30. November 2014
I går holdt jeg en juleølsmagning for
vennerne, og det er noget, jeg vil skrive om i december, for i år har jeg
besluttet først at starte med juleøl i julemåneden.
Men sidste weekend havde vi vennerne på
besøg i madklubben og smagte der forskellige gode øl. Efter maden sad vi og
ventede på kaffen, og jeg syntes, vi skulle fordrive ventetiden med en ( forhåbentlig ) lækker chokolade stout.
Maisel fra Bayreuth er nok mest kendt
for deres fremragende hvedeøl, men de har også på det seneste haft samarbejde
med andre bryggere for at frembringe andre øltyper.
Marc Goebel er brygchef på Maisel og har
kreeret en personlig udgave af en irsk stout. Og det er en personlig udgave,
der ikke minder meget om f.eks Guinness. For det første er det en undergæret
bockøl på 7,5%. For det andet er det ikke en tør, ristet bitterhed der er søgt,
men derimod en væsentlig mere sød øl med chokolade og skovbær. Det fremgår ikke
tydeligt, om der er tilsat chokolade, eller om det er en øl, der efterlever
Reinheitsgebot. Der er brugt flere specialmalte, og de giver en flot chokoladefarvet
øl med lyst skum på toppen, Duften er let sødlig med fine chokoladenoter. Den
har en dejlig fylde – det er ikke som at drikke chokolade, men god fylde.
Smagen er formidabel. Jeg tror det er den første chokoladeøl, hvor jeg har haft
fornemmelsen af rigtig mørk chokolade. Det plejer at være lettere vammel mælkechokolade.
Det betyder også, at den ikke virker så sød som den slags ellers godt kan være.
Der er brugt et udvalg af Hallertauhumler til en bitterhed på 26 IBU. Det giver
en velbalanceret øl, hvor den mørke chokoladesmag virker inciterende på
smagsløgene. Købt på chokolademuseum i Hamborg, men kan vist fås mange steder.
Karakter 5
Ingen kommentarer:
Send en kommentar