Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 30. juni 2010

Tid til en øl - Chili-øl


30. Juni 2010

I dag er det et år siden, min far døde. Man synes, det er lang tid siden – der er sket så meget – og samtidig er det svært at forstå, at der allerede er gået et år. Mindet om ham lever heldigvis stadig stærkt hos os alle.

Vi tog en tur på kirkegården med min mor og derefter til frokost på Havkatten i Hals, hvor vi fik et stjerneskud. Der kunne jeg også få et øl fra Thor Bryggeriet – udvalget var bestemt ikke stort. Jeg valgte en ”Classic” og blev egentlig positivt overrasket. Pæn mørk farve med blødt skum på toppen. En god maltet duft mødte en som det første indtryk. Øllet føles temmelig livligt, som om der er ekstra kulsyre i. Smagen er også god med en sød maltet smag, der holder pænt og der er den udmærket balanceret bitterhed i eftersmagen, der dog er lidt kort. Men alt i alt en bedre repræsentant for industriøllet end så mange.

Karakter 3

Til aften kom madklubben på besøg. Vi fik mørbrad fra grillen og salat, og så skulle vi smage forskellige udgaver af øl med chili i.


Først åbnede vi en ”Red Hot Chili Ale” fra Svaneke Bryghus på Bornholm. Det var et af de første mikrobryggerier i Danmark ( åbnede i 2000 ), men siden 2007 er den egentlige produktion flyttet til et nyt bryghus. Det gamle bruges til restauranten og til eksperimenter, så man kan forstille sig at chiliøllen er brygget der. Der er brugt friske røde chilier under kogningen.

Jeg har ikke tidligere været så imponeret at Svanekes øl, men denne er et behageligt bekendtskab.

Det er en rødlig øl på 5,0%. Fint hvidt skum og en behagelig fylde i munden. Smagen er sødlig med en snert af blomme. Chilien anes først i eftersmagen og er aldeles ikke dominerende, nærmest lidt for afdæmpet. Når den hedder chili ale vil man godt udfordres lidt på smagsløgene.

Karakter 4

Den næste øl var en af de første, der benyttede chili i brygningen. ”Chili Chokolade Stout” fra hedengangne Brøckhouse. Jeg smagte den første gang på ølfestivalen i Århus. Dengang brændte den temmelig meget på læberne, men da var de også mere følsomme, da det var sent på dagens program. Her til aften var det ikke så galt.
Det har jo været meget normalt at parre chokolade og chili, så det er jo nærliggende at komme chili i en chokolade stout. Jeg mener, øllet blev brygget, da stifteren Allan Poulsen stoppede på Brøckhouse. Der er brugt mørkt ristet byg, valset havre og sortristet umaltet byg, samt mørkt muscovadosukker. Dertil er tilsat belgisk Callebaut-chokolade og mexicanske Chipottle chilier.
Det giver alt sammen en meget mørk øl med brunt skum. Procenten er 6,3%. Aromaen er kraftig med sødme og ristet kaffe. Meget fyldig øl, der giver indtryk af sukker og chokolade, sammen med en bitter ristet afslutning. Igen dukker chilien først op til sidst med en brændende fornemmelse, men ikke så stærkt som jeg husker.
Karakter 4+

Vi sluttede af med vinderen af ”Årets øl 2009”. Det var endnu engang Midtfyns Bryghus, der løb af med sejren, med denne ”Chili Tripel” på 9,2%. Der er dog ikke mange oplysninger at hente om brygning og ingredienser af den grund. Man må blot konstatere, at det er en dejlig øl.
Den er noget rødere end en tripel normalt er. Øllet toppes at et svagt hvidt skumlag. Duften er kraftig og nuanceret, men en udpræget søme. Denne søde note går igen i smagen, hvor den belgiske gær også sætter sit præg med krydrede noter. Her træder chilien i karakter og brænder lifligt, men dog behageligt i munden og på læberne. Der er nærmest en opgradering af Svanekes øl.
Karakter 5                                                                                                 
Alle 3 chili-øl var gode, men det var kun Midtfyn, der gav en rigtig brændende fornemmelse af chili. Jeg er normalt ikke begejstret for chilikrydret mad – det bliver let for stærkt, men disse øl holder sig på et niveau, jeg kan klare. Og som nævnt vil man jo gerne mærke lidt varme, når der reklameres med det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar