Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 23. juni 2010

Tid til en øl - St. Andrews Ale

23. Juni 2010

Atter en dag med byggeri på Skansen. Denne gang var solen fremme og det var varmt. Vi fik lagt bagtæppet ned, så det kunne blive malet. Det er New York Skyline. En sort silhuet, som jeg malede et utal at små lysende vinduer på. Det tog hele dagen.

Min kone og ældste datter er ude for at synge til Skt. Hans på Lindholm Høje. De synger i Coro Misto, der hvert år står for det musikalske indslag til Skt. Hans festen. I år var jeg ikke med for at høre det.

Jeg blev hjemme og så nogle afsnit af ”Avatar, The Last Airbender” sammen med min yngste datter. Det er en meget flot tegnefilmserie – sjov og spændende og med gode personbeskrivelser. Nu kommer den snart i en rigtig spillefilmsudgave. Mere om den en anden dag.

Til aften nød jeg en øl fra Belhaven i Skotland. Jeg har skrevet om bryggeriet tidligere ( 12. marts 2009 ).

” Bryggeriet ligger i Dunbar- lidt øst for Edinburgh – og stammer fra 1719. Munke slog sig ned i området allerede omkring 1200 og de har sikkert også brygget, men John Johnstone overtog stedet i 1719 og det er første dokumenterede optegnelse. Bryggeriet hed i mange år Dudgeon & co. efter Ellis Dudgeon, der overtog det i 1815 .Det skiftede navn i 1970-erne og er det største regionale bryggeri i Skotland. I 2005 blev det opkøbt af engelske Greene King.”

Det siges, at den østriske kejser Franz I foretrak øl fra Belhaven og henviste til dem i et brev fra 1827 som ”Skotlands Bourgogne”

De brygger en øl til den berømte golfbane St. Andrews, hvor man har spillet siden 1400 tallet. Den gamle bane – The Old Course – er kendt som ”The Home of Golf”, hvilket også er undertitlen på ”St. Andrews Ale”. The Old Course var oprindelig på 22 huller, men i 1764 slog man 8 huller sammen til 4, så man endte med 18 huller, hvilket siden har været normalen.

”St. Andrews Ale” er på 4,6% og den er beregnet til eksport og til salg på flaske. Derfor er den mere humlet end man normalt møder i Skotland.

Det er en flot ravfarvet øl med kraftigt, hvidt skum. Der er en god duft af bygmalt og en svag antydning af røg. Øllet føles livligt med en prikkende fremtoning, der kunne tyde på ekstra kulsyre. Smag af karamel, der afløses af lidt blomsternoter, inden der afsluttes med en god bitterhed. Måske kan man lige ane røgsmag, men så heller ikke mere. Den er humlet med Fuggles og East Kent Goldings.
Karakter 4    

Ingen kommentarer:

Send en kommentar