27. August 2014
Der var kun indlagt en lille ryge/tissepause
i Mikkellersmagningen, for vi havde lagt en god bund, da der blev serveret
chili con carne i begyndelsen af smagningen. Det var heldigvis ikke krydret så
kraftigt, at det blev uspiseligt, men man kunne ødelægge sine smagsløg ved at
drysse ekstra chili på, hvis man havde lyst.
– Det havde jeg ikke.
Så vi fortsatte med endnu en IPA – ”Amass
IPA” på 6,5%. den er lavet i samarbejde med Amass Restaurant i København.
Mikkel Bjergsø har længe haft interesse for kombinationen mellem mad og øl, og
har kreeret øl i samarbejde med flere kokke. ”Amass IPA” er en uklar, gullig øl
med tæt, hvidt skum. Her mødes man af en dejlig frisk humlearoma, der virker
mere indbydende end den vi mødte tidligere. Det er amerikansk humle med mere
grape og citrus. Den grapenote dukker også op i smagen, men er mere afdæmpet
end den var i ”Vesterbro Pilsner”. Til gengæld er bitterheden en del kraftigere,
og bliver fint hængende i eftersmagen.
Karakter 4
”Risgoop” er en øl i den serie, der er
lavet i samarbejde med Three Floyds i USA. ( Jeg har tidligere omtalt de fire
andre øl i serien – ”Hvedegoop”, ”Oatgoop”, ”Boogoop” og ”Ruggoop” ). Der
hersker lidt uenighed om øltypen – er det Barley Wine, Double IPA eller noget
helt tredje. Min sidemand skar igennem og udnævnte den til en Sake, da den jo
er lavet med ris. I så fald må man jo kunne kalde den en ”Double Imperial Sake”
eller noget i den stil. Det er da noget nyt.
Det er en uklar, orangegylden øl.
Aromaen er kraftig med citrushumle, og en smule opløsningsmiddel. Jeg synes,
den virker lettere i karakteren end de forrige ”goops”. Selvom der også dukker
sødme op, virker ”Risgoop” skarpere og mere spids end de tidligere udgaver. Jeg
savner den fylde, der har kendetegnet de andre.
Karakter 4
”Beer Geek Breakfast” var en af de
første øl jeg smagte fra Mikkeller, og det er en af de første successer fra
bryggeriet. Det er en øl, der indeholder alt, hvad man kan forvente af et
solidt morgenmåltid. Havregryn, kaffe, mælk og brød. Jeg kunne forstå på
snakken, at øllet tidligere blev brygget hos Nøgne Ø i Norge, men nu er flyttet
til Lervik Bryghus. Opskriften skulle været uændret, men jeg synes alligevel at
denne øl var mindre fyldig end jeg husker den. Min sidemand, der er en erfaren
håndbrygger, sagde at selv små variationer under brygningen ( f.eks
mæsketemperatur ) kan give tydelige udslag i slutresultatet. Tilbage til Nøgne
Ø med den.
Karakter 4
Successen var så stor, så der er lavet
flere forskellige udgave af ”Beer Geek Breakfast”. Der er lavet med ekstra
humle, med bacon, vanilje, bourbon og med kaffe filtreret gennem tarmsystemet
på en vietnamesisk Cà Phê Chõn. Det var denne sidste udgave vis skulle smage – ”Beer
Geek Brunch Weasel”. Jeg er ikke helt klar over forskellen på ”breakfast” og ”brunch”
i denne sammenhæng. Måske er det bare, at den er kraftigere ( 10.9% ) og den
har da også den fylde, jeg tidligere savnede. Aromaen er mørkere med chokolade
og kaffe med fløde. Smagen er mere kompleks. Her blander ristet malt, kaffe,
vanilje og chokolade sig i skøn forening. Om man lige kan smage, at det er den
dyre kaffe, ved jeg ikke, men man fornemmer ikke bitterhed fra kaffen, hvilket netop
skulle være dens kendetegn ( altså at den ikke er bitter ). Denne øl er også
fremstillet hos Lervik, så mit argument fra før gælder måske ikke.
Karakter 5
Med ”Black Hole” går vi endnu en tak op
med hensyn til procent og fylde. ( 13,1% ). Det er også en øl, der siden er
kommet i flere fadlagringer. Jeg har tidligere anmeldt ”Tequila”, der var
fremragende. Jeg blev lidt skuffet over denne originale vare. Igen var den
tyndere og mere syrlig end jeg husker den, men det skal siges, at det jo også
er lang tid siden jeg smagte den første gang, og dengang havde jeg ikke smagt
så mange kraftige øl. Jeg kan dog huske, at jeg også den gang tænkte at det er
en smule unødvendigt med at det bliver så kraftigt.
Det var en spændende ølsmagning, hvor vi
kom igennem mange forskellige smagsindtryk. Jeg må dog nok sige, at jeg synes,
kvaliteten er noget svingende. Det virker som om alle eksperimenter kan sælges
under en eller andet form. Men på den anden side er det jo også godt, at der er
nogen der vil og tør eksperimentere. Så kan andre bryghuse holde sig til de
mere sikre ( og måske kedeligere ) øltyper.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar