Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 23. juni 2013

Tid til en øl - Ölvisholt Bruughús Lava


23. Juni 2013

I dag har vi øvet en gennemspilning med orkester. Det bliver fantastisk. Derefter var vi til Sankt Hans middag hos min bror og svigerinde, og derefter på Lindholm Høje for at se Sankt Hans bål. Min datter synger i Coro Misto og det er en tradition at koret synger en håndfuld danske midsommersange der. Det er meget stemningsfuldt med bål, fantastisk udsigt og smuk korsang.

Da vi kom hjem fandt jeg en øl, der måske kunne give lidt illusion af Sankt Hans bål. Etiketten kan godt ligne sådan et en smule, men ser man bedre efter er det altså lava.

 
Det er vist første gang jeg smager en islandsk øl. Den stammer fra håndværksbryggeriet Ölvisholt Bruughús og bærer navnet ”Lava”. Billedet på etiketten er ikke et Sankt Hans bål, men et udbrud fra Hekla ( Islands mest aktive vulkan ) set fra Bryghuset.
Bryghuset ligger i den sydvestlige del af Island, hvor der er mest frodigt. Det betyder, at der kan gro græs, og Ölvisholt farmen har da også gennem tiden været mest kendt for fårehold og mejeri. Men i 2007 slog de sig – sammen med nabogården – på ølbrygning, og det er udelukkende det, de nu koncentrerer sig om.
 

Deres øl – ”Lava” er en ”smoked imperial stout” – lavet af hvedemalt og seks typer bygmalt, her iblandt røgmalt. Humletyperne er First Gold og Fuggles. Øllen var oprindelig beregnet for det svenske marked, men kan nu også fås i hjemlandet, og altså også her i Danmark.

Det er en kulsort øl på 9,4%. Lysebrunt skum topper bryggen. Der er en duft af ristet malt, kaffe og røg fra Sankt Hans bål. En god krop – den syder lidt i munden som en islandsk gejser. Det er ikke humle der dominerer smagen, men en sødlig røgsmag fra lejrbål sammen med ristet malt.

En spændende første indtryk af islandsk øl.

Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar