Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 26. maj 2010

Tid til en øl - Nørrebro Little Korkney Ale 2007 Niepoort

25. Maj 2010

Til sølvbryllupet fik vi en portvin af vores gode venner fra dans. ”Reserve Ruby” fra Niepoort.

Det er 5. generation af familien Niepoort, der nu ejer vingården. Den ligger i Duoro-regionen i Portugal og har altid produceret portvin at høj kvalitet.

”Reserve Ruby Port produceres på druer, der kommer fra gamle vinstokke i Pinhão-dalen og Ferrao-dalen. Beplantningen består mest af Tinta Roriz, Touriga Franca og Touriga nacional, samt en del andre lokale druesorter. Druerne står blandet i marken og blandingen sker ved høsten hvor alle druer høstes samtidig. Vinstokkene som leverer druer til Reserve Ruby er over 30 år gamle. Druerne håndplukkes i september og oktober og trædes, af både mænd og kvinder, med fødderne i lagares (lave granitkar). Når gæringsprocessen har opnået en del alkohol, men mosten stadig besidder store mængder naturlig sødme, tilsættes druespiritus og gæringen bringes til ophør. Dette skaber portvin med en alkohol styrke på ca. 20 procent og en vin med høj restsukker. Reserve Ruby lagres i 3 år i store træfade.”

Den er rubin-rød, som navnet antyder. Temmelig svag duft, hvor jeg mest fornemmer alkohol. Den føles varmende i munden og temmelig skarp ( alc. 20% ). Smagen er meget kraftig og fyldig og præget at kirsebær. Det er en utrolig velsmagende portvin.

Jeg havde for at fejre sølvbryllupsdagen indkøbt en speciel øl fra Nørrebro Bryghus. ”Little Korkny Ale 2007 Niepoort Barrel” Altså en øl, der er lagret på Niepoort-fade. Jeg havde ikke tidligere stiftet bekendtskab med portvinen, så det var et fantastisk sammentræf, at vi netop i dag skulle få den foræret. Nørrebro Bryghus har i år vundet 2 guldmedaljer og 1 sølvmedalje ved ”World Beer Cup” i Chicago. De 2 guldmedaljer blev vundet med øl ( Limited Release), der er lagret på Niepoort-fade.
Den ene er en stout og den anden er aftenens øl – en Barley Wine( Limited Release no. 6 )
”Little Korkny Ale” var Danmarks stærkeste øl, da min ølinteresse begyndte, men jeg har ikke tidligere smagt den.  Allerede i 2007 har man forberedt denne specialudgave på Niepoort-fade. Øllet er lagret 9 mdr. i ståltank og derefter yderligere 12 mdr. på portvinfadet.
Den holder 12.0% og koster 100 kr for 37 cl. Det er ikke en øl, man skyller ned hver dag.
Den er brygget på byg- og hvedemalt, forskellige slags sukker og figen-puré. Og humle, naturligvis, men det mærkes nu ikke så meget.
Det er en meget mørk øl med et svagt rødligt skær. Der er stort set intet skum. Aromaen er kraftig og mest præget af alkohol – meget vinøs. Den er varmende og en smule bedøvende i munden, og fylder rigtig godt. Smagen er sød, og man fornemmer blomme og rosin ( det er sikkert figen ). Derudover fornemmer man lidt hedvins-agtige noter. Disse skarpe noter afslutter også oplevelsen, hvor humlen ikke længere kommer til orde. Det er en øl, der lægger sig tæt op af de allerbedste engelske barley wines.
Karakter 5
I løbet af dagen fik vi en masse blomster, hvilket vores ene kat syntes var spændende

Ingen kommentarer:

Send en kommentar