Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 12. juni 2013

Tid til en øl - Traquair Bear Ale


12. Juni 2013

Traquair Castle er den ældste beboede bygning i Skotland. Det stammer fra 1107 og det hævdes at der tidligere har ligget en endnu ældre bygning der. I 1286 kom Skotland i krig mod England og Traquair blev belejret og indtaget af de engelske tropper. Indtil 1306 boede de engelske konger ofte på slottet, som derefter blev givet tilbage til den skotske krone.

I 1491 overtog James Stuart slottet og det har været slægten Stuarts besiddelse siden. Stuarterne har gennem Jacob Stuart ( Jacob II ) et krav på den engelske trone, og har ved flere lejligheder forsøgt at tilkæmpe sig den igen. Jacob II blev afsat i 1688 og flyttede derefter til Frankrig

Det var herfra, at Charles Edward Stuart ( Bonnie Prince Charles ) rejste til Skotland for at samle tropper til endnu et forsøg på at erobre tronen. Og i den forbindelse besøgte han Traquair Castle.

Da han drog derfra en sen efterårsdag i 1745, lukkede slottets ejer – den 5. jarl af Traquair – slottets berømte Bear Gate efter ham. og erklærede at de først ville blive åbnet igen, når Stuarterne sad på den engelske trone. Som bekendt gik det Bonnie Prince Charles skidt i det efterfølgende slag og porten har ikke været åbnet siden.

 
Bryggeriet på Traquair er af noget nyere dato. Da Peter Maxwell Stuart overtog slottet i 1964, opdagede han under restaureringen et gammelt brygudstyr. Han besluttede at sætte en ny produktion i gang og fik hjælp af bryggerne fra Belhaven.
De brygger for tiden vist kun tre øl – Bear Ale, House Ale og Jacobite Ale, men har tidligere også haft den fremragende ”Laird’s Liquor” og jubilæumsøllen ”900” på programmet. Alle deres øl er af høj kvalitet.
Den letteste er ”Bear Ale” på 5,0%. En skotsk brown ale, der kom på flaske i 1996. Den er mørkebrun, klar og toppet af beige skum. Man mødes af en mørk maltet duft, med noter af rugbrød og flødekaramel. Den føles let og frisk. Også i smagen finder man karamel og ristet brød ( der lige har fået lidt for meget ). Eftersmagen er præget af en markant bitterhed, der balancerer noget af de sødladne karamel. Der er udelukkende brugt East Kent Goldings i alle Traquairs øl.
Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar