Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 5. juni 2010

Tid til en øl - Reissdorf Kölsch

4. juni 2010

I dag har vi fået ny computer. Den gamle var aldeles færdig og ville til sidst ikke gå på nettet mere. Vores dejlige svigersøn var her for at sætte det hele op. Mail og Internet og alle de andre dokumenter, vi havde gemt fra den gamle pc.

Vi nød en øl i sommervarmen til aftensmaden – pølser på grill. Og dertil en lys øl, som jeg havde fundet på tilbud i Ølkonsortiet – Reissdorf Kölsch. Jeg har smagt 2 kölsch før (”Früh” og ”Gaffel”)  men kan se at jeg ikke har skrevet om dem før.

Kölsch er den regionale øltype fra Köln. Det er en overgæret øl – altså egentlig en ale, men overgæren er tilsat ved væsentlig lavere temperatur end normalt ( 10 – 12 grader ) og det giver en slankere øl, der minder meget om en pilsner. Man kender noget tilsvarende fra nabobyen Düsseldorf, hvor man brygger den lidt mørkere Altbier. Navnet er beskyttet, så kun øl, der stammer fra Köln, må benævnes kölsch.

Den er brygget på lys malt og en 1/5 hvedemalt, der er med til at mildne den. Derudover er den koldmodnet i 2-3 uger, hvilket også er med til at lette den. Jeg har tidligere været en anelse skuffet, fordi jeg syntes den mindede for meget om en pilsner, men jeg begynder at sætte mere pris på typen efterhånden.

Det er en meget lys øl, med kraftigt hvidt skum og en eksplosion af bobler. Duften er let med en anelse lys byg og lidt kiksenoter. Den føles utroligt sprudlende og let i munden. Smagen er afdæmpet og en smule frugtig, og jeg har måske før savnet lidt mere kraft og bitterhed. Med det er slet ikke formålet. Det er en behagelig let øl, der på mange måder minder om en international pilsner, men den føles mere samlet og rund i det. Der er ikke nævneværdig bitterhed i eftersmagen.

Karakter 3+

”Kölsch” serveres i små glas ( 20 cl ) af hurtige tjenere i blå forklæder. De benævnes Köbes, og de bærer de små glas rundt på en lille bakke, hvor glassene står i små huller for ikke at vælte. Selvom det er små glas, kan man let få nok indenbords, for der bliver sat et nyt glas foran en, indtil man siger stop.

Bryggeriet Reissdorf blev grundlagt i 1894 af Heinrich Reissdorf, Bryggeriet producerer ikke Andet end kölsch. De har også en alkoholfri udgave. På deres hjemmeside kan man tage en virtuel 360O rundtur på bryggeriet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar