Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 5. juli 2023

Tid til en øl - Nordkap / Mack


5. Juli 2023

Bryggeriet Mack har i mange år været det nordligste bryggeri, men nu er man begyndt at brygge på Svalbard. ( derom en anden dag ). Bryggeriet blev stiftet af Ludwig Mack i 1877, hvor deres første øl - 'Potøl' - kom på markedet. Bryggeriet ligger midt i Tromsø, der er den største by i Nordnorge. Der er flere bryggerier i byen nu, men Mack var først.


I 1928 åbnede Ølhallen, og den blev i 2014 moderniseret og udvidet, så der nu er 67 haner. De sytten er bryggeriets egne traditionelle øl, men de 50 andre er norsk specialbryg. Mack er selv fulgt med tiden og har et ekperimenterende mikrobryggeri ved siden af, så der er en del af deres eget og ellers er der f.eks: Lervig, 7 Fjell, Kinn, Bådin og Salikatt.


Jeg smagte et par stykker fra andre bryggerier, men det skriver jeg om senere. I dag er det Mack.



Rauchbier' var en øltype jeg ikke havde ventet i Norge, så den måtte jeg smage. 


Den er på 4,7%, har en smuk kastaniefarve og en dejlig duft af røg. Den var blød og rund i munden og smagte af malt med en sødlig røg. Godt doceret - hygge ved pejsen.

Karakter 4


2 dage senere spiste vi på Nordkapklippen, og så solen ikke gå ned. Der var ikke fuld sol til midnat for det var skyet lidt til, men mere end der oftest er.



I restauranten kunne man kun få en 'Nordlys' fra Mack. Den lanceres som en 'mørk pilsner', men der er tale om en wienerøl eller en classic om man vil. Jeg havde tidligere på dagen fået en tuborg Classic i bussen, og heldigvis var denne i en ganske anden kategori. Der var en fin balance mellem humle og malt, hvor en let antydning af karamel rundede det hele af. Kun 4,5%, men med god mundfylde.

Karakter 4


I 2014 relancerede Mack også deres pilsner - 'Isbjørn' - der i løbet af 3 måneder, blev deres førende mærke. På vores hotel i Honnigsvåg var det den eneste lokale øl, og selvom den ikke er fra Macks mikrobryg, skulle den alligevel smages.


'Isbjørn' er på 4,5%, og den har en lav, men fin bitterhed på 22 IBU. Det er ikke nytænkning, men en ganske gedigen pilsner, God humlesmag, men de bryster sig også af deres aromahumle.

Karakter 3+










Ingen kommentarer:

Send en kommentar