggeruddannelse i Californien.
I sommeren ’96 bragte OL dem til Atlanta og de opdagede at der var brug for
noget bedre øl i området. De skaffede midler til at starte deres eget lille
bryggeri, der åbnede i 1997. De første øl solgte de rundt om i Atlanta fra en
gammel varevogn, de kørte rundt i, men siden fik de kontakt til forskellige
barer, der ville sælge deres øl. Derefter flyttede de til et nyt bryggeri i det
centrale Atlanta og i 2004 flyttede de endnu engang til en ny lokation, for at
udvide bryggeriet. De brygger ca 400.000 tønder om året.
Deres
første store succes var ”Extra Pale Ale”, men efter Georgia åbnede for salg af
stærkere øl er deres ”IPA” også blevet meget populær.
Det
er en orangegylden øl på 6,3%. Den er brygget med Chinook, Cascade og Columbus
og tørhumlet med Simcoe og US Goldings. Det giver en god aroma, hvor jeg synes
fyr træder mere frem end grape og citrus. God lang bitterhed. Humlesmagen føles
en smule tung. måske pga. den kraftige tørhumling, som jeg synes nogle gange
tager lidt af friskheden.
Karakter
4
Jeg
købte også ”Fat Tire”, der er flagskibet hos bryggeriet New Belgium. Bryggeriet
blev skabt i 1991 af Jeff Labesch og Kim Jordan. Det ligger i Fort Coins,
Colorado og er kendt for sin mijømæssige og sociale ansvarighed.
I
1988 kørte Jeff Labesch rundt i Belgien på en mountainbike med ”fat tires”, og
sugede de lokale øltraitioner til sig. Da han vendte hjem til Fort Collins,
havde han en masse ideer til opskrifter med sig og de to første øl blev en dubbel
ved navn ”Abbey” og en amber ale ved navn ”Fat Tire”. Sammen med sin kone, Kim Jordan
udviklede han bryggeriet. I 1996 importerede de Peter Bouckeart, til at tage
sig af sour ales. Han havde tidligere arbejdet for Rodenbach. Med tiden trak
Jeff sig mere og mere fra produktionen, der blev ført videre af Pter og Kim. I
2015 overgik bryggeriet til Christine Perich.
”Fat
Tire” er en rødlig, ravfarvet øl på
5,3%. Det er ikke en ekstrem øl, men har derimod en behagelig fremtoning med en
god balance. Der er brugt Willamette og Golding med en bitterhed på 22 IBU. Det
er mest de let sødlige, maltede noter der møder en, Det gælder også i smagen,
der dog balnceres fint af humlen.
Karakter
4
Læg
mærke til flaskehalsen. Vi kender den fra Westmalle og Westvleteren.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar