2. November 2014
Fredag
d. 31. oktober og lørdag d. 1. november var der Nordic Brew Festival i Arena
Nord i Frederikshavn. Som sædvanlig kan jeg ikke komme til den slags
arrangementer på en hverdag, men lørdag tog jeg – efter endt korprøve – derop med
et par venner. Min kære kone havde tilbudt at køre - og hente os igen senere. Så er man godt gift.
Vi mødtes med to mere, der dog selv måtte tage toget.
Det
var det kendte koncept med poletter, der gav smagsprøver, så vi købte 20 til at
begynde med. Det blev ikke til flere, men jeg fandt et par stykker, der var
tabt på gulvet, så det var jo ikke så ringe.
Første
stop var hos Ugly Duck, der havde et stort udvalg med, Vennerne nød en IPA, men
jeg valgte den eneste øl, jeg ikke kendte – ”Højsaison”. Det er et samarbejdsbryg
med Kolding Bryglaug – en kraftig saison på 7,5%. Det er en uklar øl med orange
skær. Let syrlig duft, men også tydelige eksotiske noter fra Citra humlen, der
er brugt til tørhumling. En forfriskende øl til at starte på.
Nordic
Brewing er et nyt bryggeri fra 2013. Det er Tobias Kiil der står for det hele.
I 2013 vandt han guldmedalje for røgøllen ”Trussetyven”. Det er en bockøl på
7,2%. Brygget med 17% tørverøget whiskymalt, og tørhumlet med Aramishumle fra
Alsace i Frankrig. Den har en dejlig duft af røg, der ikke bliver for sodet. Den
er fyldig med smag af sødlig røg i begyndelsen og friskere afslutning, hvor
humlen tager over med let citrus.
Jeg
fik også en smagsprøve på deres belgiske juleøl ”Santas Nightmare”
Jeg
fik hurtigt forlagt mit program med oversigt over stande, og lånte et af en af
kammeraterne. Det glemte jeg flere gange ved forskellige stande og måtte
tilbage efter det, og til sidst forsvandt også det. Denne gennemgang bliver
ikke nødvendigvis i den rækkefølge vi smagte øllet.
Hos
Kongebryg fra Køge fik vi en længere snak – om bla. deres ”Æbleøl”, der slet
ikke skulle have været med. Em mørk øl brygget med egetræsspåner, Amarillohumle
og Westmallegær – samt æbelmost. En virkelig dejlig øl hvor egetræet var fremme
i aromaen, mens æblemost gav et fint modspil til de sødlige, mørke noter.
Deres
”Jól Bock” er brygget med havre, hvede, byg, rug og spelt. Det var også en øl
af fornem kvalitet.
Derefter gik turen til Anders Kissmeyer,
der havde flere øl med i kategorien Ny Nordisk øl – bla. med hyben. Jeg valgte
nu en ”fortlagret traditionel wienerøl” ved navn ”1914”. Jeg skulle naturligvis vide hvad ”fortlagret”
betød. Det er en jubilæumsøl – brygget i samarbejde med Livgardens Historiske Samling,
Garderhøjfortet og Ebeltoft Gaatdbryggeri. Til minde om Livgarden mobilisering
til Sikringsstyrken i 1914, Øllet er lagret på træfade i Garderhøjfortet –
deraf betegnelsen ”fortlagret”. Glimrende øl med let syrlighed fra fadet.
Som gammel Pink Floyd fan måtte jeg
naturligvis også smage ”Dark Side of the Moon” En Imperial Porter lagret på Niepoort
portvinsfade. Det giver en dejlig rund og blød smag, hvor chokolade og mørk
frugt blander sig med portvinen
Vi skulle da også lige smage Thisteds
forsøgsudgaver med ”Limfjordsporteren. De har lavet lidt sjov med at øge en af
ingredienserne i øllet. Det er blevet til en ekstra humlet udgave og en, hvor
lakridsen har fået overtaget. Jeg fik en fin snak med Antoni, der dog havde
travl med at dele smagsprøver ud. Humleudgaven var bestemt ikke vellykket, men
lakridsudgaven var god, for jeg elsker lakrids i øllet. Her var det absolut
udpræget – ja, fuldstændigt dominerende. Det havde ikke meget med en ”Limfjordporter”
at gøre, men jeg synes det er et sjovt forsøg. Antoni antydede også kraftigt,
at det heller ikke skulle opfattes som mere end det.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar