Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

mandag den 10. maj 2010

Tid til en øl - Vendelbobajer / Derniere Volonté

9. Maj 2010

I dag var min kone og jeg i Saltum til uldmarked. Hun havde på Facebook vundet en præmie, som hun kunne høre mere om, men hun var nu nok kommet dertil alligevel. Der er meget garn og strikketrøjer at se på, foruden andre kunsthåndværksting. Derudover kan man se fårene blive klippet.

Sidste år var der en mandeparkering med en times ølsmagning, som jeg besøgte sammen med en af mine venner, men vi var kun 3 mand tilstede, så der var ikke forsøgt i år. Men jeg opdagede i et af spiseteltene, at de serverede Vendia-øl. Der var en ”Pilsner” og en ”Vendelbobajer” på fade.

”Vendelbobajer” var ganske rigtigt en ægte bajer – altså en mørk undergæret øl. Brygget på pilsner og karamelmalt, hvilket måske ikke er helt rigtigt, da karamelmalten sikkert er tilsat for at få den rigtigte farve. Man burde nok have brugt munchenermalt i stedet for at give mere fylde. Den er på 5,5%. Desværre blev den serveret ”misforstået” kold og her mener jeg, at der er mange der tror, at bare en øl er køleskabskold, så er alt godt. Men det ødelægger smagen. Derfor er det svært, at give en ordentlig bedømmelse af øllet. Den stod flot klar i glasset med en god nøddebrun farve. Der var kun en ringe skumdannelse. Der var en udmærket note af karamel i duften, men det kunne slet ikke fornemmes i smagen – enten fordi den var for koldt eller fordi den overvejende er brygget på pilsnermalt. Den havde en neutral, let karakter. Eftersmagen var præget af en fin markeret bitterhed.

Min kone købte garn til et par flotte trøjer til sig selv.

Til aften åbnede jeg en grumset øl. Der var tydelige gærrester i glasset – det var nærmest små partikler, der svævede rundt. – Nå, det generer mig nu ikke.
”Derniere Volonté” ( ”den sidste vilje” ) er beskrevet som en blond, men bliver på hjemmesiden omtalt som en blanding af belgisk og engelsk brygtradition. Den blev brygget første gang i april 2004 i Montreal – på Dieu Du Ciel’s Brewpub. På etiketten ses en engel, der holder en døende i sin favn.
Det er en flot orangefarvet øl på 6,5%. Som nævnt med ”gær i svæv”, som det så smukt hedder og kraftigt hvidt skum, der bliver blødt og cremet. Duften er lidt parfumeret med et tydeligt præg fra amerikansk humle. Det giver en sød grapeagtig aroma. Smagen er overraskende neutral – kun med små antydninger af blomst og humle. Der er en markant bitterhed i eftersmagen, men grapenoten er forsvundet.
Karakter 3+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar