Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 21. maj 2010

Tid til en øl - Samuel Smith India Ale

21. maj 2010
Da man skulle bringe øl fra England til Indien i slutningen af 1700tallet, kunne sådan en rejse syd om Afrika godt tage en 3-4 måneder. Det gav store problemer, da varmen omkring ækvator ødelagde øllet. Løsningen var at tilsætte store mængder humle, da humlen virker konserverende.
Derfor har jeg fotograferet ”India Ale” fra Samuel Smith foran min egen humleplante, der allerede er nået op i 1½ meters højde. Normalt kaldes øltypen ”India Pale Ale” – forkortet IPA, men Samuel Smith har udeladt ”pale” fra deres navn – hvorfor ved jeg ikke, men man lægger da mærke til det. Måske fordi den egentlig ikke er ”pale”, som vi kender det fra en pilsner eller en tripel, men det er meget almindeligt for øltypen. Den er på 5,0% ligesom de fleste andre øl fra Samuel Smith.
Det er en flot, klar øl med samme farve som rav, og mange små livlige bobler ( ekstra CO2). Skummet er hvidt og føles meget blødt - og det bliver hængende i gardiner på glasset. Aromaen er temmelig svag med en antydning af humle. Øllet føles friskt, nærmest lidt aggressivt i munden. Det gælder også typisk for øltypen, især for øllene fra Burton-upon-Trent. Smagen lægger ud med en behagelig maltsødme, som går over i en lidt parfumeret, skarp smag inden en god solid humlebitterhed afslutter herlighederne. Humletypen kunne være East Kent Goldings, da  man reklamerer med humle fra Englands fineste distrikter. Bitterheden er ikke så voldsom som hos visse amerikanske bryggerier, men den er meget markant og bliver hængende meget længe.
Karakter 4+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar