Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 7. juni 2013

Tid til en øl - Batemans Vintage Ale

 
7. Juni 2013

I dag har jeg haft prøver på næste uges koncertprogram, hvor elever skal spille til sommerkoncert. 2 duetter – 2 stykker af Beatles for 2 klarinetter og guitar og et sykker for guitarkvartet. Alle prøver gik godt, og så havde jeg fuldt fart på for at komme til ekstra dansetræning. Vi har fået nye koreografier i slowfox og tango, og i dag skulle sidste del af tangoen præsenteres. Det var en spændende ( og vanskelig ) serie, men vi fik nogenlunde styr på. Vi prøver i morgen tidlig om vi kan huske noget som helst.

Vi havde aftalt med vores danseinstruktør, at vi skulle hygge os samme med lidt at drikke og lidt at spise. Og han fortalte, at han havde fundet en helt speciel øl, som jeg sikkert ikke havde smagt. Og jeg har smagt 1758 øl indtil videre.

Men han havde ret. Op af tasken hentede han to ”Vintage Ale” fra Batemans. Han havde købt dem i Skjold Burne, der ligger rundt om hjørnet fra danseskolen. Og det var virkelig lidt af en overraskelse.

Bryggeriet Batemans blev stiftet i 1874, hvor George Bateman og hans kone Suzanna solgte deres farm og  lejede et bryggeri i Wainfleet. Ingen af dem havde nogen erfaring med at brygge, udover at Suzanna lejlighedsvis bryggede lidt øl i køkkenet. De købte brygudstyr af Edwin Crowe, og hans brygmester have ikke planer om pensionering, så han blev i mange år. Ingen kan huske hans navn – han var blind og gik under navnet Mr. Maltshovel. I 1880’erne flyttede bryggeriet til større lokaler i Salem House.

Bryggeriet blev overtaget af Harry Bateman, og i 1950 gik hans søn George også ind i produktionen.

Han bryggede i 1970’erne en Barley Wine, og han tog de sidste 10 kasser af sidste produktion og gemte dem under gærtankene for at de skulle åbnes på sønnens – Stuart – 21 års fødselsdag i 1981. Men man glemte alt om disse flasker, indtil 2007 hvor lederen af gærrummet sagde; ”Stuart, skal de flasker nogensinde åbnes eller vil du bilde folk ind at du endnu ikke er 21 år.”Og så smagte de på det 31 år gamle bryg. Og sikke en smag.

Nu laver bryggeriet en ”Vintage Ale” baseret på den gamle opskrift, men lagret på egefade. Den nærværende øl har naturligvis ikke ligget i 31 år, da den er fra 2012, men ideen er af lave en serie af Vintage Ales fra hvert år, og så kan man jo selv gemme dem. Det er en ”Limited Edition”, der sælges indtil lageret er tømt. Hvor mange flasker der er tale om ved jeg ikke, men min var nr. 24372. Den kommer i en flot æske, som vi også kender det fra Fuller’s. Det ser eksklusivt ud.

Det er en mørk ravfarvet, næsten mahogniefarvet øl på 7,5%. Et væld af små bobler lige når der hældes op, men de fortager sig hurtigt. Dejligt cremet, lyst skum. Der er en fin aroma af blomme og rosin, hvor egetræet og alkoholen også får sig markeret. God fyldig krop. Smagen er vinøs. Det er ikke uden grund at stilen kaldes barley WINE. Alkoholen er ikke overdrevent dominerende, men giver det rette indtryk. Der er noter at søde frugter og lige i slutningen dukker et strejf af vanilje op. Det er en kompleks smag, der ikke lige afslører alle facetter. Humlebitterheden er ikke fremtrædende, som man kender det fra amerikanske barley wines. En øl til at nyde en stille aften.

Karakter 5

Tak til Simon – både for dans og øl.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar