7. August 2014
Dette underlige, mørke billede er taget på
vores hotelværelse i Hamburg – sidst på dagen efter mange skridt rundt i byen.
Så var det godt at få fødderne op. Det ser ud som om, der er enorme mængder
bundfald, men det er et synsbedrag – Holsten’s ”Edel” er faktisk en ren og ædel
drik.
Læg mærke til den danske stavemåde –
Holsten. Der er måske stadig belæg for at kræve Danmark til Ejderen ( eller
måske helt til Elben ).
Holsten Brauerei er grundlagt i Hamburg,
i bydelen Altona i 1879. Man eksporterede en hel del øl til England. Bryggeriet
blev sønderbombet under 2. Verdenskrig, men blev genopbygget i 1946. I starten
af 50’erne genoptog man eksporten til England og udvidede også ved opkøb at
andre bryggerier i Tyskland. I 2003 købte Carlsberg bryggeriet.
Man producerer foruden Holsten-mærket
også Astra, Feldschlösschen og Landskron. Bryggeriet logo afbilleder
Ditmarskens våbenskjold, men ridderen har et skjold med et stort H på.
Ditmarsken er området fra Elben til Kielerkanalen.
”Holsten Edel” er en lys pilsnertype på
4,9%. Undertitlen er ”Würzig”, der betyder ”krydret”. Det gør sig ikke gældende
i belgisk forstand, for den er brygget efter Das Reinheitsgebot. Det skal nok
ses i forhold til deres ”Pilsener”, og det er de små nuancer, vi taler om. ”Edel”
er lidt lettere humlet med en IBU på 23, hvilket giver de frugtige noter lidt
mere plads.
Det er en lys gylden øl med mange små
bobler. Svag duft af støvet korn og syrligt æble. Den føles først blød og rund,
men udvikler sig med en prikkende livlighed til sidst. Afdæmpet frugtig smag
med let bitterhed i eftersmagen.
Karakter 3+
I går åbnede jeg en ”Gull” fra det
færøske bryggeri Okkara. Jeg har tidligere skrevet om denne øl, men uden foto.
Desuden synes jeg, at de har fået bedre styr på balancen. Der er kommet mere
sødme med, og den syrlige ascorbin-note er skubbet i baggrunden. Så der er
belæg for at hæve karakteren med et enkelt + - altså 3+.
Holsten Brauerei laver også en pilsnerøl,
der lægger sig mere i den humlede nordtyske tradition – ”Extra Herb” ( extra
bitter ). Her når bitterheden op på 40 IBU.
Det er også en lys øl med mange små bobler, så det er nærmest som at
gentage sig selv. Alkoholprocenten er på 5,0% så det afviger heller ikke meget.
Det er kun humledoseringen, der er ændret. – ”Doppelt gehopft”.
Det giver en øl, hvor det sødlige
indtryk er forsvundet, og det er bitterheden, der dominerer. Jeg synes den var
noget neutral i smagen, men den fungerede glimrende sammen med maden ( boller i
karry ). En frisk øl, der ganske givet også vil være god efter endt
hækklipning.
Karakter 3+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar